İran Narı!

İran’da ciddi bir halk ayaklanması yaşanıyor. Bu ayaklanma, otuz yıl önceki, İran Şahı’na karşı ayaklanmayı hatırlatıyor. Seçim falan işin bahanesi, İran halkı, 30 yıllık katil mollalar rejimine yeter diyor.

Tahran sokaklarındaki alevler ve dumanlar burnumuza kararlı bir ayaklanmanın kokusunu getiriyor. İran halkı bir kere ayaklandı mı kolay kolay durmaz. İran Şahını da böyle devirmişti. Polisin ve askerin mermi yağmurunun üstüne yürüyerek. Bir yerde kadınlar sokağa döküldü mü, orada iktidarların işi bitik demektir. 1917′de Çarın işini bitiren de kadınlar olmuştu.

Gördünüz mü fotoğrafta. Genç bir çocuk, kendisinden hiç de farklı olmayan, dayak yemiş bir robokopa sarılmış, onu daha fazla dayak yememesi için koruyor. Gerçekten ayaklanan halkın iyilik ve adalet dolu yüreği budur işte. Ama o, halkın üstüne motosikletini süren koca kıçlı, coplu sivilleri asla affetmeyecekleri de kesin. Onların sonu çok kötü olacak. O kadarını istemesek bile, öyle olacağı kesin. 1956 Macar ayaklanmasında gizli polis Avro mensuplarının, elleri başlarının üstünde Avro binasından çıkarken silahlı halk tarafından anında kurşuna dizilmesi gibi.

Biliyorum, şimdi bizim ulusalcılar hop oturup hop kalkıyor. Bu ayaklanmaya, turuncu, yeşil, pembe, beyaz vb. adlar takarak onu karalamaya çalışıyorlar. Onların umurunda mı halk! İktidar güçleri arasındaki kapışmaya göre yaparlar hesaplarını. Efendim Ahmedinejad’ı Amerika devirmek istiyormuş. Eğer öyleyse aferin Amerika’ya! Ne yani, Irak’ta Saddam’a karşı İran’daki gibi bir halk ayaklanması olsa desteklemeyecek miydik? Bizim karşı çıktığımız, sadece ABD ve batılı müttefiklerinin işgal eylemiydi. Saddam’ın bir halk ayaklanmasıyla değil, işgal güçlerince yıkılmasıydı. Bu hesaplaşmalarda halkın hiç mi sözü olmayacak? Hep reel iktidar güçleri mi konuşacak? Bir halk diktatörlüğe yeter diyorsa, devrimcilerin görevi o halkın safında yer almaktır. Yarın öbürsü gün Türkiye’de halk AKP iktidarına karşı ayaklansa, “bundan Ergenekon ve TSK yararlanır” diyerek ayaklanmaya destek vermemek ya da karşı çıkmak kadar yanlış bir tavırdır bu.

Oh be, şu çürümüş dünyada ayaklanmasını bilen halklar olduğunu bilmek insanı nasıl da yeniliyor, nasıl da umutlandırıyor.

Aşkın ve devrimin rüzgârı, afyonun bile yatıştıramadığı umutsuz ve acılı bir dünyanın tortusunu dağıtır, İran’ı ters yüz edip kıpkızıl bir narın tanelerini şenlikle ortalığa saçar, belki de İran halkının otuz yıldır tahammül ettiği kötü kaderini tersine çevirir. İran’ı tersten okuyun!

Gün Zileli
17 Haziran 2009

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Komşu Kafe Kollektifi: Patronsuz, çalışansız, ‘fiyat’sız bir kafe

T24'ten alınmıştır. Yorumlar5 Tarih06.12.2013 19:24 Tarlabaşı Göçmen Dayanışma Mutfağı’nda tanıştılar; ‘patronsuz, işçisiz, hiyerarşisiz hayat mümkün’ …

8 Yorumlar

  1. Yukarıda linkini paylaştığım yazıya yapılan bir yorumda, PKK ve solun “işçi sınıfı savunuculuğu” ve Kürtlere devlet istememeleriyle ilgili tespitleri önemli;

    PKK sosyalist ve i§çi partisi oldugunu isminden ibarettir.Kurdistani olmadiklarida a§ikàrdir.Yoneticileri olan 5 tane §ahis bir fabrikanin içini dahi gormù§ deyiller.5 ki§i anla§ilmaz ve bolca konu§urlar.isimden ibaret yùzlerce orgùtù vardir.
    Sosyalistlik nasildir sosyalistler yazmali lakin ortadogunun yobaz ve despot rejimleri ayni zamanda ùlkemiz Kurdistani i§gal eden ùlkelerdir.
    PKK bunlarin dostu ve rejimlerini savunan bir askeri gùctùr.

