Kapınızı Kapatmayın…

 

KIZ ÇOCUĞU

Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.

Hiroşima’da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.

Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
kâat gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.

                                                (1956)

 

Çok göz önünde, fazlasıyla ağır duygusal konularda yazmak her zaman zor gelmiştir bana. Bu yüzden, elimden geldiğince Suriye’de kimyasal silahlarla öldürülen çocuklara değinmeden yazmaya çalışacağım bu yazıyı. Sadece Nazım Hikmet’in, ABD’nin 6 Ağustos 1945 günü Hiroşima’ya attığı atom bombası sonucu ölen çocuklar için yazdığı “Kız Çocuğu” şiirini Suriyeli ölü çocuklara adamakla yetineceğim.

Bu yazıda sorumluluk bahsi üzerinde durmak istiyorum. Kimyasal silahı Suriye hükümetinin mi, yoksa Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) mu kullandığı tartışılıyor. Konu BM uzmanlarınca araştırılacakmış. Ben kimyasalı kimin kullanmış olduğu konusunun ikinci planda önemli olduğunu düşünüyorum. Esas mesele, kimyasalın kullanılmasından birinci derecede kimlerin sorumlu olduğudur. Tabii ki ikinci derecede sorumlular da önemlidir. Üçüncü ve dördüncü derecede sorumlular da gözden kaçırılmamalıdır.

Derken bir gün bizim de kapımız çalınabilir. Kapımızı açtığımızda o küçük kız çocuğu ile yüz yüze gelebiliriz.

 

Birinci dereceden sorumlular:

İktidara yapışan ve bir iç savaşı göze alan Esat rejiminin baştan sona tüm üyeleri;

İktidarı ele geçirmek için her yolu mübah sayan Özgür Suriye Ordusu’nun yöneticileri ve üyeleri;

Suriye’de iç savaşı körükleyen T.C. Hükümetinin Cumhurbaşkanı, Başbakanı, tüm hükümet üyeleri ve Türkiye’nin bölgesel hegemonyacı siyasetlerine destek verenler;

Suriye’de iç savaşı kışkırtan ABD ve İsrail devletlerinin mensupları;

Kendi bölgesel çıkarları için Esat rejimine destek olan Rusya ve İran devletlerinin yöneticileri;

Her türlü silah üretiminin yanı sıra kimyasal silahları da üreten bilumum devletlerin yöneticileri ve bilfiil üreticileri.

 

İkinci dereceden sorumlular:

Suriye üzerinden bölgesel hegemonya savaşına şu ya da bu taraftan destek olan Avrupa devletlerinin ve Çin devletinin yöneticileri;

Dünya çapındaki hegemonya mücadelelerine kendi devlet çıkarları için destek veren ve taraf olan tüm devletlerin yöneticileri;

Silah üretiminden doğrudan ya da dolaylı olarak kâr elde eden sermaye gruplarının mensupları.

 

Üçüncü dereceden sorumlular:

Ortadoğu’da ve dünyadaki emperyalist ve bölgesel hegemonya mücadelelerine siyasi ve ideolojik olarak destek ve taraf olan herkes.

Dördüncü dereceden sorumlular:

Silahlanma yarışı içindeki devletlere doğrudan ya da dolaylı vergi veren hepimiz.

Kapı mı çalınıyor?…

Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.

Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.

Kapınızı kapatmayın.

 

Gün Zileli

24 Ağustos 2013

www.gunzileli.com

gunzileli@hotmail.com

 

 

 

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Dönemin Trendleri (2): Bölgesel Hegemonya Savaşlarının Faili Otoriter Rejimler

Artıgerçek Sovyetler Birliği’nin 1990’da çökmesiyle birlikte dünya, çift kutupluluktan çok kutupluluğa evrildi. Bunun nedeni, ABD’nin …

18 Yorumlar

  1. Tarafsiz kalmak tarafini tutanlar bir no.lu sucludur..

  2. Cok duygulu… kapilarin hic kapanmayacagi gunlere gelsin bu yazi.

  3. bütün emperyalist bloklara ve yerel hegemonyacılara karşı ortadoğu halklarından yanayım.

