Tag Archives: | İnternet Siteleri (Açık Gazete)

Sınıf, Bir Araya Getirir…

Genellikle iktidarlar kendi sonlarını kendi elleriyle hazırlarlar. Polis şiddetiyle suya atılan tekel işçisinin yüzündeki, “bize bunu da yaptınız ha” türü şaşkın ifadeyi ekranda ilk gördüğümde bunu düşünmüştüm. O şaşkın ifade çok kısa sürede kararlılığa dönüşecekti. “Anti-Otoriter İnisiyatif”ten arkadaşlarla birlikte gittiğimiz, Ankara’da, Türk-İş binasının önündeki, tekel işçilerinin direniş çadırlarını bu ayın …

Devamını Oku

İhtiyat Kuvvet “Sol”

Doktor Hikmet Kıvılcımlı’nın İhtiyat Kuvvet: Milliyet (Şark) adlı, 1930′larda Kürt sorununu ele alan bir kitabı vardır. Bu kitabı bana, toprağı bol olsun Şirin Cemgil (Yazıcıoğlu) göndermişti, okumam için. TKP’nin Kemalist kuyrukçusu tutumundan oldukça farklı, sorunu radikal bir biçimde ele alan, güzel bir kitaptı. Bu yazıda Kıvılcımlı’nın sözü geçen kitabı üzerinde duracak değilim. …

Devamını Oku

İttifaklar ve Müttefikler…

İttifaklar sorunu, devrim mücadelesinin en zor sorunudur. Bir yandan, “düşmanımın düşmanı dostumdur” reelpolitiğinin anaforuna kapılmamak zorunludur, diğer yandan devrim mücadelesinin dostlara ihtiyacı vardır. Bu tam bir dilemmadır ve bu konuda geçmiş, bir hatalar mezarlığı halinde önümüzde durmaktadır. Ukraynalı yoksul köylülerin mücadelesini örgütleyen anarşist Mahno’nun deneyi bu dilemmayı çok iyi anlatır. …

Devamını Oku

Datça’da Zaman Durdu…

Onu ilk, Emine Özkaya’nın, Zürih’ten yayın yapan Radyo Lora’daki, Ayşe Nesrin Erbil’in Kassandralar programı için yaptığı söyleşide tanımıştım. Söyleşide, eşi Emel hanım da vardı. Datça’ya, oradaki halkın yaşamına ilişkin o kadar ilginç şeyler anlatıyordu ki. O zaman bu yerel tarihçi yönü çarpmıştı beni. Datça yarımadasının, ora halkının içinden çıkmış, kendi …

Devamını Oku

Duydum ki Unutmuşsun…

Açık Gazete’den çekilme yazısını yazarken tartışmayı uzatmak niyetinde değildim, bunu da yazıda belirtmiştim zaten. Ne var ki, yazımın altına sevgili Faruk Eskioğlu’nun ve sevgili Ali Haydar Nergis’in yazdığı yorumlar, birkaç nokta üzerinde durmamın zorunlu olduğunu düşündürdü bana. Reel dünyanın oldukça dışında yaşadığımdan, bazı şeyleri algılayamıyorum ya da geç algılıyorum sanırım. …

Devamını Oku

Açık Gazete’den Çekilme Yazısı

Ramize Şen adlı Açık Gazete okuyucusu, Birsen Altıner’in köşesine bir eleştiri yazmıştı. İzzet Yakuphan adlı bir diğer Açık Gazete Okuyucusu, Ramize Şen’in eleştirisi üzerine şöyle bir yorum yollamış: “Atatürk’e hakaret eden Ramize Şen adlı okurunuz derhal Türk halkından özür dilemelidir. Aksi durumda gazetenizi ve şahsını Cumhuriyet Savcılığına şikayet etmeyi düşünüyorum. …

Devamını Oku

Gün Zileli’nin Hayali Devrimi: Komün! (Haydar Karataş)

