Cui-bono? (Kim yararlandı?)

 

 

“Faili meçhul” olaylarda faili bulmak için uygulanan bir akıl yürütme yöntemi vardır. Cui-bono (kim yararlandı) diye sorulur. Bu, tek başına olayı aydınlatmasa da olayın peşine düşenleri yönlendiren ve çoğunlukla da doğru sonuçlara varılmasını sağlayan bir yöntemdir.

Duma’daki olaya baktığımız zaman da cui-bono bize yol göstermektedir. ABD’nin başını çektiği koalisyon güçlerinin, Suriye’de 6 yılı aşkın bir zamandır sürdürdükleri müdahalenin başarısızlığa doğru gittiği açıkça belli olmuştu. Tam böyle bir anda, Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı iddiası (iddiası diyorum, çünkü canlıları anında felç eden korkunç bir kimyasal silah olan sarin gazının kullanıldığı halen kanıtlanmamış bir iddiadır) Suriye rejiminin son derece aleyhinedir. Öte yandan, diyelim ki sarin gazı veya herhangi bir gaz kullanılmış olsun, bu, koalisyon güçlerinin Suriye’ye müdahalesi için son derece elverişli koşullar yaratırdı ve nitekim de son saldırı bu iddiaya dayanarak yapılmıştır. Cui-bono? Elbette koalisyon güçlerine yaradı. Ayrıca, Suriye rejimi, tam da kazandığı bir bölgede sivillere karşı neden böyle korkunç bir silahı kullansın? Mantıksız.

Öte yandan, kullanıldığı iddia edilen gazın sarin gazı olması pek ihtimal dahilinde görünmüyor. Bana kalırsa, görüntüler (kurbanların hortumla su sıkılarak kendine getirilmesi vb.) kullanılan gazın sarin gazı değil de, sokak çatışmalarında polisin kullandığı türden göz yaşartıcı bir gaz olduğu izlenimini veriyor. Büyük bir ihtimalle, bu provokasyonu yapan örgüt (yine büyük ihtimalle batı ülkelerinden birinin istihbarat örgütü) sivillerin üzerine bu gazı gönderdi ve ardından da bütün dünyaya servis edilen filmleri çekti. Kısacası kötü bir senaryo.

Durum eğer tahmin ettiğim gibiyse, koalisyon güçlerinin yönetici kadroları topluca büyük bir yalanın ortakları olarak ortaya çıkıyorlar. Bunlara zaten güvenilemeyeceğini biliyoruz ama bu kadar aşikâr bir durumu utanmazca saldırının gerekçesi yapabilmek ve tüm dünyanın (milyarların) gözünün içine baka baka insanlığı kurtaran aslan pozlarında ortaya çıkabilmek için hepsinin birden bir dolandırıcılar ve sahtekârlar (ve tabii ki aynı zamanda) katiller örgütünün mensupları olması gerekir ki, benim şahsi kanaatim bu yöndedir.

Gelelim Türkiye yönetiminin tutumuna. Olayın önünü sonunu araştırmadan ve araştırmaya da gerek duymadan bu yalanı ve ardından gelen saldırıyı ikircimsiz desteklemeleri ve onaylamaları onların da aynı kulübün üyesi olduklarını ve bu kumardan kendilerine düşen payı almak için ellerini ovuşturduklarını ortaya koymaktadır.

Diğer yandan, AKP iktidarının Kürtlere saldırılarını ve ülke içindeki baskılarını “AKP bizim çizgimize geldi” diye onaylayanlar, şimdi AKP’ye müslümanlık dersi vererek onları bu tutumlarından caydırmak gibi çocukça bir hevese kapılmış görünüyorlar. Görüldüğü gibi, AKP iktidarı kimsenin çizgisine gelmiş değildir, kendi malum çizgisinde kararlılıkla ilerlemektedir. Dolayısıyla böyle bir durumda AKP’yi yeniden “kendi çizginize çekmek” için “bu ne biçim Müslümanlık” gibi, çaresizliğin ve zavallılığın itirafı niteliğindeki laflar edileceğine en dürüst tutum, “AKP’yi kendi çizgimize gelmiş gibi görmekle ve göstermekle halt ettik” demektir ama politikacılar bunu asla yapmazlar ve yapamazlar. Politikacılar her türlü kılığa girerler ama asla hatalarını ortaya koymazlar. Bu, onlara kendi intiharlarıyla eşdeğer bir durum olarak gözükür. Nitekim, 28 Şubatçıların müebbet hapse mahkûm edilmesi karşısında da hop oturup hop kalkarlar ama daha birkaç ay önce “Türk yargısı altın devrini yaşıyor” sözlerini hatırlamazlar, hatırlatılmasından da son derece rahatsız olurlar.

Diğer yandan bu ekol, CHP’yi ve lideri Kılıçdaroğlu’nu “Amerikancılıkla” suçlamaktan geri durmamıştır bugüne kadar. Bundan sonra da bu çizgide devam edeceklerinden adım gibi eminim. Oysa Kılıçdaroğlu bugün, müdahaleye açıkça karşı çıkarak ve bölgedeki sorunların büyük güçlerin dışında, bölgedeki devletler tarafından çözülmesini (elbette halkların değil de devletlerin çözmesini önermesi Kılıçdaroğlu’nun bakışındaki bir zaafa işaret etmektedir) önererek Türkiye’den duyulan en aklı başında çıkışı yapmıştır. Ne oldu? “Sizin çizginize gelmiş” AKP, ABD’nin saldırısına açık destek verdi; öte yandan “Amerikancı” diye nitelediğiniz Kılıçdaroğlu, ABD saldırısına karşı çıktı. Bu konuda da suspus olacaklarına eminim. Eğer tersi bir tutum görürsem açıkça hatalı bir tespit yaptığımı kabul ederim. Çünkü ben politikacı değil, devrimciyim.

Gerçek devrimcidir.

 

Gün Zileli

14 Nisan 2018

www.gunzileli.com

gunzileli@hotmail.com

 

Hakkında Gün Zileli

Okunası

1937 – Moskova Duruşmaları ve Kızıl Ordu Generallerinin Tasfiyesi

Artıgerçek Sovyetler Birliği’ndeki 1930’lu yılların “Büyük Temizlikleri” konusuyla ilgilenenlerin ne zamandır beklediği, Sovyetler Birliği’nin akademisyenlerinden …

76 Yorumlar

  1. Bu iddia ortaya atildiktan bir kac saat sonra bir Ortadogu uzmani ( gazetecide olabilir) zdf`de yorum yapti. Servis edilen Flimlerin “cogunun Misirda studyolarda yapildigin” söyledi. Servis edilen filmlerin “cogunun yalan oldugunu, senaryo oldugunu ve kazanmaya giden Esadin böyle bir eylem yapmasinin hic mantikli” olmadigini söyledi.

