Yassıada ‘dümdüz’ edilmiş: Turizme açılan sit alanında ağaç katliamı

Diken’den alınmıştır.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde,‘demokrasi ve özgürlük adası haline getirmek istediklerini’açıkladığı Yassıada’daki ağaç katliamı gün yüzüne çıktı.

Mayıs ayında Adalar Savunması’nın tüm itirazlarına rağmen imara açılarak inşaata başlanan Yassıada, neredeyse tüm yeşilliğinden arındırılmış.

Turizme açılmıştı

Fotoğraf: Levon Bağış / Twitter

Yassıada’ya komşusu Sivriada’yla birlikte, beş yıldızlı otel, 2 bin 500 kişilik lokanta, 190 kişilik pasta salonu, masaj salonları, gece kulüpleri ve 200 araçlık otopark yapılacağı gündeme gelmişti. ‘Demokrasi adası’ yapılacağı iddiasıyla önce imara açılan adaya daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘turizm yatırım belgesi’ verilmişti.

Bizans kalıntıları tahrip edilmişti

Adanın eski hali...

AKP Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’ın hazırlamak için üç yıl çalıştığını ileri sürdüğü Yassıada projesi, mayıs ayında başlamıştı. Geçtiğimiz temmuz ayında Adnan Menderes ve arkadaşlarının tutuklu kaldıkları bina yıkılırken, dördüncü yüzyıldan kalma kilise, zindan ve prens mezarları dozerlerle tahrip edilmişti.

Adadan kuşbakışı gelen fotoğraf, Yassıada’da tam bir ağaç katliamı yaşandığını ortaya çıkardı. Twitter’da Levon Bağış isimli bir kullanıcının paylaştığı fotoğraf, adadaki tüm yeşilliğin traşlandığını ortaya koydu.

27 Mayıs askeri darbesi sonrasında dönemin başbakanı Adnan Menderes başta olmak üzere Demokrat Partisi üyelerinin yargılandığı ve İstanbul İl Genel Meclisi kararıyla ismi ‘Demokrasi ve Özgürlük Adası’ olarak değiştirilen Yassıada için Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminde şunları söylemişti: “Demokrasinin temsilcilerinin idam kararının verildiği Yassıada’da bir müzede o serüven izlenecek. Bunun yanında uluslararası kongreler yapılacak ve ada farklı olan işlevini görecek. Sivriada yine bir kongre merkezi olacak ve orada özgürlük ve demokrasi çok farklı şekilde değerlendirilme imkânı bulacak.” 

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Fikret Başkaya / Büyüme Değil (Küçülme)

“Sınırlı bir dünyada sınırsız büyümenin mümkün olduğuna inanan, deli değilse iktisatçıdır”                                                                                                           Kenneth Boulding Ekonomik …