Yazan: Haydar Karataş Gün Zileli’nin ‘Komün’ üne başlarken elimde, Hans Werner Richter’in ‘Ein Julitag’ (Bir Temmuz Günü) adlı romanı vardı. Richter’in bu enfes romanın Türkçe çevirisi var mıdır bilemiyorum. Ancak bir anlatı roman olan “Ein Julitag” ikinci dünya savaşında, bir komünist olan Christian Wahl’ın, maceralarla dolu hayatını, onu bir ülkeden …

Devamını Oku

Tarihi Dersler: Üçüncü Cephe! (Gün Zileli, 29.10.07)

Birinci Dünya Savaşı dışında, devrimcilerin, yaklaşık son yüz yıl içinde, sürekli yanlış saf tuttuklarını ve devrim düşmanlarının ekmeğine yağ sürdüklerini düşünüyorum. Birinci Dünya Savaşı’na yazının sonuna doğru döneceğim ama önce yanlışların örneklerini vermem gerekiyor. Bolşevikler, iktidara geldikten hemen sonra, Şubat-Ekim 1917 devriminin temel yönelimlerine ihanet ettiler. Özgürlük isteyen kitlelerin itkisiyle …

Devamını Oku

“Terorist”!

    Güncel politik yazı yazmayı sevmem. Bu yüzden de, özellikle sıcak politik gelişmeler ortamında anakronik bir konuma düştüğüm olur sık sık. Yine de söyleyeceğim bir şey yoksa, sırf güncel yazı yazmak için yazmam. Daha önce de defalarca belirtiğim gibi, köşe yazarı ya da gazeteci değilim. Doğam, bu mesleklerle pek …

Devamını Oku

Valtin Tartışması

Mustafa Yaşacan 16 Ekim 2007 Gün Zileli, enterasan siyasi geçmisi ve o geçmise yönelik anilarini yazdigi 3 ciltlik kitaplardaki beyanlari ile ilgimi çekmisti. Yarın Türkiyede Anti Türk faaliyetler komisyonu kurulursa ABD de 1938 baslarında kuruldugu gibi (HUAC,House UN-American Committe – daha sonra Mccarthy nin anti komünist makinasina dönüsen organ) kitapları …

Devamını Oku

Çifte Sürgün ve “İnkarın İnkarı”

12 Eylül darbesinden yaklaşık iki ay sonra aranmaya başladım. Bu aranmanın aynı zamanda düşünsel arayışımın başlangıcı olacağını o zaman tahmin etmem olanaksızdı elbette. Yoğun bir koşuşturmacanın ardından, kendi isteğimin dışında bol zamana kavuşmuştum. Bu, okumak için iyi bir fırsattı. Bütün gün, saklandığı evde vakit geçirmek zorunda kalan bir insanın yapacağı …

Devamını Oku

Sosyalizm Sözlüğü

Marksist Gelişmeci Sosyalizm: Marx ve Engels’in teorisi modernizmin ve sanayi devriminin ürünüydü. Bu yüzden sosyalizmi, burjuvazi tarafından hızla geliştirilen üretici güçler temeline dayandıran bir teori inşa ettiler. Burjuvazi üretici güçleri öylesine geliştirecekti ki, bu temele sosyalist üretim ilişkilerinin oturması kaçınılmaz olacaktı. Modern üretici güçlerin gelişmesinin ürünü olan işçi sınıfı siyasal …

Devamını Oku

Gerçek Kahramanlar ve İmal Edilmiş Kahramanlar

1960’lı ve 1970’li yıllarda sol mücadeleye katılanlar çok iyi hatırlarlar. Özellikle illegal mücadele sürdüren sol örgütlerin bize örnek olarak gösterdiği en büyük kahraman, 1930’ların ortalarından 1940’ların başlarına kadar Komintern’in sekreterliğini yapan, Bulgar kökenli komünist önder Georgi Dimitrov’du. Hitler iktidara geldikten sonra, Reichtag yangınının ardından komünistlere ve diğer muhaliflere karşı bir …