  2. You are wrong Mr. Zileli.

    Mr. Perinçek is not a politician, he is the greatest revolutionist leader in the universe.

    “The Supreme Leader” Perinçek is wise. He cannot make mistakes.

    He is “Hatasız Cool” Perinçek or “The Perinçek Almighty”!

  3. CHP ve Ulusalcilarin bir kesiminin, Kürtler ve HDP lehine hafif bir acilim yapmasi (zilelinin Ismini anmadigi ama bizim perincekgiller oldugunu bildigimiz) bir kesimi cildirtiyor. Bu tarz ulusalcilarin Anti Emperyalizmden tek anladiklari Kürt dövmek. (Kürt hareketinin yanlislarini hatta ABD iliskilerini elestirmek baska bir sey) Bu isin basini Perincek cekiyor (sözcü oda tv de koronun diger ortaklari, sahi soner yalcin ile perincek in paylasamadigi sey nedir belki zileli Bilir) CHP Ulusalcilarin Periferisindeki Medyada da bir hareketlenme, Can Atakli, Husnu Mahallinin Halk Tv den kovulmasi( ben anliyamadim , Husnu Mahalli ongörülür biri , Can Atakliyi Gezi den animsiyorum Tipik Baykalciydi simdi HDP ile yakinlasmali vs diyor bu Baykal cizgisine aykiri, yorumlamakta gucluk cekiyorum, ama birseyler oluyor bu cephede)

  4. Ruslar filmlerin (sahte) aktorleri ile roportaj yapmislar yani supheye yer yok. su benzetmeyi yapanlar iyi bulmuslar benzetmeyi, maçta bes sifir öne gecmissiniz 89. dakikada hakemi dövermisiniz? Esad in kimyasal kullanmiyacagi cok acik degilmi?

  5. Gerceklikten kopus yalan öyle bir noktadaki, eger abd ingiltere israille sorunluysaniz, gram kitle imha silahiniz olmasa , direkt bu saydigim ülkeler sizin halkiniza gaz atip sizi suclasa yapacak hic birseyiniz yok. Herseyden bagimsiz olarak hic bir supheye yer birakmadan bu yalan propgandaya karsi olabilmek cok önemli..(bu arada HDP nin Kimyasal silah kullanimina karsi Fuzeyle karsilik verilmemeliydi aciklamasi , Rejimin kimyasal silah kullandigi yalanini Kabul etmesiyle tam bir oportunistlik)

  6. Son sözün (gercek devrimcidir)ve gercegi haykirmanin, anlami bugünün dunyasinda , insanligi savunmak demek oldugunu görmek. Cidden sapitmis , insan soyu icin basat tehlike haline gelmis bir Politika var bugün karsimizda. kanitim yok hissettim vurdum diyor adam.

  7. öte yandan hemen hemen herkesin kandirdigi Erdogan ve Akp icin , vay demek bizi kandirmislar derse Perincek ne hos olur. Herkesin kandirabildigi biri tarafindan kandirilmak. Ve eger Aydinlikcilar gercekten Rus AKP iliskilerini iyilestirmekte bir rol(kücükte olsa) oynamislarsa( ben sanmiyorum) bu gunlerde Moskovada Avrasyaci Ivanlar Aydinlikcilara ne etseler haklilar 🙂 (gecen aksam, az kaldi natodanda cikacagiz diyen bir Aydinlikci uzman izledim bu günlerde rahatlamak icin komedi izlemiyorum)

  8. “Oysa Kılıçdaroğlu bugün, müdahaleye açıkça karşı çıkarak ve bölgedeki sorunların büyük güçlerin dışında, bölgedeki devletler tarafından çözülmesini (elbette halkların değil de devletlerin çözmesini önermesi Kılıçdaroğlu’nun bakışındaki bir zaafa işaret etmektedir) önererek Türkiye’den duyulan en aklı başında çıkışı yapmıştır.”

    Simdi..

    Once sunu gormek lazim, bence:

    Kilicdaroglu’nun sirtinda hicbir sekilde ‘yumurta kufesi’ yok.

    Yani, ne ne dediginin onemi var, ne de yarin da ayni seyi soyleyeceginin bir garantisi.

    Bunu, bunlari, daha once gordugumuzu hatirliyorum.

    Su anda ilk aklima gelen, mesela, Afrin konusunda soyledikleri. Hatta, o esnada Kilicdaroglu Almanya’daydi ve yarim agizla her turlu anlama gelecek seyler soyledi.

    Ertesi gunlerde de, bu ‘her turlu anlama gelecek seyler’i tekzip edecek seyler de soyledi.

    Kimse de, cikip, bu yuzden Kilicdaroglu’nu topa da tutmadi. Hem kimse onemsemedigi icin, hem de bu tur gitme-gelme tavirlari aliskanlik yaptigi icin. [Bkz. Dokunulmazliklar konusu vb konular.]

    O yuzden, sirf cikti bir iki laf etti diye, ben kimseyi goklere cikarmak konusunda aceleci davranmak heveslisi olamiyorum.

    Bir de, tabii ki, aklimin bir tarafinda su da var: Acaba Almanya’nin Suriye saldirisina katilmayisinin Kilicdaroglu’nun sozlerine etkisi olmus mudur?

    Bilmiyorum; ama, bu kusku da yok degil.

    “Ne oldu? ‘Sizin çizginize gelmiş’ AKP, ABD’nin saldırısına açık destek verdi; öte yandan ‘Amerikancı’ diye nitelediğiniz Kılıçdaroğlu, ABD saldırısına karşı çıktı. Bu konuda da suspus olacaklarına eminim.”

    Kilicdaroglu’nun ‘Amerikanci’ olup olmadigindan maada, ne derece ‘Almanci’ olduguna da bakmak lazim gibi geliyor bana.

    “Eğer tersi bir tutum görürsem açıkça hatalı bir tespit yaptığımı kabul ederim.”

    Hic kuskunuz olmasin: ‘Tersi bir tutum’ anlamina gelecek bir gelisme ortaya cikacaktir.

    Boyle seyler, gunumuzdeki anaforda son derece normaldir.

    “Çünkü ben politikacı değil, devrimciyim.”

    Bu aforizmik bir laf; ve, tabii ki, kulaga hos geliyor.

    Ama, altini doldurmak lazim.

    En son baktigimda, ‘politikaci’ politika ile mesgul olan insanlara deniyordu.

    ‘Devrimci’nin mesgul olacagi (ya da, en azindan, kendisine ‘devrimci’ diyenlerin sartnamelerine uyan) bir devrim gorulmedi yasayan hafizamizda.

    “Gerçek devrimcidir.”

    Yok. Gercek gercektir.

