Açık Gazete’den Çekilme Yazısı

Ramize Şen adlı Açık Gazete okuyucusu, Birsen Altıner’in köşesine bir eleştiri yazmıştı. İzzet Yakuphan adlı bir diğer Açık Gazete Okuyucusu, Ramize Şen’in eleştirisi üzerine şöyle bir yorum yollamış: “Atatürk’e hakaret eden Ramize Şen adlı okurunuz derhal Türk halkından özür dilemelidir. Aksi durumda gazetenizi ve şahsını Cumhuriyet Savcılığına şikayet etmeyi düşünüyorum. (abç)”

Açık Gazete editörü Faruk Eskioğlu, İzzet Yakuphan’a, Ramize Şen’in yazısının yayından kaldırıldığını bildiren bir mesaj yazmış Birsen altıner’in sütunlarındı. Mesaj şöyle: “Okurumuz İzzet Yakuphan’ın uyarısıyla okurumuz Ramize Şen’in yorumu tekrar incelendi. Şen’in yorumu, hakaret içerdiği, toplum içinde kin ve nefret duygularını tetiklediği için yayından kaldırıldı. Bilginize sunulur…”

Bravo doğrusu! İzzet Yakuphan’ın, Açık Gazete’yi ve okuru Ramize Şen’i savcılığa ihbar etmesine gerek kalmamış. Editörün kendisi ipi çekivermiş.

Tartışmaya girmek istemiyorum. Ama görüyorum ki, özgür tartışma ortamı yaratabilmemiz için daha bir fırın ekmek yememiz gerekiyor. Bu fırın hizmete açılıncaya ve epey müşteri edininceye kadar galiba en doğrusu böyle yerlerde hiç yazmamak. Çünkü yazarsam, yazmaya devam edersem, Ramize Şen’in ve hepimizin gaspedilen tartışma özgürlüğümüzün üzerinde tepinmiş olurum.

Hırant Dink cinayetinden bu yana Açık Gazete’de yazıyorum. Şahsım adına herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmadım, bu bakımdan, bana “Gün baba” diye hitap eden arkadaşım Faruk Eskioğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum. Keza, yazdıklarımı okuma ve hatta yorum yazma zahmetinde bulunan tüm arkadaşlara da buradan sevgilerimi yolluyorum.

Bir başka yerde, daha özgür bir ortamda buluşmak üzere.

Gün Zileli
1 Kasım 2007

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Sansür !

Sesonline adlı sitede kısa süreli konukluk serüvenimin ve ayrılışımın öyküsünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Herhangi bir …