  4. Hocamiz sinirlenmis..Yazisinda hic olmazsa Esad Diktatorüne de karsiydi..gaddafiyede,Adan Z ye tüm Gerici Diktatorlerede karsiydi. Pinoset,frankoyada karsiydi..
    Evet bu diktatörlerin hepside dis güclerden sikayetciydi..
    Cok uzaklara,baska ülkelere gitmemize gerek yok.. Herkesten fazla ilgilendiginiz Gezi Parki da dis güclerin oyunuydu. Tayyip öyle buyurmustu..
    Kürt hareketide öyle,Ermeni sorunuda öyle,azinlik sorunlarida öyle,hukuk,özgürlük sorunlarida öyle..

    Kim Bu Emperyalist Vurgusunu Abartiyorsa Ülkesinde Hep
    Bunun Aleti Olmustur! kahrolsun Emperyalizm,varolsun halkini ezenler..

  5. polis masası epey aradan sonra avdet etti.

  6. neden esad rejimi sorumlu olsunki, bence seriaqtci katillerle esad rejimini fifti fifti politikasi ile aynilastiran ve bu tür katliamlarin psikolojik ortamini hazirlayan gün zileli gibi aydinlarda sorumludur. bir ulkenin iktidarina müdahaleyi hazirlamak icin kimyasal silah kullanacak birileri gün zileli nin bas sorumlusu bu ulkenin iktidari olacak hadi oradan beeee…

  7. gercekci olalim esad iktidardan cekildigi gün muhalif denilen sapiklarin sünni islam olmayan herkesi kitir kitir kesecgi bir ortamda bas sorumlu esad demek, sende suc ortagisin zileli sende….abd nin anarsisti seniiiii…

  8. Bu kafayla ulkeleri baska bir dis güc tarafindan isgal ve ilhak edilmek istenen butun ulkelerin iktidarlari halklarinin yasadiklarindan birinci derecede diger saldirgan dissal emperyalist gücler ikinci dereceden suclu olurlar, ne yavvvsak bir anarsizm bu yahu…

  9. bas sorumlu olarak Esad rejimini gösteren bir anlayisin gozyaslarinin Erdogandan farki yoktur ..

  10. birinci dereceden sorumlulari dogru yazamiyan ucuncu dereceden sorumlular arasina ismini yazmistir…..böylesi durumlarda fifti fifti ci kafa yapisi pratik olarak dis mudahalenin propaganda aracindan baska bir islev görmez. suriye ye her türden dis müdahaleye karsiyiz(acik gizli) bile diyemiyen bir kafa..( Esad gelsinler cenevrede sorunu cözelim diyorken üstelik), yedektir yedekkkk…kendini nasil adlandirirsa adlandirsin…kursuna dizilen aleviler hristiyanlar ermenilere anlatirsiniz siz bu tavrinizi ve ama Esad da diktatööör deyisinizi, millet can derdinde Esad a sarilmis bunlar ama öyleee ama böyleee diyor, gün zile liyi anarsist bir ateist olarak suriyeye göndermek lazim catisma bölgelerine hani su devrim oldugu iddia edilen, ikinci gün Esaaaaaad kurtar beni diye bagirmassa ???

  11. eger muhaliflerin bir provakasyonu ise kimyasal kullanmak, ve buna ragmen Esad rejimi bas sorumlu ise. o zaman Hirosima ve Nagazaki nin bas sorumlusuda ABD degildir denebilir, ustelik durum hicte ayni degil…

  12. GUTA’DA KİMYASAL SİLAH KULLANMANIN İMKÂNSIZLIĞININ 5 SEBEBİ

    Suriyeli muhaliflerin Suriye ordusunun Şam kırsalındaki Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah saldırısında bulunduğuna dair iddiaları sürerken kimi uzmanlar ise teknik ve coğrafi nedenlerle bunun imkânsız olduğunu belirtiyor.

    Alhadathnews internet sitesinde yayımlanan bir analiz, muhaliflerin iddialarının aksine Suriye ordusunun Doğu Guta’da kimyasal silah kullanılmasının mümkün olmadığını 5 gerekçeyle açıkladı.

    Analizde şu ifadelere yer verildi:

    Muhaliflerin Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığını yalanlayan açık gerçekler söz konusu. Suriye ordusunun başkent Şam’ın hemen yakınındaki bu bölgede bu silahları kullanmak istese bile kullanamayacağına dair çeşitli sebepler bulunuyor şimdi belli bir tarafı savunma adına değil, sadece bilgilendirme adına bu sebeplere değinelim.