    Yeri gelir, ‘devrimci’lere de madik atar. Bkz. Uzun mazi.

  9. Ulusalcilarin argümani. Suriyeye saldiriya karsi cikmaliyiz cunki Suriye den sonra sira bizde. Yani sormak gerek, eger Emperyalistler sizi, siranin sizde olmiyacagina ikna ederse bir ulkeye Emperyalist saldiriya onay verecek yada karsi cikmayacaksiniz. Iste bu yuzden Ulusalcidan Anti Emperyalist cikmaz.

  10. HDP demiski ne yazikki Suriye büyük devletlerin güc gösterisine sahne oluyor… simdi bisey diycem ama neyse… önceki yorumuma ekliyeyim. ulusalcilardan anti emperyalist cikmaz( kürdündende türkündende ) ulusalcidan solcuda cikmaz (kürdündende türkündende)

  11. cui bono, komplo teorisyenlerin pek cok kullandigi yöntemdir , ve rastlantisal olarak dogru sonuc verir. Saddam Hüseyin kürtlere karsi kimyasal kullandi, Kim faydalandi? Kürt sorunu emperyalistler hep kullaniyor, demekki kürt sorununu Emperyalistler yaratti. Cogaltilabilir daha isabetli orneklerde verilebilinir. Komplo teorisyenleri genelde pasifisttirler ( savas karsitligi anlaminda yada siddet karsitligi anlaminda degil ) Tarih yapmazlar tarih yorumlarlar. Ve olgudan sonra ,olaydan sonra kendilerine göre yorum yaparlar cogu kez carpitarak (Zileli oyledir demiyorum yazisinin icerigine katiliyorum Cui Bono ya ihtiyac yok onu söylemeye calisiyorum) 80 öncesi Turkiyede bir silahli çatisma ortami vardi. Silah tüccarlari iyi kazaniyordu. éyleyse 80 öncesi çatismalari silah tüccarlari çikardi. buyrun.

  12. Konuyla hic alakali degil ama,,Devrimciler icin üslup cok cok önemlidir. Kendine devrimci ilerici solcu diyenlerin, biz/ben daha iyi siyaset yapariz vs dedigini görünce kan tepeme cikiyor. Arkadas siyasal mucadele veririm de, mucadele ederim de, ama ne demek siyaset yapmak. ne kadar itici. birak burjuva politikacilari siyaset yapsin.sen mucadele et.

  13. Bütün dunyaya, insanlarin gözünün icine baka baka yalan söylemek sadece emperyalist yönetici sinifa ait bir tavirmidir?
    bakiniz ne demis ESP;
    `Ortadoğu’da da ihtiyaç, Türk, Kürt, Arap ve bütün bölge halklarının emperyalizme ve gericiliğe karşı birleşmesidir. Bugün birbiriyle dalaşan bütün gerici kuvvetlerin, sırası geldiğinde hasımlık etmekten sakınmadığı Rojava Devrimi, bu alternatifin nüvesini oluşturmaktadır. Suriye halkları bu çözümü kendi elleriyle yaratacaktır. Demokratik, halkların eşitliğine dayanan Federal bir Suriye’de hiçbir emperyalist güce yer kalmayacaktır. Ortadoğu er geç, emperyalist rekabetin, mezhepsel çatışmaların değil, özgürlük, demokrasi ve sosyalizmin bölgesi olacaktır`

    Simdi ESP `Rojava Devrimi`nin ana unsurunun (ypp-pyd) Resmen ABD nin kara ordusuna dönüstügü, Binlerce Tir silahli yardim aldigini bilmedigimizi varsayiyor, ama bunu dillendirdigimizde ama onlarin baska caresi yokkiii siz ulusalcisiniz diyor. Ve sosyalist kalabiliyor. Cezaevinde isbirlikci oldugundan suphelendikleri yoldaslarini yakip, feda eylemi yaptilar diyebilen, daha sonra, ya hain degillermis bunu ancak bir yil sonra aciklayabilirdik deyip yakilanlarin ailesinden bir yil sonra `ozur` dileyenler icin normal bir durum normal bir tarz. Ama sosyalistler icin normal degil. Sembollesmis kizil fularli kiz i Rakka ya götürüp Amerika icin öldürten , Avrupada anti Fasist gencleri manuple Edip Suriyede Gerilla Turizmiyle karisik Amerikan askeri eden bu anlayis elestirildiginde tek sey söyleyebiliyor. Siz Ulusalcisiniz. Peki sormazlarmi adama neden bir Emperyalist güc olan ABD yi kovmakla ise baslamiyor Rojava devrimi?

  14. Canakkalede savasanlar ne kadar Anti Emperyalizm adina savastilarsa , Rojavada savasanlar o kadar Anti Emperyalizm icin icin savasiyorlar.

  15. Eski tip Anti emperyalist Ekonomi teorileri (daha cok Maoistler ve MDD ciler) söyle düsünürlerdi özetle, Emperyalist sanayi devletleri ve yari sömürge, yada sömürge tarim ülkeleri vardir, yari sömürgelerde ki sanayi montaj sanayiinden ibarettir. 2.Dunya savasi sonrasi emperyalizmden hic birsey anliyamazlardi. Adini unuttugum bir Amerikali Emperyalist teorisyen söyle yazmisti , Artik dunyanin herhangi bir yerinde gelisen Kapitalizm bizim cikarimizadir. Turkiyede Hakim üretim tarzi Kapitalizm dedigimizde Maoistler bize vay siz somurge bir ulkede Emperyalizm Kapitalizmi gelistiriyor öyleyse siz Emperyalizm ilericidir diyorsunuz diyebilirlerdi. Bu skolastikler hala turkiyeyi yari feodal görür kahrolsun aga patron devleti derler. Buraya yazilmayacak Kadar uzun mesele. Ama su AKP nin tamamen yerli teknolojik urunler ürettigine bu kesim ya yanit veremez, yada perincek gibi ikna olurlar. Gunumuz Emperyalizmi icermedik eklemlemedik yerli burjuva sinif birakmamistir. Ronicigim ne Kadar kucumserse kucumsesin Mahir in en önemli katkisidir Turkiyede sol harekete . Tamamen ona ait olmasada ( emperyalizm icsellesmistir) tespiti atlanarak Anti Emperyalist olunmaz. Egemen siniflar ittifaki icinde yerli ve milli bir sinif klik mevcut olamaz artik. Bu tespit onemlidir.

  16. Long live RogerWaters ! Sahneye çıkıp White Helmets adına konuşma yapmak isteyen bir izleyiciye WH’nin uyduruk bir propaganda grubu olduğunu, ve bir ülkenin hızlı ve dogrulanmamis boyle bir iddia ile bombalanmasina kesinlikle aracı olmayacağını nazikçe ve net şekilde açıklıyor.

