“Hainler Mezarlığı”?!!!

indir

 

 

En sonunda bu da oldu, Türk hükümeti ve İBB, dünya literatürüne “hainler mezarlığı” ile büyük bir katkıda bulundu. Darbe girişimi sırasında ölenler buraya gömülecekmiş. Hatta açılış, dün darbede yer aldığı sırada öldürülen bir askerin gömülmesiyle gerçekleşmiş. Zaten Diyanet de darbe girişiminde ölenlere dini hizmet vermeyeceğini açıklamıştı. Dün Selami İnce bir twet atarak, insan aklının bir yerlerde hâlâ varlığını sürdürdüğünü göstermiş oldu. Mezarların ölenlerden çok yaşamakta olan yakınları için bir anlamı olduğunu; bunun insanların yakınlarını cezalandırma anlamına geldiğini söylüyordu. Çok doğru. Bence bu, örneği sadece Stalin Rusya’sında görülen, “vatan hainliği” ile suçlananların yakınlarının da suçlu görülmesi uygulamasına doğru atılmış ilk trajik adımlardan biridir.

Şu anda Buharin’in karısı Anna Larina’nın This I Cannot Forget (“Bunları Unutamam” diye çevrilebilir) anılarını çeviriyorum. 384 sayfalık kitabın 249. sayfasındayım.  Buharin, Lenin’in, “Parti’nin sevgilisi” dediği, eski Bolşevik önderlerdendi. 1930’ların başına kadar Stalin’le ittifak yapmıştı. Zorla kolektifleştirmeye karşı çıktığı için gözden düştü. 1937 yılında tutuklandı, sahte itirafa zorlandı  ve diğerleriyle birlikte idama mahkûm edilip kurşuna dizildi. “Vatan hainlerinin birinci dereceden yakınları da (annesi, babası, kız ve erkek kardeşleri, karısı, 12 yaş ve üstü çocukları) suçludur uygulaması uyarınca, Buharin’in kendisinden 27 yaş küçük (eski Bolşeviklerden Larin’in kızıydı) karısı Anna Larina da Buharin’in tutuklanmasından bir süre sonra tutuklandı ve Gulag kamplarına gönderildi. Orada, 1938 yılında Stalin’e karşı darbe yapmakla suçlanıp, kısa bir kapalı yargılamadan sonra “vatan haini”, “faşist Almanya’nın casusluğu” suçlamalarıyla idam edilen Tukaçevski ve Yakir gibi Kızıl ordu komutanlarının karılarına ve hatta çocuklarına rastladı, onlarla kaderini paylaştı. Aşağıya, henüz redaksiyonu yapılmamış çevirimden bazı parçaları aktarıyorum:

“Tomsk  kampında yalnızca birkaç ay geçirdim, fakat kocamın çektiği çileye – meşum ‘Buharin yargılaması’ – ve onun idamına uzaktan tahammül etmek zorundaydım. Ayrıca oradayken zamanın trajedisini, benim kişisel deneyimimin korkunçluğunun ötesinde, bütün Sovyet ulusunun trajedisini keskin bir şekilde hissetmeye ve idrak etmeye başlamıştım. Yalnızca bizim kampta artık vatan haini diye bilinen insanların, sayıları dört bine varan eşleri bulunmaktaydı. Tomsk, bırakın tek olmayı, çok sayıda tecrit kampından sadece biriydi.”

“Biz kadınların arasında, moral ve entelektüel düzey bakımından olduğu kadar, kocalarımızın eski pozisyonları ve politik kariyerleri bakımından da büyük farklılıklar vardı, ortak paydamız aynı kampta bulunmaktı. Aramızda Aleksandr Şalyapnikov ve Bela Kun gibi eski devrimcilerin, Iona Yakir ve kardeşi (her ikisi de kurşuna dizilmişti) gibi askeri şahsiyetlerin, cumhuriyetlerden Sovyet ve parti yöneticilerinin, kolektif çiftlik başkanlarının ve sıradan kolektif çiftlik işçilerinin, köy Sovyetleri başkanlarının ve Genrikh Yagoda döneminden NKVD personelinin karıları, ayrıca Tukaçevski’nin kız kardeşleri bulunuyordu. Kocalarımız ve erkek kardeşlerimiz bu yönde herhangi bir şey yapmamış olsalar da hepimiz ‘halk düşmanı’ kategorisine göre içeri tıkılmıştık. Hepimiz birer chesir ya da ‘bir vatan haininin aile üyesi’ olarak yaftalanmıştık.”