    1- Kimyasal silahlar, gaz ya da mikrobiyolojik etkileri olan silahlardır ve bunlar açık meskun bölgelerde ya da meskun bölgelerin yakınlarında kullanılamaz. Çünkü bu silahların kullanılması durumunda bu silahların etkisi, hava akımı dolayısıyla 10 kilometre mesafedeki her yeri etkiler. O halde Suriye ordusu Şam’ın göbeğinde askeri lojmanların ve yerleşim merkezlerinin bulunduğu Meze’ye 5 kilometre mesafedeki Madamiye gibi bir yere nasıl kimyasal silah kullanabilir? Kimyasal silah kullanıldıysa buralardaki hayat nasıl doğal şekliyle devam edebilir?

    2- Kimyasal silah kullanılan bir bölgeye en az 12 ila 36 saat, en fazla ise 4 ila 7 gün girilemez. Ayrıca böylesi bir bölgeye özel koruyucu elbiseler olmaksızın da girmek mümkün değildir. Burada sorulması gereken soru şudur? Bu bölgeye nasıl girildi? Haberciler ve uydu kanalları, saldırı iddiasından birkaç saat sonra kimyasal silah yaralısı sivillerin görüntülerini nasıl çekebildi?

    3- BM kimyasal silah denetçileri, Suriye yönetiminin Halep’te kullanılan kimyasal silahların araştırılması isteği üzerine Şam’a geldi. BM kimyasal silah denetçilerinin Şam’da bulunduğu bir sırada Suriye ordusunun Şam’ın hemen yanıbaşında kimyasal silah kullanması akılcı mıdır?

    4- Kullanılan kimyasal silahın sinirleri etkileyen sarin gazı olduğu söyleniyor ve muhalifler iddialarını ispat etmek için çevrede koku olduğunu söylüyorlar. Ancak ulaşan bilgiler, “nişadır gazına” ilişkin belirtiler olduğunu gösteriyor. Bu, öldürücü olmayan, doğal ve zararsız bir gazdır. Roketlerdeki mevcut barutun patlamasından sonra roketlerden yükselir. Suriyeli muhalifler Şam kırsalında sarin gazı kullanıldığını iddia ediyorsa, bunu onların cahilliğine vermek mümkündür. Asıl büyük dert, onları destekleyen devlet veya hükümet yetkilileridir. Çünkü ya onların askeri uzmanları hiçbir şey bilmemektedir ve kara cahildir ya da kamuoyunu istedikleri gibi kullanabilecekleri kadar cahil sanmaktadırlar.

    5- Muhalifler, Suriye’ye ait hacklenmiş resmi veya yarı resmi sitelerden Suriye ordusundaki “Alevi subayların” sivillere karşı kimyasal silah kullanılmasını övdüğüne ve bunun emrini Beşşar Esed’in verdiğine dair yalan haberler yaymaktadır. Muhaliflere ait birçok haber sitesi de bunların görüntülerini Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığının belgesi olarak yayımlamaktadır. Ne diyor bunlara ragmen abd ingiltere fransa , bana nee bana nee inanmyorum esad yapti isteee esaaad , emperyalizm hic bu kadar emperyalism olmamisti hic bu kadar arsizlasmamisti, bizim sosyalist anarsist aydinlar ne diyor, efenim tabiiiki esad yapmis olabilir neden olmasin, yok öyle emperyalizm isbirlikcisiniz, olasi bir suriye mudahalesinin sorumlususunuz irakta katledilen bir milyon dan daha beter bir katliamin ideolojik suc ortaklarisiniz, eli kulagindadir mudahalenin, emperyalizm size diktator esad a karsi bir devrim hediye edecek, siz hala ama esad diktatööööööör deyin gezi eyleminde ama tas atmayiiiiiiin diyen simarik burjuva kizlari gibi. tarihe gececeksiniz…böylesi bir dönemde esad diktaor ama onlar emperyalizm demek emperyalizme yedeklenmektir zileli sen iyi bilirsin bu isleri..