    Roger Waters denounces the “fake” WhiteHelmets, who do propaganda for jihadist terrorists in Douma EastGhouta . Don’t bomb Syria. Thank you The former Pink Floyd musician spoke at a concert in Spain . April 2018.

  17. Ece Temelkuran Hillary Killing-Ton ile Feminizm konusmus.
    Clinton, hani su Libya ve Suriye’nin başına selefi karanlığı musallat eden, kadınların pazarlarda satılmasına, kafeslere konmasına ön ayak olan kadin. Iki laf edememis bu konu hakkinda Temelkuran bir kadin olarak. Buyuk sahsiyet ile ayni karede sevimli pozlar vermis. Ne sevimliler ama. iste bunlari solcu ya saydik toz kondurmadik bir zamanlar.

  18. Suriye saldirisi ile Troyka (ABD FRANSA INGILTERE) ne yapmaya calisti? Dunyaya Esad in kimyasal silah kullandigina inadirmayami? Kesinlikle hayir. Hatta tam tersi. Bize boyun egeceksiniz , hak hukuk gerekce aramadan bize kesinlikle itaat edeceksiniz. Bunu dediler, bunu tüm dunyaya dediler.

  19. Ultra ulusalci Ultra Anti Emperyalist gecinen , baskalarini paranoya derecesindeki komplo teorileriyle suclayan Oda Tv de bu Rafael Sadi yazar hep yazar her yazisinda ince ince mesaj verir Israil in lehine , kimse cikip Soner Yalcin a sormaz ,ey soner yalcin sen bu semitizm ile bayagi bir ugrasmistin, sakin ugrasirken devsirilmis olmayasin?bunun cok örnegi var tarihte.

    https://odatv.com/eyy-amerika-aceleciligi-15041858.html

  20. İsrail tarihini bilmeden veya bilerek ve isteyerek tahrif ederek, ortaya çıkıp düşmanca sözler etmek çok daha ayıptır. İsrail, Filistin toprağının işgalcisi değildir. Olmamıştır. Savaşlar sonucu Ürdün , Mısır , Suriye ve Lüban topraklarından araziler kazanmıştır. Rafael Sadi Oda Tv yazari

  21. ilginc! Oda Tv-Sözcü yazarlari mealen su düsünceyi hep islemislerdir.

    ABD ve Israil in Iran karsitligi dogrudur, (zaten Iran laik degildir) biz salakmiyiz Israile karsi Iran i tutuyoruz. Biz kendi isimize bakmali Kürtlere göz actirmamaliyiz. Bu konuda Israile ihtiyacimiz var. Bize ne Filistin davasindan.

    Soner Yalcin hem Oda Tv hem Sözcü yazaridir.

    olmadik komlo teorileriyle önüne geleni onun bunun ajani yapan Soner Yalcin i kendi mantigi ile Mossad ajani ilan etmemek mumkunmu?

  22. Bu gun secim anketlerinde IYI Partinin oylari % 22 üzerinde diyorlarsa, bunun suclus CHP dir. HDP yi meclisten süpüren yasaya imza verdiler. Meclis ve meydan Fasistlere, milliyetcilere ve islamcilara birakildi. Simdi kendi aralarinda cekisiyorlar. Bu CHP ve Kilictaroglunu öven ve o milliyetci sahisi devrimci gören herkes ayni kulvardadir. Türk Ordusnun Afrin isgaline yesil isik veren sahis, simdi ABD nin toplarinami karsi cikiyor? AKP li turk orsunun isgal ettigi Afrini ABD alacak diye korkan Kilictaroglu ile ayni ruhu paylasan milliyetciler bir arada.

  23. Yeni Fikra

    Trump in akilli Nice Tomahawk lari, demode Rus hava savunma füzelerinin çoguna havada tam isabet saglamis.

  24. – Clinton deyince iyi bir noktaya geliyoruz aslında. Ben Clinton gibi çok güçlü bir kadının yükselen bu kötülük dalgası karşısında nasıl çaresiz kaldığını görüp biraz da nefes aldım. “Demek ki bu baş edilemez bir şeymiş gerçekten” dedim. Bu kötülük, ‘de facto’ kadına ve çocuğa karşı bir şey. Güçsüz addedilen her şeye karşı; önce onu yok ederek işe başlıyor. Bunun şehvetli, çok kolay kapılacak bir tarafı var. Evet, insanlar da tembel biraz. Şu lafı ederken örneğin, iç gıcıklayıcı bir kolaylığa kapılıyorlar: “Abi, Hillary de çok samimiyetsiz.” Ne kadar güzel bir laf değil mi? Bir kere seni otomatik olarak samimi yapıyor. Ne kadar kolayca yok ediyor ama bu laf. Hillary Clinton’ı samimiyetsizlikten götürdüler işte. Varsayımsal iyilik bir iktidara dönüşüyor ve karşındakini yok edecek bir silah haline geliyor.

    Ece Temelkuran / Hurriyet

    Libyali kadinlarin hatrina yazin Ece Temelkurani bir yere.

  25. Perincek in ve Atatürk ün cizgisine gelen Erdogan dan muthis bir tirad:

    “Geçen Özgür Suriye Ordusunun komuta takımı bana geldi. Komutanlarla beraber sohbet yaptık. İçlerinde bir tanesi vardı ki arkadaşları onu bana şöyle takdim etti: ‘Bu komutanın midesi yok. Bunun midesini aldılar.’ Ben de ‘Yok ya dedim’ dedim. Çok kurşun yedi. Aç bakayım, dedim. Açtı gerçekten bütün bu bölge ameliyat yok. Omuzlarından aldığı kurşunlar kalçadan aldığı kurşunlar bizim taraftan ameliyat oluyor ve durmuyor. Tekrar cepheye gidiyor. Ya sen ne mübarek insansın ya. İşte bunlara Bay Kemal terörist diyor. Ey Bay Kemal sen teröristlerle beraber gidiyorsun. Ama Özgür Suriye Ordusu benim Mehmedimle beraber yürüyor. Sen adresi şaşırdın adresi. Sen Cudi’ye komşusun Gabar’a, Kandil’e komşusun. Ama onlar şehadete yürüyenlere komşu, Mehmetlere komşular. Bize karşı inanılmaz muhabbetleri var. Türkiye’ye karşı Türklere karşı inanılmaz muhabbetleri var. Sen bunlara nasıl bunu dersin ya. Onlar bizim gerçek manada anacak inananlar kardeştir hükmünün gereğini icra ederler. Beraber bizlerle teröristlere karşı savaşıyorlar. Allahsızlara karşı inancı olmayanlara karşı, Kuzey Suriye’de savaşıyorlar.”