    Kemalistler iktidardaken §aman Alivi Heci Bekta§ilikle yobazlik yapan PKK yoneticileri bùgùn §ia ve Alivi hilali ùzerinde devlet olmak isteyen gùneyli karde§lerimize §ia ve Alivi devletleriyle beraber yikici faliyetler içindeler.

    ulan siz Erebmisiniz biz Kurdlerden intikam istiyorsunuz?Ali,yide Ali gibi Erebler oldùrmedimi.
    Ali-Osman davasi ilà i§galci §ia ve Alivi devletlerine u§aklik yapan cehsler Kurde devletsizlik savunurken neden i§galçi §ia ve Alivi devletlerine u§aklik yapiyorsunuz?

  2. Petrokimya tesisinde korkutan yangın

    İran’ın güneybatısında yer alan Ahvaz kentine bağlı Mahşehr ilçesindeki Bu Ali Sina petrokimya tesisinde çıkan yangın nedeniyle söz konusu tesisle birlikte bölgedeki 5 petrol tesisinde tahliye işleminin başladığı belirtildi.

    İran’ın yarı resmi ajansı Tesnim’e göre, dün akşam Bu Ali Sina petrokimya tesisinin paraksilen biriminde meydana gelen sızıntı nedeniyle çıkan yangın sonucu yakıt tankları da alev aldı. Yakıt tanklarındaki yangının halen söndürülemediği belirtildi.

    Tesisin yakıt tanklarındaki yangın nedeniyle Petrol Bakanlığı’nın talimatıyla Bu Ali Sina petrokimya tesisindeki yangının çevredeki tesislere de sıçrama ihtimali göz önüne alınarak, bölgedeki Fecr, Huzistan, Tondguyan ve Emir Kebir adlı petrokimya tesislerinin de tahliye edildiği bildirildi.

    Tesnim’in raporuna göre, Mahşehr Özel Ekonomi Bölgesi’nde yer alan tesislerde yılda yaklaşık 25 milyon ton petrokimya ürünü üretiliyor. Raporda, tesislerin tahliyesinin bu üretime darbe vurabileceği ifade edildi.

    SALDIRI İDDİASI

    Öte yandan “Ahvaz Şahinleri” adlı bir örgüt, internet sitesinde yayınladığı açıklamada, İran’ın, Arap kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Ahvaz bölgesinde “baskıcı politikalar izlediği” gerekçesiyle tesise saldırı düzenlendiğini iddia etti.

    Açıklamada, saldırının sorumluluğunu üstlenen örgüt, İran ekonomisinin hedef alınmaya devam edileceğini söyledi.

    http://www.hurriyet.com.tr/petrokimya-tesisinde-korkutan-yangin-40135392

  3. Suudi Arabistan’dan İran’ı kızdıracak hamle

    Suudi Arabistan Prensi Turki el Faysal Paris’te düzenlenen İran muhalefeti toplantısına katıldı.
    İran muhalefetinin Bourget Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantısında konuşan Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Başkanı ve Suudi Arabistan’ın eski istihbarat şefi Faysal, İran Devrimi lideri Ayetullah Humeyni’nin ve onun ardından gelen yöneticilerin İran’daki devrimi dünyanın başka yerlerine yaymaya çalıştığını söyledi.
    Diğer taraftan devrimden sonra İran’ın kendini soyutlayan bir politika yürüttüğüne dikkati çeken Faysal, bu otoriter ve totaliter ideolojiye sadece siyasi aktivistler değil ülkedeki etnik ve dini azınlıkların da karşı çıktığını ifade etti.
    Arapların her zaman İran halkına saygı duyduğunu dile getiren Faysal, “Humeyni’nin ilk kurbanları İran halkıdır” dedi.

    BÜYÜK ALKIŞ ALDI

    Suudi Prens’in konuşması salondakiler tarafından yoğun şekilde alkışlandı.
    Toplantıda konuşan İran rejimi karşıtı Özgür İran Hareketi lideri ve İran Direnişi Ulusal Konseyi Başkanı Meryem Rajavi ise, İran rejimine direnenlerin sayısının ve etkisinin gittikçe arttığını belirtti.
    İran’da kötüleşen duruma karşı tek çözümün rejim değişikliği olduğunu ifade eden Rajavi, “İran, Suriye rejiminin katliamlarını destekleyerek içerideki başarısızlığını örtmeye çalışıyor” dedi.
    Etkinliğe diğer bazı Arap ve uluslararası davetliler de katıldı.

    http://www.hurriyet.com.tr/suudi-arabistandan-irani-kizdiracak-hamle-40139630