Devamını Oku

Alman Komünist Partisi’nin Moskova’daki Tasfiyesi

Bundan önceki yazımda, 1930’ların başlarındaki Nazi-Stalinist işbirliğine ilişkin, Jan Valtin’in Out of the Night (Ak Press, 2004) adlı kitabından bazı anlatımlara ve alıntılara yer vermiştim. Bu yazıda bu anlatım ve alıntılara devam edeceğim. Ama bu anlatım ve alıntılar, sadece 1930’ların başlarındaki NAZİ-Stalinist işbirliğiyle kısıtlı kalmayıp, Alman Komünist Partisi liderliğinin önemli …

Devamını Oku

Kapitalizm, Köylülüğü Öldürür…

Marksist teorinin yüz elli yıldır ezberimizde olan bir tezi vardır: Köylülük kapitalist toplumun sınıfıdır ve köylüler sadece ve sadece “burjuva demokratik” bir toplum için mücadele ederler. Babası Plehanov olan Rus Marksizmi, bu teoriyi aynen almış ve Rusya’nın koşullarına uygulamıştır: Rusya henüz kapitalist bir toplum olmadığına göre, işçiler ve köylüler, dolayısıyla …

Devamını Oku

Aşamalı “Devrim” ve Toplumsal Devrimi

İki yüz yılı aşkın bir zamanı kapsayan modern devrimler tarihi, birbirine zıt ve birbiriyle mücadele halinde iki devrim türü olduğunu ortaya koyuyor: Aşamalı “devrim” ve toplumsal devrim. Aşamalı “devrim”in ikinci sözcüğünü tırnak içine almamın nedeni, bu türün daha başından ya da gerçekleştikten çok kısa süre sonra karşı-devrime dönüştüğünü düşünmemdir. Aslında …

Devamını Oku

Kemalizmin Altı Oku!

Herhangi bir devlete özel düşmanlığım yok ama tüm devletlere ayrımsız karşıyım. Hiçbir devlet adamına ya da kurucusuna karşı da özel bir düşmanlığım yok ama devlet adamlarının ve kurucularının hiçbirini sevmem. Çünkü devlet kuruculuğu demek, öldürme, işkence, baskı ve sömürü aygıtlarının kuruculuğu demektir bence. Mustafa Kemal Atatürk’le hiçbir alıp veremediğim yok. …

Devamını Oku

Bugünkü İdeolojik Kümeleşmeler

Sanıldığının tersine, Kemalizm, Stalinizm ve nasyonal sosyalizm arasında öyle çok büyük uzaklıklar yoktur. Tersine, bu üç ideoloji arasında birçok ortak yan saptamak mümkündür. Her üç ideoloji de devletçi-kalkınmacıdır. Daha net söylersek, her üç ideoloji de, sanayileşme ve ilerleme için devlet kapitalizmini kullanmıştır. Her üç ideoloji de, sermaye birikiminde esir emeğini …

Devamını Oku

Sınıf Çizgisi

O Keskin Sınıf Kokusu! Burjuvaziyi az çok tanımam ve o keskin burjuva kibrinin kokusunu toplumsal belleğime yerleştirip ondan nefret etmem, burjuva bir aile çevresinde yetişmem sayesinde oldu. Bir köyde ya da yoksul, taşralı bir ailede doğsaydım, burjuvazinin sınıf kibrini ve refah içindeki yaşamlarını sağlayan emekçileri nasıl küçümsediklerini belki de bu …

Devamını Oku

Sınıf Gerçeği ve Kürt Gerçeği

  Ne kadar görmezden gelmeye çalışırsanız çalışın, ne kadar inkâr etmeyi denerseniz deneyin, gerçekler gelip yüzünüze çarpar. Son seçimlerin kanıtladığı, Türkiye egemenlerinin yıllar yılı inkâr etmeye çalıştığı iki olgudur: sınıf olgusu ve Kürt olgusu. Siz, elitlerimizin sızlanmalarına, “okumuşla okumamış bir olur mu, aslında okumuşlara dört oy hakkı tanınmalı” zırvalıklarına kulak …

Devamını Oku