  26. Meclis baskani ,2. Abdulhamit ile Tayyip Erdogan arasi duraklama devridir deyince elestirildi. Kronoji Tarih bilen adamin dogru söyledigini bilir. Duraklama devri Erdogan ile bitmis yikilis dönemi baslamistir. Bunda yanlis yokki.

  27. Vatandaşlar 2019’da demokrasiden yana oy kullanmak zorundalar. ‘Kullansın’ demiyorum, kullanmak zorundalar. Muhafazakâr demokratlar, ülkücü demokratlar, liberal demokratlar, dindar demokratlar, sosyal demokratlar, sosyalist demokratlar… Bu hepsine düşen ortak görevdir. Yani, 2019 bir Kuvayi milliye hareketi olmalıdır. Biz, Kuvayi Milli sürecinde olduğu gibi yaşam tarzı, etnik, dinsel ayrım yapmadık. Tek amaç Türkiye’yi bağımsız hale getirmek. Şimdi de amacımız Türkiye’ye demokrasiyi getirmek. Çünkü bu süreç bir parti değil, memleket sorunudur.

  28. Insan salak oldugu içinmi Aydinlikçi olur, Aydinlikçi oldugu içinmi salaklasir.Yeni bir yumurta tavuk hikayesi. Bence kural olmasada basta salak olmak gereklidir bir miktar. Ama Aydinlikci olduktan sonra bu salaklik gelisir. Istisnalarda vardir. Bu illetten kurtulmanin yollari hakkinda Zileli kitap yazsa yeridir.

  29. Sry’nin Batılı 3’lü tarafından bombalanmasında amaç ABD’nin yanına müttefiklerini alarak/istediği an bahane üreterek kuvvet kullanabileceğini göstermesiydi.Yani sunu diyorlar evet biz kötüyüz ve bize itaat edeceksiniz. öne cikarilmasi gereken güncel olgu budur.

  30. Hegemonya dedikte…SSCB nin demagojikte olsa sosyalist degerlere dayanan bir retoriginden bahsedilebilirdi hegemonyasini kurmak isterken. Batinin ABDnin demagojikde olsa òzgur dunyayi korumak`vs liberal burjuva degerlerini ve hukukunu savunan bir retorigi vardi Hegemonyasini temellendiren. Bu gunku durum cok farkli. Batinin Hegemonyasi ancak Nietsche ile aciklanabilirinir. Ahlak kural yoktur hersey guclu olanin hakkidir. Zayif Rus çIN ittifaki ise korkakca batinin eski retorigini savunmaya calismakta.

  31. Nietsche severler sacmaladigimi dusunecekler yada aslinda Nietsche nin yanlis tanitildigini. Usanmadan yineliyecegim. Fasizm hakkinda pekcok tartisma yapildi, sinifsal kokeni ideolojisi, irkcilik, Devlet fetisizmi, hristiyanlikla karisik olani, yani Naziler Mussolini Franko vs. En rafine(Zaman ve mekanda degismez karakteri itibariyle) Fasist Emperyalist ideoloji Nietsche ciliktir. Guclu olanin hicbir kurala bagli olmadan herseyi yapabilme Hakki. Nietsche en Rafine Fasist teorinin mucididir.

  32. Halk TV’deki işine son verilen gazeteci Can Ataklı, Korkusuz gazetesindeki köşe yazısında Deniz Baykal’a ilişkin ilginç bir iddiayı gündeme getirirken, “Buna göre; atılma talimatını veren kişi Deniz Baykal. Çünkü Baykal Tayyip Erdoğan’la anlaştı. Eğer Erdoğan’ın önünde Halk TV engel olarak duruyorsa bu halledilecek. Erdoğan da bunun karşılığında Baykal’a destek olacak, kızı Aslı’yı da ilk seçimde aday gösterecek” ifadelerini kullanmıştı.

    Buna Baykal in Türkiyedeki Saglam derin Natoculardan olmasi, Suriye meseleside eklenebilinir.(Hüsnü Mahalli acik Suriye destekcisidir,ve kovulmustur) Baykal i sevenlere duyurulur

  33. CHP de Baykalizm ve Baykal in `uyuyan hücrelerinin`olusturdugu entrika ve kongre tehditleri azaldikca, kilictaroglu nun daha Dogru Düzgün bir cizgiye yönelebilecegi mumkun görünebilir. Kilictaroglunda yetersiz de olsa varolan HDP ile birseyler yapilabilinir egilimi (bence var böyle bir egilim) ve Suriye saldirisinda takindigi tavir, Kilictaroglunu Amerikanci, ama Dinazor Baykalci CHP cizgisini daha milli sayan Ulusalcilarin ne menem Anti Amerikanci olduklari acisindan gözden kacirilan bir konu. Sözcü yü takip edin bu cizgiyi anlarsiniz. Baykal li bir CHP Suriye saldirisini onaylardi.

  34. Ciddi performans eksikligi, Dunya da ve solda yeniden yükselme egilimi gösteren Anti Amerikancilik , onlarin politikalarina ciddi bir tehdit olusturmasina ragmen, hala kuyrukcu solun teorisyenleri, ama öyle ici bos Anti Amerikancilikta olmazki re ro ra yazmadilar hala. cik cik cik

  35. Soru:
    Amerika Birleşik Devletleri YPG’ye destek veriyor. Bu noktada Türkiye ile ABD arasında çatışma ve gerilimin yükselmesini bekliyor musunuz?

    Nato Sekreteri Stoltenberg: İki taraf arasında gerçekleşen görüşmelere ve diyaloga destek veriyorum. Bu durum oldukça memnun edici. Bugün bunu Ankara’daki temaslarımızda da dile getireceğiz.

    aa görüsmelermi varmis???sakin suriyenin kuzeyinin paylasilmasi görüsmeleri olmasin Firatin dogusu ve Batisi olarak:)

  36. ortak söylem.

    Yalniz kimyasal silahlar degil konvensiyonel silahlarla öldürmelerde `uluslarasi toplum`tarafindan dikkate alinmali.

    HDP,AKP,Cumhuriyetin Liberal yazari Asli Aydintasbas.

    ilginc!

  37. ABD nin Suriye saldirisini begenmeyen buruk, içi serinlememis hayal kirikligina ugramis bir PYD li. Eyvah Esad i yikmayacaklar .Bununda içi serinlememis.