“Kadınlar itaatkâr bir şekilde isimlerini ve doğum tarihlerini söylüyorlardı. Hüküm giydikleri maddeye ve kaç yıl aldıklarına gelince şöyle diyorlardı:

Chesir… sekiz yıl.’

‘Chesir… sekiz yıl.’ (arasıra ‘beş yıl.’)

Chesir,kulağa ‘vatan haininin aile üyesi’nden daha az aşağılayıcı geliyordu. Aramızdan birkaçı  epeyce eğitimsiz olduğundan bu onlara hiçbir şey ifade etmiyordu. Kendi resmî künyelerini bütünüyle belleklerinde tutmakta zorluk çekiyorlardı.”

“Geçtiğimiz istasyonlarda, NKVD şefi Yejov’un portrelerinin yanı sıra, “halk düşmanlarının eşek arısı kovanına” güya acımasızca ve tehditvari bir şekilde eldivenli elini sallayan Yejov’u öven afişler asılmıştı. (Ünlü bir afişte, Yezhov, “Troçki, Rikov ve Buharin başlı bir yılanı “çelik eldivenli” eliyle ezerken gösteriliyordu.)”

images (3)

“Şehir, şaşkınlık ve heyecan içindeydi, taş kesilmişti, yine de her şey Moskova’da olup bitenlerden çok uzaktı; yeni açan beyaz akasya çiçeklerinin tozları havayı nefes alınamayacak kadar boğucu bir hale getirmişti. Biz, suçlananların sürgün edilmiş yakınları büyük bir heyecan yaratmıştık şehirde; insanlar açık açık parmaklarıyla bizi işaret ediyordu.  Şehre geldiğimiz – Radek’in, Buharin’in ve eskiden göklere çıkarılıp şimdi ‘vatan haini’ olarak damgalanan askeri liderlerin aileleri – yerel NKVD görevlileri, onların karıları ve evlerinde konakladığımız şehir halkı tarafından anında yayılmıştı. NKVD merkezi Lenin’in adını taşıyan ana cadde üzerindeydi. Binanın önündeki tepeciklerde bulunan direklere gri hoparlörler iliştirilmişti. Etrafında insanların toplandığı, günün haberlerini veren ve sürekli tekrarlanan  tiz sesi duymamak için kulaklarınızı tıkamak zorunda kalıyordunuz: “Casuslar, hainler ve dönekler yeryüzünden silinecektir. Onlar…” vs. vs. Gazeteler sabahın köründe kapışılıyordu, çünkü okuyucular şehre getirilen bizlerle fazlasıyla ilgiliydiler. Buharin henüz “gösterinin yıldızı” değildi ama pek yakında olacağını biliyordum. Gazeteler, bir kapalı mahkemede suçlanan subayların adlarını her türden aşağılamayla anıyordu. Yargılanan subayların karıları ve çocukları, ruhen ezilmiş, yarı yarıya çıldırmış bir vaziyette, sanki yanan evlerini ararmış gibi Lenin Caddesi boyunca yürüyor, çocuklarını insanların saldırısından uzak tutmaya çalışırken ruhsuz hoparlörlerin yayınlarını … dinliyorlardı.”

Türkiye’nin ilk anarşist dergisi Kara’da Kemal Demir (bu yazıyı Reha Çamuroğlu’nun yazdığı söylenir) imzasıyla çıkan bir yazının başlığını hatırladım:

“Yenilen asilere çiçek verin.”

Gün Zileli

27 Temmuz 2016

www.gunzileli.com

gunzileli@hotmail.com

Hakkında Gün Zileli

Okunası

MHP Takozu! (ve Artı-Gerçek’teki yazılarımın Sona Erişine İlişkin Kısa bir Açıklama)

Bu yazı, her zamanki gibi cumartesi gecesi Artıgerçek’te yayınlanmak üzere yazılmıştı. Dün, (yani 10 Mayıs, …

26 Yorumlar

  1. hayatın her alanında yenilmiş, her teşebbüsü fiyasko ile sonlanmış bir iktidar, iktidarını sürdürmek için akıl dışı bir dünyaya, bilinen rasyonalite-mantık dizgesi dışında “nefes alıp veren” bir başka aklın dünyasına sığınmak zorunda… İnandırıcı olmak için kitleyi de bu aklın cehennemine sürmeli…