  13. Iktidara yapismis Esad rejimi diyor Zileli olan bitenden sorumludur. cok pratik bir soru, peki ne yapmali Esad iktidari kime birakmali Suriyede, lutfen bana iktidarla kafayi bozmussun biz anarsistler iktidari red ediyoruz diye cocuksu bir slogan atmayin, nerede hani suriyenin özyönetimleri halk meclisleri , varmi böyle bir istenc, sakin rojava devrimi demeyin devrim liderinin AKP ile kapali kapilar ardinda ne görüstügünü bilmedigimiz bir türden devrim o. pratik bir soru esad iktidari birakmalidirda ne yapmalidir ?? nusayrileri ermenileri suryanileri kim koruyacak suriyede, insan bu kadar saf niyetli olabilirmi kendi burjuva emperyalist teamullerine bile saygi göstermeyen türden bir yuppi devlet adamligi bir büro bürokrat aroganzligi ile dunya nin gözünün icine baka baka yalan soyleyen dun kabul ettigini bugun red eden kendi imzaladigi anlasmalara bile sadik olmayan türden emperyalist bir saldirganliga karsi cikmamak icin ama esad da diktatöööööööööör türküsü söyliyenler tarihe nasil gececekler….yarin sizin ozyönetimler cografyanizda da bir sekilde mudahale edecek bu vahsi aroganzliga dur demiyenin ne anarsaitligi kalir ne insanligi , simdi en temiz esad destekciligine bulasmamis bildirilerinizi kaleme aliniz , iyi uykular…

  14. kimyasal silah var de irak a gir 1 milyon insan oldur cikarlarina göre düzenle cik, kimyasal silah yokmuymus , olsun dunya bunu tartismiyor su an. suriyeye bir ton sapik manya islamciyi sal, katlettir , muhalefet var de, rejim kimyasal silah kullandi de, suriyeye gir bir miktar milyon insan oldur , istedigini al cik, kimyasali bizim cocuklarmi kullanmis, ah pardon , neyse bu yanlis vesilesi ile cikarlarini pekistir, kim hatirlyacakki bunu. bu sirada sol ; ama esad diktatöööööööööörrrrr. beyni olan varmi orda.emperyalist medya sizin beyninizin pratik salak tarafiszliginiza oynuyor sizi direkt yedeklemeye degil, bu halinizle böyle yedekleniyorsunuz iste….istedikleri sey aydinlarin yukaridaki gibi bildiriler kaleme almalari bu düsüncenin yaygin olmasi, her seyiyle emperyalist mudahale kesinkes karsiyiz dememeleri. siz bu kafanizla hitlerin polonyayi istila etmesini bile ama polonyada burjuva hukumet var diye tavirsizca ama pratik olarak onaylayabilecek beyinlersiniz….hic bir emperyalist devlet baska bir devlete ulkeye kimyasal ve nukleer silah gerekcesiyle mudahale etme hakkina sahip degildir, ama butun dunya halklari emperyalist ulkelerin egemenlerine ve devletlerine mudahale etme hakkina sahiptir deyin goreyim sizi…

  15. en bayagisindan bir dezenformasyonda bile sapitan bir anarsist sosyalist komunist dusunus ve tavrin kendine ne faydasi olaki bize faydasi olsun. suriye isi tamamlaninca birileri cikacak evet kimyasal isi bizim servislerin muthis bir operasyonudur diyecek, ama o zaman bu haberi onemsiz bulacak dunyanin baska bir yerindeki dikator ile emperyalizm arasinda kirlenmemeis tertemiz bildiriler kaleme aliyor olacagiz…

  16. hic bir emperyalist devlet baska bir devlete ulkeye kimyasal ve nukleer silah gerekcesiyle mudahale etme hakkina sahip degildir, ama butun dunya halklari emperyalist ulkelerin egemenlerine ve devletlerine mudahale etme hakkina sahiptir

  17. Harika tartismalar..Ama aranizda pek bir fark yok.Biriniz esat halkini gebertsin kahraman olsun digeri öldürsün bakalim diyor.
    Yada ikitarafada bir siir okurum döverim!
    Esadin kahramanligi tartisilmaz. Kendi halkini öldüren,ülkesini bosaltan kahraman olarak gececektir tarihe. A.hitler bile bunu yapmamisti!

    Siyasi düsünmenin insani gaddarlastiracaginin örgütlü düsüncenin Cinayet olacaginin örnegini verdiniz bu igrenc tartismalarla..
    Iyi katliamlar… iyi bakmalar… Gözlerinizi Kapatmayi,vicdanizi kapatmayin,beyninizi kapatmayi unutmayin…

  18. bütün diktatörler gibi beşşar da egemenliğini tehlikede gördüğü için pekala kimyasal kullanır.
    ama bence bu daha zayıf bir olasılık…

    el nusra nın eline geçen sarinin izlerini mersin adanada aramak daha dikkat çekici… opreasyon için neden yaratmak, provokasyon daha sezgime uygun bir açıklama gibi geliyor.