    “ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yaptığı saldırı kimyasal silahlar için değildir. İnsanlık ve hak hukuk için değildir. Amerika, Rusya’ya mesaj vermek ve Ortadoğu’da, Suriye’de biz de varız demek için saldırdı. Bu saldırıdan günler öncesinden Rusya ve Suriye’ye saldırı olacak konusunda haber verildi. Bu da demek oluyorki bu saldırının amacı Esad’ı devirmek değil. Mesaj vermek için bu saldırıyı yaptılar. Bu saldırı gerçek bir saldırı değildi. Saldırıdan günler öncesinden Rusya ve Suriye’ye haber verildi. Bu saldırıyla ilgili ABD, Rusya ve diğer taraflar arasında bir ittifakın var olduğunu gösteriyor. Daha önce tarafların vekilleri Suriye’de savaşıyordu. Şimdi kendileri sahaya indi savaşıyorlar. ABD açıklama yapıyor diyor biz Suriye’yi vurduk kayıplar verdirttik ancak bu gerçek değildir. Suriye saldırısında bir asker dahi hayatını kaybetmedi. Bu son saldırıdan sonra Esad artık rahatça saldırabilir, vurabilir. Çünkü artık ABD’yi tanıdı ve anladıki ABD kendisine saldırmadan haber verecek. ABD, Rusya’ya saldırıdan önce diyor hazırlığını yap füzelerim geliyor. Bu demek oluyor ki bu bir saldırı değil mesaj vermeye yöneliktir.”

    Fethi Muhammed

  38. “ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yaptığı saldırı kimyasal silahlar için değildir. İnsanlık ve hak hukuk için değildir. Amerika, Rusya’ya mesaj vermek ve Ortadoğu’da, Suriye’de biz de varız demek için saldırdı. Bu saldırıdan günler öncesinden Rusya ve Suriye’ye saldırı olacak konusunda haber verildi. Bu da demek oluyorki bu saldırının amacı Esad’ı devirmek değil. Mesaj vermek için bu saldırıyı yaptılar. Bu saldırı gerçek bir saldırı değildi. Saldırıdan günler öncesinden Rusya ve Suriye’ye haber verildi. Bu saldırıyla ilgili ABD, Rusya ve diğer taraflar arasında bir ittifakın var olduğunu gösteriyor. Daha önce tarafların vekilleri Suriye’de savaşıyordu. Şimdi kendileri sahaya indi savaşıyorlar. ABD açıklama yapıyor diyor biz Suriye’yi vurduk kayıplar verdirttik ancak bu gerçek değildir. Suriye saldırısında bir asker dahi hayatını kaybetmedi. Bu son saldırıdan sonra Esad artık rahatça saldırabilir, vurabilir. Çünkü artık ABD’yi tanıdı ve anladıki ABD kendisine saldırmadan haber verecek. ABD, Rusya’ya saldırıdan önce diyor hazırlığını yap füzelerim geliyor. Bu demek oluyor ki bu bir saldırı değil mesaj vermeye yöneliktir.”

    PYD li Fehmi Muhammet

    sonra Kara ordusu deyince kiziyorlar

  39. Suriye saldirisina söyle soylemis bazilari evet ama yetmez.

  40. Eyvah eyvah CHP nin Diyarbakirdaki eylemine HDP destek vermis. Kilictaroglu Turkiyeyi bölecek kurtar bizi Perincek

  41. `Daha önce tarafların vekilleri Suriye’de savaşıyordu. Şimdi kendileri sahaya indi savaşıyorlar.`

    Bunu diyen Fehmi Muhammed PYD li, hani su ABD yi sectik biz Rusyayi degil diye aciklama yapan PYD

    Fikra gibi. Bütün Dünya aptal bi bunlar akilli:)

  42. `Suriye’de kanlı bir savaş sürüyor. Kanı Amerika’dan da çok, Rusya ve İran akıtıyor.` Nevsin Mengü /Birgün

    Ben kuyrukculardan bekliyordum Nevsin Mengü sayesinde Birgün gazetesine nasip oldu:)

  43. https://www.independent.co.uk/voices/syria-chemical-attack-gas-douma-robert-fisk-ghouta-damascus-a8307726.html

    It was a short walk to Dr Rahaibani. From the door of his subterranean clinic – “Point 200”, it is called, in the weird geology of this partly-underground city – is a corridor leading downhill where he showed me his lowly hospital and the few beds where a small girl was crying as nurses treated a cut above her eye.

    “I was with my family in the basement of my home three hundred metres from here on the night but all the doctors know what happened. There was a lot of shelling [by government forces] and aircraft were always over Douma at night – but on this night, there was wind and huge dust clouds began to come into the basements and cellars where people lived. People began to arrive here suffering from hypoxia, oxygen loss. Then someone at the door, a “White Helmet”, shouted “Gas!”, and a panic began. People started throwing water over each other. Yes, the video was filmed here, it is genuine, but what you see are people suffering from hypoxia – not gas poisoning.”

  44. oda Tv de yazi yazmis Soner Yalcin. Ulusalciligin nasil igrenclesebileceginin ibretlik vesikasi gibi. Yazisinda AKP ye akil veriyor Soner Yalcin. Diyorki o Kimyasal silah kullanildi iddialarina hemen atlama AKP, CIA baglantili baazi yazarlar Türkiyenin Cihatcilara Kimyasal silah sagladigini da söylüyor. Turkiyenin basina is acarsiniz. Igrenc bir yazi Turkiyenin Cihatcilara Kimyasal silah saglamasini mahkum etmiyor. Batinin Kimyasal yalanlarini mahkum etmiyor. AKP ye akil veriyor .Cikis noktasinda insani bir perspektif yok. Aman AKP basimiza is acma diyor, elestirel düzeltici yani.

  45. Zileli diyorki ben Liberal degil Liberter solcuyum. Biz anliyoruz ne demek istedigini. Ama güncel durumda, egemenler ile klasik sol arasinda, cogu kez solu topa tutmakla ise basliyan arada bir hat tutturan(aslinda arada bile degil egemenleri akliyan) Liberalller ile farkini anlatmakta o kadar ciliz kaliyorki pek cok insan onuda en azindan Liberallerin sempatizani sayiyor.

  46. 32 Anonim
    “Çünkü Baykal Tayyip Erdoğan’la anlaştı. Eğer Erdoğan’ın önünde Halk TV engel olarak duruyorsa bu halledilecek. Erdoğan da bunun karşılığında Baykal’a destek olacak,”

    Ne desteği????
    Adam bitkisel hayattan daha yeni çıktı, canının derdinde. O durumda gazeteci attırdığını iddia ediyorlar!
    Erdoğan destek verecekmiş!
    Bakın işte ülkedeki siyasetin çoğu bunun gibi orta şark sahtekarlarının yalanlarından ibarettir.
    Yetmez ama evet diyerek islamo faşizmi getiren de bunlardı,
    hala “hayır” demeye kararlı solcuları da sandığa götürmemek için BOYKOT numarasını icad eden de bunlardı.