    Kendi çılgın-tutarsız iddiaları başka nasıl inandırıcı olabilir ki?
    *
    100 yıllık TC’nin ta Ermenilerden beri sürdürdüğü riya dolu, vahşi bencilliğe dayalı siyasal dayatmalar halkı tutarsız düşünme alışkanlığa sürükledi; ve bu tutarsız düşünme alışkanlığı ile hasta şahıslar iktidarı alınca…
    yaşadıklarımız şaşırtıcı değil;
    “parçalanmış bir çocukluk benim hikâyem..
    onca yaraların üstüne yeni bir hayat kuramazsın…”

  2. Yazıda bir husus dikkatimi çekti:
    “Buharin’in karısı Anna Larina’nın This”
    “Buharin’in kendisinden 27 yaş küçük (eski Bolşeviklerden Larin’in kızıydı) kızı Anna Larina da Buharin’in tutuklanmasından bir süre sonra tutuklandı ve Gulag kamplarına gönderildi.”
    “Tomsk kampında yalnızca birkaç ay geçirdim, fakat kocamın çektiği çileye”
    İkinci yerde Buharin’in eşi için kızı olduğunu mu söylediniz yoksa aynı isimde bir kızı var ve o da annesiyle beraber hüküm mü giydi? Bu nokta daha iyi belirtilmeli zira anlatımın akıcılığı feci sekteye uğruyor.
    Saygılar

  3. Sınıf mücadelesinin böylesine keskinleştiği, işçi sınıfının öncü partisinin gücüne güç kattığı şu zorlu günlerde Stalin karşıtı yazının sırası mı Gün Bey?
    Halkların babası, kadroların çelikleşmiş iradesi Stalin olmadan işçi sınıfının öncü partisi nasıl ayakta kalacak?

  4. Özür dilerim, daha redaksiyon yapılmadan yayınladığımdan, Buharin’in karısı anna Larina, o cümlede “kızı” olarak geçmiş. Anna Larina, eski Bolşeviklerden, Buharin’in arkadaşı Larin’in kızı ve Buharin’in karısıdır. Yukarıda hata düzeltilmiştir. Uyarı için teşekkürler.

  5. “Hainler Mezarlığı” & “Anti-Stalinist İhanet”

    “Anti-Stalinist İhanet” kitabının yazarı Profesör Grover Furr’la röportaj
    http://kutuphane.halkcephesi.net/Grover%20%20Furr/anti%20stalinist.htm

  6. emin olun, darbecilere, Abdullah ocalana yaptiklari gibi, uluslarasi basinin da gldigi bir yargilama yapamiyacaklar, yaprak yaprak dökülecekler, iskenceler, tecavuzler söz konusu,. iskenceye mi karsisin kimin kime iskence yaptiginami, bu ulkenin akp tayyip muhalefeti oyle bir yerdedirki, bir Generalin sag kulagi ile sol kulagini gormezden gelir, General umrumda degil. hoca , size hangi degerler olcutunde guvenebiliriz, iki yil sonra kimin yuzune bakacaksiniz, General duzeyinde adamlara tecavuz soz konusu, yok generale acimam da neyi savundugunuzun farkindamisiniz, korrkmamakta haksizmiyim, zileli, ulusAK cilara insafim olmazsa beni affet.

  7. bu hainler meza%Rligi, akp nin Tayyip in boynunda degil ulusalcilarin boynunda kalacak, o yuzden kayit tutuyorum, biz tutarliyiz, ulusalcilar iki yil sonra kendilerini nasil aciklayacaklar. oda tv nin aydinligin gizli gizemli rakamlari ilemi?

  8. Fiil iskcene ve tecavuz ise, Fail i cok aramam. Diyorya islamcilar mazluma din sorulmaz diye… Zalime de siyasi kimlik sorulmaz, darbecilere tecavuz ne hoca,??? tum demokrasi bildirgeci imzacilarinin boynundadir….Adami Fethullahci edecekler az kaldi….

  9. Tayyip Erdogan ve AKP sistemine karsi seytanla bile isbirligi yaparim, Dogu Perincege iletile…

  10. özgürlükçü

    Hainler — Vatanseverler Hainler-Makbül vatandaşlar
    Tam da anarşistlerin biz bu düzenin hainiyiz bize göre bu sistem gayrımeşrudur kanpanyası yapıp bu düzen değişinceye kadar bizi hainler mezarlığına gömün demenin tam zamanı galiba!!!!
    Bilerek istiyerek bu düzenin değişmesi için hainlik yapıyoruz demenin tam zamanı!!!
    Tamda düzenin bekçileri efendinin arkasına akp-chp-mhp vs dizilmişken saflar yeniden netleşirken düzenle aramıza net çizgiler çekmenin tam zamanı gibi geldi bana.
    Zileli bu tarz terslikler yapmakla ünlüdür
    Ne diyeceğini merak ettim??

  11. Taayip chp ye seni trt de konusturmuyorlarmis, demis, PAX erdogan benzetmesesi yapmistim, anlasa anlasa zileli anlar demistim, oda anlamadi:) Pax roma, Pax ottomana pax erdogan, bu pax teslimiyet demektir.

  12. Bosuna yazip ciziyorsunuz. aslinda bunlarin hepsinin olacagini Sayin ocalan gormustü

    Imza:)
    Sirri:)

  13. Tespit: perincekgillerin avrasya dogin propagandasini Putin yutmusmudur,… Evet yutmustur, buda sizi cesaretlendirsin devrimciler, Putin varoln en zeki egemen adamdir, ve perinck onu kandirabilmektedir, … onlar o Kadar salak degildirler, ama hic akilli degildirler.. darbe, Amerika , akp, tayyip, perincek, sonuc, PUTIN bir salaktir:)

  14. Yok yanlis anlasilmasin, Putin inin Rusyasinin anti emepryalist oldugunu, yada emperyalis oldugunuda dusunmem, dugin ve ve perincek iliskileri ile,dusurulen ucaga ragmen, Putin AKP Tayyp in bir eksen degistirdigini dusunuyorsa, (ki Sputnik e bakilira oyle) salakoglu salak demektir:) bu iyimidir, bir yandan iyidir bir yandan kötüdür. demekki amerikalilar hakli, Putin rusyasi kof bir güc. bu iyimi, hayir.. bu cok kotu…

  15. Gözünü sevdigim Tayyip i, Perincek sayesinde Putin i bile yedekledi, sezarin Hakki sezarta:)

  16. eger devrimciler bile baaagzi karakterlerin kisisel ozelliklerini abartiyorlarsa, , ahanda Putin denen adami Perincek bile kandirabiliyor, .. korkmayin, kisilerden korkmayin sistemlerden korkun…

  17. vsrsayalim öyle kim beni Cemaate karsi Tayyip AKP yi neden hangi ilkeler hangi degerlerle yedekleyebilir, Yasasin Cemaat. Hepimiz Fethullahiz, dememk icin bi solcunun sebepleri, demokrasi bildirisine imza atmak namussuzlugunu aciklamaz..

  18. reel Politik ve geo Politik dugin ile perincegi yamultunca perincegin retorigi bana acik, rus emperyalizmi, …..aynisinin rus dugin Putin versiyonunu merak ediyorum:)

  19. biri bana AKP Tayyip Iktidarina Karsi, Seytanla bile isbirligi yapmamam icin ikna edici sebep bulsun.

  20. Aklıma “hain asker” Finn geldi. Kylo Ren’in ona “hain!” diye bağırması. Star Wars’un son bölümünden:
    http://www.youtube.com/watch?v=0GOBRO90Scw

  21. gün olur devran Döner, sakin ha o hainler mezarligina akar, ve 1. ordu komutanini bas asagi gommesinler, o Zaman mezasrlik ihanet edenler baglaminda kainler mezarligi olur

  22. hainler mezarliginin acilmasina sevindim, kimin gömülecegi belli olmaz, perincege yer ayirmislarmi:?

  23. Eupador Mithriades tipi bir laik intikam gelirse hic sasirmam.

  24. Hocam Stalin’le ilgili görüşlerinize katılmamak elde değil; ama söz konusu devlet despotluğu olunca sürekli Stalin veya Stalin döneminde n örnekler vermeniz bir hikâyede art arda aynı sözcüğün yinelenmesi gibi bir etki bırakıyor insanın üzerinde. Eminim sovyetlerdeki bürokratik diktatörlük görmezlikten gelinemeyecek kadar yazılarınıza malzeme olacak örneklerle doludur ama bu örnekler insanlar Obama Amerika’sının veya Merkez Almanya’sının Stalin Rusya’sından daha insancıl veya daha özgürlükçü olduğu fikrine kapılmamalı diye düşünüyorum.

  25. Evet, bu kapitalist ülkelerde ırkçılık ve devlet baskısı söz konusu ama özgürlükler bakımından Stalin Rusya’sından çok daha özgürlükçü oldukları açık.