  47. Sitedeki yazılara baksınlar bi zahmet…

  48. Perinçek, “Yargıtay’da kesin ve kesin ve kesin bozulacağından eminim. Yargıtay’da FETÖ’cüler temizlenmiş, bu kararı kim tasdik edecek? Erdoğan’ın gücü yetti mi komutanları tutuklamaya? Nazlı Ilıcaklar, Ahmet Altanlar hakkında hüküm yok ama tutuklu, burada da müebbet var tutuklu kimse yok. İşte Türk yargısı gerçeği bu.

    Yorum yazmadim nasil olsa yayinlanmaz diye…

  49. 47 Anonim Baykal in ABD lilerle Erdoganla birlikte yaptigi toplantilari Sagir sultan biliyor. Baykal in Tayyib Erdoganla arasindaki iliskiyi herkes biliyor bir sen bilmiyorsun.

  50. neden yayınlanmasın ki. Böyle bir şaibeyi kabul etmiyorum.

  51. 48. yorum olarak küfür etcektim ondan dedim yayinlanmaz diye 🙂

  52. Adam türk yargisi gercegi varken övüyor elestirmiyor.Bakin ne güçlüyüz hukuk islemez diyor.

  53. Solun önemli bir kesimi Kürt hareketinin `hassasiyeti`ni dikkate alarak neredeyse her türlü Anti Emperyalizmi milliyetcilik Ulusalcilikla elestiriyor bu alani onlarin demagojilerine terk ediyor. Oysa Ulusalcilarin bu konuda o kadar cok acigi var ve Anti Emperyalizm sol icin öyle kolay vazgecilecek bir ILKE degildir.

  54. hangi ulusalci egilim tutarli bir Anti Emperyalizmden bahsedebilir, Perincekgillermi, Oda Tv cilermi, Sözcümü ?(kürt ulusalcilar isbirliklerini nasil gerekcelendiriyorlarsa ayni kompartimanda,zeminde anlasmazliklari var Emperyalizm ile fazlasi degil)

  55. Hangi ulusalci egilim olasi bir Suriye Türkiye savasinda ben Suriyenin yanindayim diyebilir?

  56. 49 Anonim,
    benim adım Arif. Anonim olan senin adın. Karıştırmışsın 🙂
    Kendi adını benimki ile karıştıracak kadar kör insanların bir de akıl öğretmeye kalkması yok mu…
    Baykal’ın yataktaki halini de unutmuş “Erdoğan’la toplantılar” yaptığını iddia ediyor!!!!!
    Orta Şark siyaseti ancak böyle oluyor demek ki.
    Yatağa mahkum olmuş, ölümden dönmüş bir insanın siyasi tezgahlar peşinde olduğunu iddia eden adamlardan bahsediyoruz.
    Şimdi geriye bakınca, yıllardan beri Baykal’a küfür eden adamların zamanında akp/feto faşizmini desteklemiş olmaları şaşırtmıyor.

  57. Yeni tartisma: SSCB Stalin 2.Dunya savasi sonrasi Turkiyeden toprak ve Bogazlar üzerinde denetim istemedi, Bu Nato yanlisi Türk Dis politikacilarinin uydurmasidir.
    Turkiye solunun bir kesimini oldukca rahatlatmis bir yalan. Oysa Molotov anilarinda söyle diyor: Stalin benden Bogazlarda denetim ve Kars Ardahan da toprak istememi söyledi, vermezler dedim , olsun sen iste dedi. Bu Kadar acik.

    Gercek devrimcidir. Bu Stalinin hatasidir degildir tartisilir. Ama Fiktiv tarih yaratilmamlidir.
    Ikincisi bu iddia Turkiye nin 2. Dunya savasinda örtülü Nazi yandasliginida örtüyor. Yanit Olarak Stalinin istekleri yanlisti tartismasindan bagimsiz olarak bu gercegide örtüyor bu yalan. Ve rahatlatiyor bu pembe yalan solcumuzu.

  58. Arif bey Erdogan ile toplantilari cok onceleri yaptilar .Model suydu Baykal Cumhurbaskani AKP RTE basbakan hukumet . Bunu taniklari anlatiyor, Buraya Video attirmayin bana.Baykal yataktadir ama Baykalcilar ayakta maasallah.

  59. Merdi kipti secaat arzederken sirkatin söylermis. sark politikasi göndermesi yaparken ,Bati merkezli Nato AB , medeni milletler seviyesine meyil ifade ediliyor bir yönüyle. O zaman sarka ait olmaktan hic bir cekincem yoktur. Yok eger siyasette Entrikacilik otoriterlik , kasdediliyorsa onun agababasi Baykaldir.

  60. Belkide su sira bu konu uzerine yaziyordur. Erken secimin nedeni hakkinda ne düsünür Zileli.
    ABD savaş takvimi gereği ,Ekonomi dip yapmadan,
    AKP+MHP oyları erimeden, Afrin’i kullanmak için .Bence hepsi.

  61. Baykal ve Fethullah Gülen:)))) neyse yazmiyim simdi burda yatakta Baykal:)

  62. her şey çok açıl değil mi?

  63. Tek yol sistemi tehlikeye düşürecek sistem içi bir çatışmayı fırsata çevirmek.

    Yani mesela 15 Temmuz’dan çok daha kansız ama çok daha derin ve kalıcı bir çatlağın oluşmasından yararlanmak.

    En yakın örnek son referandum olabilir aslında. Benzer bir durum olması ve böyle şaibeli bir sonucun bir daha emrivaki yapılması öncekiyle kıyaslanamayacak beklenmedik bir tepki yaratabilir.

  64. Baykal ,hani su CHP de ne zaman az bisey solda olan biri bisey dese disiplin kurulu calistiran Baykal, Adam CHP genel baskani miydi yoksa siyasi subenin CHP nin en basina yerlestirdigi siyasi komisermiydi tartisilir. fetöcülüge gelince devletlu ekabirden Fethullah Gulen ile tesviki mesaisi olmayanmi vardi Baykal in olmasin. Ustelik hani su kaset meselesi sonrasi Telefon görüsmesi muhabbetin eskiden varoldugunu söyluyor bize.

  65. Her havuzun dibi aynı

    AKP Havuzu Ve Diğer Sistem Havuzları

    “Her havuzun dibi aynı, in de bak!”

  66. Gün bir seçim yazısı yazsa da altında derin fikirlerimizi serdetsek…

  67. https://tr.sputniknews.com/columnists/201804191033104310-abd-askerleri-menbic-saldiri-karsilik-sozu-verdi/?utm_source=https://t.co/AVTX5xF1ay&utm_medium=short_url&utm_content=hshH&utm_campaign=URL_shortening

    Ama o zaman onlara artik Amerikan askeri demek ayip. Söyle denebilir: Rojava özgürlük Devriminin Uluslarasi Muhafizlari. Yoksa biz vekalet gücü degiliz söylemi çöküverir.

  68. Sürüden ayrılmak

    “Sürüden ayrılma zamanı”

    Yanlış hatırlamıyorsam bir aralar TKP’nin seçim sloganıydı bu.

    Evet, ayrılınması gereken o kadar çok sürü var ki.

    Aşağıdan yukarıya sıralayalım isterseniz.

    Her şeyden önce aile – akraba sürüleri (yani aileye – akrabalara sorgusuz uyma, aradaki sevgi ve duygusal bağlar değil),

    İmam / rahip / haham / dede / şeyh / “Ayetullah” / “Hocaefendi” / şaman / lama – cemaat sürüleri,

    Öğrenci – öğretmen sürüleri,

    İşveren – işçi, amir – memur sürüleri,

    Komutan – erat, asker – polis sürüleri,

    Siyasetçi – seçmen, lider – dalkavuk sürüleri (ki buna soldaki liderler – dalkavuklar da dahildir) gibi.

  69. Reaya ve Vatandaş

    Reaya [sürü, raiyyet’in çoğulu] = Padişah’ın ve Devlet-i Aliye’nin [Osmanlı Devleti’nin] sürüsü

    Vatandaş = Vatan’ın ve Ulus-Devlet’in [TC Devleti’nin] sürüsü

  70. Farklı bir şey yazmayacaksam yazı yazmaya ne gerek var ki!

  71. Anonim: ” Arif bey Erdogan ile toplantilari cok onceleri yaptilar”

    İyi de, bu tartışmanın başlangıcı Baykal’ın şu anda siyasi tezgahlar çevirdiği iddiası değil miydi?
    Ne oldu o konu??
    Lafı atıp kaçtın, o kadar kolay işte.
    “Şark kurnazı” deyince de kızıyorsunuz.

    Videodaki konuşmada Baykal’a cumhurbaşkanlığı teklif edildiği, onun da kabul ettiği, ama “yan gelip yattığı” iddia ediliyor. Proje de o şekilde bitmiş. Daha sonra başka projeye başlanmış.
    Baykal’ın, iddia edilen, tüm katkısı bu.

    Daha sonra da, Tayyip’in milletvekilliği konusunda mecliste zorluk çıkarmamış olmasını utanmadan “işbirliği” şeklinde yorumladılar hep.
    Adam seçimden birinci parti olarak çıkmış, ona oy veren halka laf etmiyorlar da, Baykal’a yüklüyorlar suçu!!
    Güya Baykal halkın oyunu hiçe sayarak, Tayyip’in meclise girmesini engellemeye çalışmalıydı.
    Uyanıkların planına bakın!
    O durum vaki olduğunda da hep birden Baykal’ın ne kadar anti demokratik olduğu, ne kadar ceberrut olduğu vs vs kara propagandaya başlayacaklardı.
    Baykal bu oyuna gelmediği için mi suçlanıyor?

  72. Aracı medya ve Medya Aracısı Uzman Tahlilci

    “Cui-bono? (Kim yararlandı?)” en iyimser görüşle mantıksızlık, en kötü ihtimalle kendi ekmeğine yağ sürmek.

    Medya araçları şirketleri varlıklarını dünya olaylarını halka yetiştirmekle sağlarlar. Makaleyi yazan kendi ağzıyla ABD, İngltere, Fransa bombalama bahanelerinin kaynağının medya olduğunu ima ediyor. O halde, asıl yararlanan medya araçları şirketleri mi? Kendisi de medyadaki haberleri ikinci el medya uzman çözümlemecisi süzgeçinden geçirmiş ve mesleğinin ilerisini de düşünerek “eğer bu doğru değilse, bana son doğru görüneni yazarım …” gibi eklemeler yapmış. O halde asıl yararlanan sonu gelmez dünya haberlerini etrafa yayan medya ve medya haberlerini uzman bilgiler süzgeçinden geçiren aracı medyanın aracısı, yani kendisi mi?
    Daha da kötüsü, bu yazıyı yazan “…kullanıldığı iddia edilen gazın sarin gazı olması pek ihtimal dahilinde görünmüyor.” diyor. Kendisinin Allah’ı bile tamamıyla medyanın kurbanı olmuş insanlara gazın sarin olduğunu kesin kes ve herkesin kabulleneceği bir şekilde ispat edemez. Aynı şekilde, gazı ve olay yerini inceleyen komisyon ve bilim adamlarının dürüstlüğü de ancak ve ancak medya da haber olur, ispat edilemez. Yani, olsa olsa, medya ve bu yazıyı yazan uzmanın ekmeğine yağ sürer.

  73. Hafiye Yöntemi Cui-bono Üzerine

    Sayın Analist Gün Zileli,

    “Cui-bono (kim yararlandı) diye sorulur. Bu, tek başına olayı aydınlatmasa da olayın peşine düşenleri yönlendiren ve çoğunlukla da doğru sonuçlara varılmasını sağlayan bir yöntemdir.”

    ‘Cui-bono’ bir yöntem. Daha önemlisi haber ve bilgiler analizini yaptığınızda kullandığınız ideoloji süzgeci. Eğer anarşist olmadan önceki süzgeciniz sizi yıllarca uyuttuysa şimdiki süzgecinizin sizi uyutmadığına nasıl emin olabilir siniz?

    “Politikacılar her türlü kılığa girerler ama asla hatalarını ortaya koymazlar.”
    Peki, hata ettiklerini bile bilmeyenlere ne dersiniz?
    Üstelik, politikacıların avladıkları başka, sizin gibi gazetecilerin avladıkları başka yığınlar. Politikacılar hata ettiklerini itirafı ederlerse yeniden seçilme şansını kaybetmekten korkarlar.
    Hatta sizin yanılmanız çok doğal, siz haberlerin haberini veriyorsunuz, her an hata yapabilirsiniz.
    Daha da kötüsü, propaganda eskiden yalanlardan oluşurdu, şimdi en güzel propaganda doğruyu söylemek oldu. Sizin ne farkınız var? Politikacılar seçimi kaybederler, sizin gibiler ne kaybederler?

  74. Sizin gibi ünlü bir 20. yüzyıl yazar, Borges, en iyi romanların hafiye romanları olduğunu söylemişti.

    Medyanın olduğu gibi aktardıkları olayların altında yatan asıl olayları ‘cul-bono’luğunuz yardımıyla bulup çıkarıp bizlere olduğu gibi aktarmanız için teşekkürler: Gerçekler arkasında gizlenen gerçekleri gören sizin gibi analistler yardımıyla medyanın yarattığı haberler kaosunda bizler asıl ‘cul-bono’ oluyoruz. Analizciliğinizde izlediğiniz cul-bono çok güzel, takip etmeye ve yararlanmaya değer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir