Siyasi Muhalefet Sağa… Toplumsal Muhalefet Sola…

Özellikle toplumsal bunalım dönemlerinde böyle olur. Siyasi güçler birbirinin ardından ve hatta birbirinin peşine takılarak sağa doğru kayarken temeldeki toplumsal muhalefet gittikçe sola, daha sola doğru kayar ve sonunda siyasi güçlerle toplumsal güçler karşı karşıya gelir. Bu aynı zamanda toplumun devrimin eşiğine geldiğinin de göstergesidir. Fransız Devrimi’nde de böyle olmuştur, Rusya’daki 1917 Şubat-Ekim Devrimi’nde de ve 1936 İspanya Devrimi’nde de.

Siyasi muhalefetleri sağa doğru çeken iki temel etken vardır. Bunlardan birincisi, iktidardaki sağcı rakipleriyle rekabet ederken, giderek onu daha fazla taklit ederler ve giderek sağa kayarlar. Çünkü bu siyasi muhalefete göre, iktidardaki rakiplerinin “başarı”sının temel nedeni, toplumdaki sağcı potansiyeli değerlendirmeleridir. O halde rakiplerini yenebilmek için neden onlar da aynı şeyleri yapmasınlar dır. Örneğin, Cumhurbaşkanı adaylarını açıkladıklarında hep birlikte Hacı Bayram Camiine gidip toplu namaz kılarlarsa, mütedeyyin sağcı seçmenin sempatisini kazanacaklarını ve bu yolla rakiplerini açığa düşüreceklerini düşünürler. Bu bir bakıma doğrudur da. Gerçekten de böyle yaparak rakiplerinin silahlarını bir bir elinden alabilirler ama sonunda bir de bakarsınız, kendilerinin rakiplerinden hiçbir farkı kalmamış.

İkincisi, siyasi muhalefetin gözü hep yukarıda, iktidardadır. Bu yüzden aşağıda, yani gerçek toplumda neler olup bittiğini bir türlü anlayamazlar. Oysa orada yepyeni bir şey mayalanmaktadır. Bu yeni şey, sağa kayan siyasi alana tepki olarak toplumun sola doğru hareketlenmesidir. Bugün de aynı şey oluyor. Siyasi muhalefet, Meral Akşener ve Muharrem İnce gibi sağcı adaylara tutunurken toplumsal muhalefet sessizce sola, daha sola kaymakta ve şu anda kendini siyasi planda kısmen temsil edecek bir aday olarak Selahattin Demirtaş’ı görmekte, onun etrafında toplanmaktadır ister istemez. Şu anda sola kaymakta olan toplumsal muhalefet kendini C. Başkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’la, meclis seçimlerinde de HDP (HDP’nin “solculuğu”ndan bağımsız olarak) ile ifade edecektir.

Toplumsal muhalefeti bugün için Selahattin Demirtaş’tan başka ifade edecek bir aday ya da siyaset gözükmüyor. Aslında böylesine rezil ve eşitsiz koşullar toplumsal muhalefet açısından seçimlerin boykot edilmesini gerektiriyor ama şu koşullarda böyle bir tepkinin toplumsal muhalefete hiçbir yararı olmaz. Selahattin Demirtaş, bugün, sadece Kürt muhalefetinin değil, bütün toplumsal muhalefetin adayıdır, çünkü bir kere, “Seni Başkan Yaptırmayacağız” siyasetiyle teslimiyetçi PKK politikasını bozguna uğratıp Kürt hareketini AKP diktatörlüğüne karşı kararlı mücadele çizgisine getiren Selahattin Demirtaş olmuştur. Bu çıkış, 7 Haziran seçimlerinde, AKP iktidarının meclis çoğunluğunu kaybetmesine yol açmıştır. Her şeyden önce bu politika, toplumsal muhalefetin gönlünü kazanmaya yeter.
AKP’nin 7 Haziran’dan sonra bir karşı hamleyle hendekler provokasyonunu başlattığı ve bu noktada PKK ile işbirliği yaptığı ortamda Selahattin Demirtaş bir ölçüde kontrpiyede kalmış ve hatta Kürt hareketi içindeki AKP İle iş tutma taraftarları tarafından önemli ölçüde marke edilmiştir. Bunların bir kısmını kendisi yargılanmakta olduğu mahkemelerde açıklamaktadır. Bununla birlikte ben şahsen Demirtaş’ın o dönemde Kandil’e karşı daha dirençli olmasını beklerdim. Bunu onun bir zaafı olarak bir kenara kaydetmekte fayda var. Kusursuz liderler ya da adaylar peşinde değiliz. Tersine, gerçek bir toplumsal muhalefet, ön plana çıkardığı politik adaylarını kıyasıya eleştirebilmesini bilmelidir. Hayatta mutlak iyi, mutlak doğru diye bir şey yok. “Hakikat yarılması” adını verdiğim durum, her mücadelede kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. Yani doğrunun ya da hakikatin bütünü tek bir merkezde temsil edilemez genellikle. Hakikatin bir kısmı bir yerde, başka bir kısmı başka bir yerde kendini ifade edebilir.

Sonuç olarak durum şudur: bir tarafta gittikçe sağa kayan politik güçlerin adayları ve partileri vardır; diğer tarafta sola kayan toplumsal muhalefetin desteklediği bir aday ve bir parti.

Sonuç ne olursa olsun, önümüzdeki dönemde toplumsal muhalefetin itici gücüyle toplum da bu bunalım döneminden çıkışı sola kaymakta bulacaktır.

Gün Zileli
4 Mayıs 2018
www.gunzileli.com
gunzileli@hotmail.com

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Yerelden Yenmek!

Artıgerçek YEREL MÜCADELELER Merkeziyet-âdemimerkeziyet tartışması son 200 yılın en önemli tartışmalarından biridir. Marksist sol, her …

101 Yorumlar

  1. “Boykot çözüm değil” diyorlar;
    Peki
    Şimdiye dek boykot edilmeyen seçimler çözüm oldu mu?
    Nasname

    “Türkler ittifak kuruyorsa
    Neden Kürdler de ittifak kurmasın” deniyor….
    ilk bakışta bu haklı sitem ve talep etkileyicidir;
    Ancak biraz eşelendiğinde esas sorunun bilerek es geçildiği görülür…
    Türklerde ittifak kuran partiler arasında “Türk devletine karşıyım, Türk devleti istemiyorum” diyen var mı?
    YOK!
    Bunu dillendirecek olan bir parti ile ittifak kuracak birileri olur mu?
    ASLA!
    Dahası bunu dillendirecek olan Türkler, ittifak kuran partiler tarafından linç edilir…
    Gelin görün ki “birlik/ittifak” diyenler, Kürdlerin devletleşmesine karşı olan PKK/HDP etrafında bir birlikten söz ediyorlar…
    Tuhaflık, çarpıtma, dezinformasyon, algı operasyonu ve siyasi ahlaksızlık tam da budur!
    Nasname

    Devşirmeler Ortada kaldı!
    Bir tarafta AKP+MHP+BBP,
    Diğer tarafta CHP+İP+SAADET+DP
    Bu iki kesimi “kim daha iyi” diye kıyaslayamazsınız;
    Kim daha faşist/ırkçı/gerici/Kürd düşmanı diye kıyaslayabilirsiniz ancak;
    Net bir cevap bulmak oldukça zor;
    Çünkü kirlilikte kıyasıya bir mücadele var aralarında….
    Bu iki kirli cephenin de HDP’yi istememesi
    Hele hele HDP’nin doğal müttefiki CHP tarafından da kabul görmemesi birilerine ibret olmalıdır;
    Kendi halkını satanları kimse ciddiye almaz;
    Kullanırlar ve işleri bitince çöpe atarlar…
    HDP’yi, kendilerini sattığı için Kürdlerin tecrit/mahkum etmesi gerekirdi;
    Kürdlerin yapamadığını HDP’nin efendileri yaptı!!!
    Kürdleri mağdur eden HDP “mağduriyet edebiyatı” yaparak Kürdleri tekrar tekrar kandırmak peşinde;
    Umarız ki Kürdler mağdur edenin mağduriyet edebiyatına prim vermez;
    Bu noktada Kürd okur yazarlara ve politik çevrelere büyük sorumluluk düşüyor…
    Entegrasyonculuğu mahkum etme zamanıdır!
    Nasname

    “Koşulları yok” gerekçesiyle bağımsız Kürdistan amacından vazgeçmek,
    Koşulları olmayan her şeyden vazgeçip mutlak şekilde boyun eğmek demektir!
    Dünyadaki tüm mücadeleler
    Koşulları oluşturmak/yaratmak içindir…
    Nasname

  2. “Bu aynı zamanda toplumun devrimin eşiğine geldiğinin de göstergesidir. Fransız Devrimi’nde de böyle olmuştur, Rusya’daki 1917 Şubat-Ekim Devrimi’nde de ve 1936 İspanya Devrimi’nde de.”

    gün zileli benim için her zaman çok yetersiz bir entelektüel olmuştur ancak artık bu yetersiz entelektüel tanımı bile yetersiz kalır. heyecanlı, naiv, yeniyetme genç solcu gibi fanteziler yazıyor…

  3. Kuru polemik başlatmak için değil, yorumunuzu öğrenmek için soruyorum Gün bey.

    Güneydoğu ve Doğu’daki illerin çoğunda, Selahattin Demirtaş’a ve HDP’ye destek, Erdoğan’ın bütün tiranlığına rağmen, hâlâ var.

    Bu illerdeki insanlara şu soru sorulduğunda, “Eğer 1. turda Demirtaş’a oy verdiğiniz hâlde seçimler 2. tura kalırsa, muhalefetin adayına mı, Erdoğan’a mı oy verirsiniz?”, Güneydoğu ve Doğu’daki illerin çoğunda insanlar, önce utangaç bir yüz ifadesi ile (ve elbette ürpererek) cevap vermek istemiyor, “en iyi aday kimse, o kişi 2 turda kazansın” diyorlar, soru ısrarla sorulunca, “2. turda Erdoğan’a oy veririm” cevabını veriyorlar ve daha fazla konuşmak istemiyorlar.

    Aynı durum, meclis seçimleri için de geçerli. Daimi amaçlarının HDP’yi meclise sokmak olduğunu her zaman dile getiriyorlar. Fakat önlerinde başka hiçbir seçenek kalmazsa, AKP’ye oy vereceklerini söylüyorlar.

    Size sorum, bu sitede ve ülkedeki sol muhalefetin genelinde, Demirtaş’a ve HDP’ye oy veren seçmenlerin ikinci tercihlerinin niçin hep Erdoğan ve niçin hep AKP olduğu yönünde sonucun çıktığını analiz etmediğiniz?

  4. Nasname misi? Anonim 1 misin? Neyse nesin
    HDP nin devlet istememesi Küerdleri satmakmi oluyor.? Anarsistler Devlet istemeyince herkesi satmismi oluyor. Son dönem moda olan solcularin parti tüzüklerini okudunmu? özerklikden, dogrudan Demokrasiden bahsediyorlar. Bu kavramlarin ne oldugunu biliyormusun? neye yol actigini hesap edebiliyormusun. Bu yol ANARSIST VE LIBERTER MARKSIZME gider. Kurd hareketi konfederasyon seklini kendine en yakin bicimleme görüyor. Okumadin her halde? Ya da konfederalist’in ne oldugunu bilmiyorsun. Ayip degil okursun.
    Devlet olmak istemeleri halinde , hani senin yazdigin ” Bir tarafta AKP+MHP+BBP,
    Diğer tarafta CHP+İP+SAADET+DP
    Bu iki kesimi “kim daha iyi” diye kıyaslayamazsınız;
    Kim daha faşist/ırkçı/gerici/Kürd düşmanı diye kıyaslayabilirsiniz” …..

    Devlet olmak isterse , iste o partiler gibi HDP’de ayni siyasi ( türk düsmani) cizgide olur.

    Devlet; diktatorluk, tiranlik, baski araci, hiyararsik, otoriter, seksist, ötekilestirici ve etnikcidir. Sen nerde gördün kirli ve saldirgan olmayan devleti? HDP ve kurdler Devlet isterselerdi, bende senin onlara saldirdigin gibi tersten saldirirdim.

  5. Meclis başkan adayı Dengir Mehmet Fırat olan HDP mi solcu? Masal…

  6. Zamanında acılar çekmiş işkence görmüş olabilirsin. Ama ne olur artık ortalıkta anarşist diye dolaşma. Türkiye anarşizm elçisi değilsin, yetmez ama evetçi, tatava yapma bas geçci adamın tekisin. Bu seçimde kürt ırkçısı adamlara gönlünü kaptırmışsın. Yanarım seni adam sanan insanlara yanarım sen anarşist diye gezerken ortalıkta hapislerde çürüyen yoldaşlara!

  7. sol muhalefet ile HDP tabanı aynı şey değil. Sol muhalefetin esasını Gezi oluşturur.

  8. O zaman okumazsın olur biter.

  9. Yetersiz de olsam, entelektüel payesi vermişsiniz, teşekkürler ama ben entelektüel değilim.

  10. (HDP’nin “solculuğu”ndan bağımsız olarak)

  11. (HDP’nin “solculuğu”ndan bağımsız olarak)

  12. Hiçbir zaman YAE’ci olmadım.

  13. Gün böyle zirtapoz kisilere cevap vermek zorunda degilsin. Beyenmiyorlarda okumasinlar. Bu zirtapozlar hic bir etkinlige ( boga’da bulusmak icin yapilan cagriya 30 kisi ancak geliyor, Yüksel, konur ve karanfil sokakdaki eylemlige 10 kisi geliyor) gelmeyen ve sadece nefes tüketen zingirlar. Anorkoymus, meteymis,anonim 3 müs. Gec bunlari. Sen kendi adinla cesur sekilde sitende yazi yaziyorsun, bu komik kisiler adlarini bile yazmaktan korkuyorlar.

  14. dogu perincek ile HDP adina konusan Sirri surreya nin ortak yani, birincisi, beni almazsaniz amerikacisiniz,aldiniz anti amerikancisiniz, beni alin, hooop super ittifak, ikincisi beni almazsaniz fasistsiniz beni aldiniz, hooop sizi fasist olmaktan cikaririm, ben hdp yim fasist olmama,solcu olmak, markasini satmak benden sorulur.:)

    hdp gunahimi bile alamaz , hala olayi anlamamislar, , cokta umrumdaydi, yakisikli cocuga oy vermiyecegim. yunanistandaki yoldaslar oyle diyo :)vermisler yanilmislar…

    bu ara dogu perincegin sefillesmesini izlemek beni keyiflendiriyor, an itibariyla perincekci olmak g.. kili olmaktan daha baska bir ters IQ ister, cekirdegimi ciitlayacagim. secim sonrasina Zileliye polemikler hazirliyorum.silahli mucadele uzerinin yayginlastirilmasi uzerine:)

  15. modern dunyanin teknolojinin olanaklarini kullanarak, yerinde , aninda ,Adalet, secim sonrasi icin onerimdir, birakin manyak olsunlar, pasif sivil itaatsizlik degil, AKTIV Sivil itaatsizlik ve missilleme korkusu ile.

  16. her duzeyde sivil itaatsizlik, aktif sivil itaatsizlik, Plaza solculari bir ise yarayin istihbarat veriyor diye sizden korksunlar, korku icinde yasasinlar.

  17. sol secim sonrasina nasil hazirlaniyor, tayyip kazandi hadi evlere deyince denince kim ne yapacak?

  18. Bizi ittifaka almadiniz bu yuzden fasistsiniz. Sirri Sureyya ve HDP

    Beni ittifaka almadiniz bu yuzden Amerikancisiniz, Dogu Perincek,

    alin ikisinide devrimciler rahatlasin:)

  19. Basinda deniyorki, Sayin perincek CHP ye ittifak onermis, yanit su olmus , özür dileriz sizi ittifak disi biraktik, Dogru ise yuz yil chp ye oy veririrm:)

  20. Kandil tarafindan , Mahir Cayan cizgisine gelin yoksa getiririz haa `uyarisini`kavramis olan EHP , secimde HDP Demirtasi destekleme karari almis: Bunada sükür, ya Fasist Kemalizme yedeklenmemek adina, HDP nin gercekci olmadigini dusunup,AKP yada yetmez ama evet dese idilerdi, ne olacakti Turkiye halklarinin hali?

  21. Gün feci saldırmışlar Sana. Seni savunasım geldi. 🙂 İhtiyacın yok biliyorum, moral olsun diye bu notu düştüm. 🙂 Bu arada, ikinci turda AKP’ye oy verecek HDP seçmeninin solcuğu çok ilginç olmalı.

    Dostlukla
    Abidin

  22. Muharrem İnce’ye ne diyorsun Gün abi? CHP’yi çok fazla izlemediğim için neyi savunduğunu bilmiyorum. Aradan geçen 2-3 günde de anlamadım. Kürtlerle ilgili, özgürlükler meselesinde, Avrupa, Rusya, Batı, ABD, ekonomi… ne diyor bilmiyorum. Demirtaş’ınki üç aşağı beş yukarı belli. Ama benim gördüğüm CHP aslında epey sağa kaymış bir parti.

  23. s.s.ö. hdp içindeki enTeREsan bir figürdür. ne demek istediğimi bilen bilir.

  24. normal boyutlarda bir politikacı işte. Rengi ve kokusu yoktur. Fakat ilk çıkışları fena değil (erkekçe gelin demesi hariç tabii)

  25. sağol Abidin. Ben genel bir toplumsal eğilimden söz ettim, HDP seçmeninin bütününden değil.

  26. Ahmaklığın en büyük kanıtı, aynı şeyi (seçimlere katılmayı) AYNI KOŞULLARDA defalarca deneyerek farklı bir sonuç beklemektir.

    Bunun (seçimlere katılmanın) bir ahmaklık olmadığını söylemek, ancak KOŞULLARIN FARKLI olduğunu göstermekle mümkündür.

    Tıpkı, faşizmin hizmetindeki askeri darbeler ile faşist diktatörlüklere karşı yapılan askeri darbelerin FARKLI olması gibi.

  27. gün zileli, globalist, sivil toplumcu, postmodern kimlikçidir. türkiye’de sorosçuluk olarak bilinir ama tabi çok eksik bir tanım bu… yeni teknoloji şirketleri, wall street ve hollywood’un dünyaya yaydığı değer ve ideolojik motifleri savunur. aslında tüm dünyada sol bu büyük dönüşüme son 20 yılda uğradı. dünyanın en büyük şirketi google lgbt doodleı yapar, cnn ve nbc blm (black lives matter) sözcülerine her gün yer verir, global firmalar işin ehli çalışanlar (yani azami kar) yerine azınlık ve kadın kotasına göre istihdam sağlar, hollywood polisiye filmlerde müslüman siyahi trans kadın baş kahramana yahudi soykırımı hikayesi çözdürür.

    peki bu ideolojik siyasi çizgi sözümona savunduğu azınlık kimliklerin gerçek sorunlarını çözebilir mi? elbette hayır. azınlık kimlikleri çoğunluk kimliklere karşı yüzeysel ayrımlar üstünden kışkırtıp toplumsal sorunların gerçek nedenlerini saklamak amacı güder. örnek; tamamı demokrat ve lgbt friendly olan hollywood yapımcı ve oyuncularının taciz skandalları. örnek; feminizmin kalesi isveç’in kişi başına en çok tecavüz yaşanan ülkesi olması…

    peki yeni teknoloji firmalarının çıkarlarını yansıtan globalist sivil toplumcu ideolojiye karşı eski reel sektörün (petro-kimya otomotiv ve banka sermayesi) ulusalcı ve devletçi ideolojisini savunmak zorunda mıyız? elbette hayır. ama henüz üçüncü bir yol ortaya çıkmış değil.

  28. Gün Abi şu saptama kronolojik açıdan doğru değil; ” “Seni Başkan Yaptırmayacağız” siyasetiyle teslimiyetçi PKK politikasını bozguna uğratıp Kürt hareketini AKP diktatörlüğüne karşı kararlı mücadele çizgisine getiren Selahattin Demirtaş olmuştur. ”

    “Seni Başkan Yaptırmayacağız” çıkışı Öcalan’ın “Suriye bizim de kırmızı çizgimiz” demesi ve görüşmelerin çıkmaza girmesinden sonradır. Demirtaş, yasal Kürt siyasetinin şimdiye kadarki en yetkin temsilcisi elbette ama Demirtaş’a “PKK politikasını bozguna uğratma” gibi vehimler yüklenmemeli kanımca…

    Demirtaş bu hareketin çocuğu, Öcalan’ın tavrı dışında bir yönelimi olacağını sanmam. Bu arada benim oyum da Demirtaş’a… Parlamento için de HDP’ye…

  29. Kaç kere söyleyeceğim, “tabii” iki “i” ile yazılır diye…

  30. bence öyle olmadı. Apo tam bir anlaşma halindeydi ve halin de öyledir. Apo, kurduğu bir ittifakı asla “kırmızı çizgimiz” falan laflarıyla yıkacak bir adam değildir. Keza erdoğan da, hapisteki apo’nun bir lafıyla koca mutabakatı yıkacak adam değildir. AKP-Kürt ittifakını yıkan, HDP’nin başarısı için tutulacak halkayı kavrayan Demirtaş olmuştur. Kronolojik olarak da, Demirtaş’ın çıkışından hemen sonra bozulmuştur Dolmabahçe mutabakatı..

  31. Sol un HDP ye yönelimi `sol Toplumsal muhalefetin` ve `sol Siyasi muhalefetin` saga Dogru yönelimini dogrular ancak. Milliyetci bir siyasi öncünün pesine takilip yuzeysel soylemler , karsiligi olmayan , oldugu varsayilan, avrupa `sol`undan apartilmis bir anlayisin pekismesi. Bu solun cenaze törenidir ancak.

    bu ulkede sol tekrar gercek kitlelerde karsiligini bulacak bir rotaya oturacak ise eger, kürt milliyetciligi Liberalizm ile ideolojik tüm baglarini koparmak ve sorgulamakla ise baslayabilir. Gayrisi bir tiyatrodan ibaret olacaktir. Sol degerlerden cok kendi sorununu (kendi adina hakli olarak) dusunen kürt secmeni cikarin geriye 250 bin kisiyi gecmiyen bir secmen kalir. ve hala sol oturup dusunmez yahu ne yapiyoruz biz, tu soylemimiz burjuva birey kimlik haklari, sagolsun kurt secmen ile siyasi ceset yasamimizi surduruyoruz. HDP neden hep en Kati suclamalarini CHP ye yöneltiyor. Kendi Milliyetci meselelrinde AKP ile kapali kapilar ardinda bir ton halt yerken soguk bir Taktik Mantik ile anlayis beklerken, Abdullah Gul e iyi bakariz derken. Resmen ortalama solcuya karsi takiyye yapan bir HDP bir Kürt milliyetci anlayis ve gönüllü kanmak isteyen Demirtas gibi suni parlatilmis Aydin Doganla saz calan cocukta sempatiklik bulan Zileli gibi solcular. Sol diye birsey varmi bu ulkede?

  32. HDP kürt milliyetci siyasi akli soyle dusunuyor ve davraniyxor. ne olursa olsun elestirseler bile kendine sol diyenlerin tapusu markasi bendedir, benim politikalarima angaje olmak durumundadirlar, her turlu ilkesizligi kendi milliyetci pragmatizm icin yapar, biri sol fantezi soylemle bu `sol`u oyalarim. Olmadi siz kemalistsiniz derim.

    Bilincli olarak bu cizgiyi destekleyen kürt sol u haricindekiler soyle dusunuyorlar naiv ce (zileli gibileri) elestirmekle beraber HDP yi destekleyip onu daha Dogru cizgiye getirmeliyiz. HDP ye Hakim Milliyetci cizgi bu anlayisi kullanmayi yillardir beceriyor zaten. HDP yi kendine getirmenin tek Dogru yolu sudur. Yok arkadas oyle soylemde fantezi pratik tutumda bir ton kirli is ya ilkeli durursun yada beni unut demek. Ancak o Zaman HDP sol a ulkede ve uluslarasi alanda kullanilacak bir marka ve patent olmaktan vazdecebilir. Yada ayrica kurt secmenin uzerinden kendi ilkelerini unutmus olarak yasayan bir sol solmudur yahu?

  33. Zilelinin denklemi HDP nin solcugundan bagimsiz olarak sol bir yonelim olarak HDP yi desteklemek:))))ne kurnazca?

  34. ayyyy kabak tadi verdi su galati meshur Demirtas denen cengaver APO ya ve akp ragmen dolmabahce mutabakatini bozmusmus. Yani insan zorla Demirtastan kahraman cikarmaya kalkarsa rezil olur rezil Kandil ve Apo ya ragmen Demirtas hapsuramaz bileeeee. mutabakati bozan Kandil Pyd Salih Muslimdir. Suriye meselesidir. Ayrica pratik olarak bozan bile degildir Demirtas ,acik acik Erdogan bozmustur. Yapma Zileli!!!!!

  35. Mutabakati bozan Kahraman Demirtas :))

    Tüm cozum surecinin ABD Suriye meselesi uzerinden tezgahlandigi, kürt milliyetcilerinin basta bu hesaba katildigi(AKP-Turkiye Kurtlerle baris ver elini Suriye esme ruhu) unutturulmak isteniyor . Cunki buyuk bir suctur bu. Sonra AKP-Turkiyenin dislandigi dolaysiz PYD ABD nin Suriye pratigi salih Muslimin (yani kandilin) tavri, budur tum teferruatiyla Kurt sorununun turkiye ayagindaki cozumunu AKP nezdinde gereksiz kilan. Aslen PKK Kandilde pek umursamamistir. Hendeklerde insanlar katledilirken Gerillanin denk dusmeyen faaliyeti ni dusunun. Adam omru hayatinda ilk defa bir super guc ile ittifak kurmus, dunya politikasinda soz sahibi oldugunu dusunuyor, takarmi turkiyede kurt sorunun cozumunu. Afrini bile birakir icabinda. Safdil Zileli yazar Burda kahraman Demirtas mutabakat bozmusmus. Gulerler adama:)

  36. Meric adli yorumcu arkadas , Gün Abi Demirtastan kahraman cikarmakla bozmus kafayi ,degil yakin tarih kronolijisi genel tarih kronolisini bozmak bile kesmez onu:)

  37. AKP den kurtulmak gibi pratik Taktik mesleler disinda HDP nin hali Hazir haliyle `basarisindan`solun gelismesini bekleyene soylenecek cok az sey vardir.Ben tam tersini dusunuyorum. AKP den kurtulmak secim denklerimleri ayri bir sorun. Eger sol gelisecekse bu HDP nin sol uzerindeki hegemonyasinin radikal bir bicimde bitmesiyle olanaklidir.

  38. Gün zileli ile Yalcin kucuk arasinda metodolojik bir benzerlik vardir. Ne alaka demeyiniz cok alaka. ikiside fikirleri icin gercekligi bozmakta tereddut gostermezler. Zileli bunu bir cocuk romantizmiyle suursuzca yapar, Kucuk ise bilincli olarak yapar.

  39. Isin sosyo psikolojik yönü: ozverili cetin uzun erimli bir mucadele vermekten yorulmus, hali Hazir ideolojik Propaganda altinda ezilmis, su yada bu olcude ortalama bir kucuk burjuva yasama ulasmis bir solcu icin HDP de Politika `yapmak`neden olmasin:)

  40. Neden kürt hareketi HDP catisi (nerede kurulmustu sahi bu cati partisi?kimin onerisi ile, ve hatta emir verir gibi herkes gelmelidur denmisti, kandil gelmeyeni tepeleruzuz demisti?) altinda kontrol edemedigi kendini elestiren bagimsiz bir sol harekete MHP duydugu alerjiden daha fazla alerji Duyar. Sundan Duyar: ulkede ve dunyada sol hala onemli prestijli,kullanisli bir marka bir patenttir de ondan. Patent haklari cok onemli seylerdir. Ugruna savaslar cikar.

  41. Su kahraman Demirtas in Birgun muhabiriyle Alay etmesini hic unutmam ben:)

  42. Gecen sosyalizm ansiklopedisine bakiyodum, bir tasvirdeki paris komunarlarindan birini Demirtas a cok benzettim:)

  43. saga kayan bir platformda sola kaymak?

  44. Sürekli saga dogru agir agir giden bir Trende,hep trende kalmak sartiyla,trenin hatt uzerindeki en sag vagonundan en sol vagonuna kosmak, sonra bunu tekrarlamak sonra yine tekrarlamak sonra yine.. yeniden ve yeniden sola dogru kosmak??Trenden inmedikce yerinizde kalmis bile olmazsiniz.

  45. “Bu aynı zamanda toplumun devrimin eşiğine geldiğinin de göstergesidir. Fransız Devrimi’nde de böyle olmuştur, Rusya’daki 1917 Şubat-Ekim Devrimi’nde de ve 1936 İspanya Devrimi’nde de.”

    AKP-Kürt ittifakını yıkan, HDP’nin başarısı için tutulacak halkayı kavrayan Demirtaş olmuştur

    Sirri abe götürmedi bizi devrime götür Selo abe.

  46. Su sol ,sunun uzerine bi dusunsun gezi gezi dediginiz kitle laik chp tabaninin hani su solun HDP adina kufrettigi kitledir.

  47. CHP her türlü irkci, fasist söylemler ve birliktelikler yapiyor. Kimse agzini acip bir sey söylemiyor. Kilictaroglu bozkurt isareti yapiyor, Fasistlerè ülkücü arkadaslar diyor, AKP nin kurd düsmanligini olusturan KHK lere ortak imza atiyor, Suriye isgalini destekliyor, Iyi parti fasist kadrolarin olustugu bir yapi olmasina ragmen , onlari kendine en yakin parti görüyor. Darbe surecinde AKP ile dayanisma gösterip, darbeyi demokrasiye yapilan siddet ve darbe olarak beyanat veren CHP, her ne hikmetse sol tarafindan taktirle karsilaniyor. Fasistlerle ititfak yapip 6 Mayis Denizleri aniyor. Utanmadan. HDP herkes tarafindan mercek altinda tutuluyor. Herseyleri karalaniyor, saldiriya ugruyor. Kimsiniz sizler, HDP ye saldiranlar. Siz kimsiniz biliyormusunuz? Irkci fasist ve kapitalist devlet destekcisi ve irkci ulus devleti savunucularisiniz.

  48. iyiki hemo yilda gibi arkadaslar var. yoksa uzun uzun bir mantigi anlatmak zorunda kalacaktim.

  49. Hemo arkadas unutuyor. Osman Baydemir Devlet Bahceliyi ülküsünü satmakla suçlayabilmisti:)

  50. Hemo arkadas, HDP Suriye nin isgalinden en son bahsedebilecek organizasyondur.Nedenmi???? söyletme beni…

  51. Hemo Yilda esed rejimi birden suriye olmus ve tr nin yaptigida isgal oluvermis bakiyorum:)

  52. Mumkunse devletsizlik ama yok eger feodal kabile federasyonu ise ben ulus devleti tercih ederim arkadas.

  53. Yusuf KARATAŞ gazeteci olarak siz solcu ve milliyetcilerden daha dogru bir sekilde olaylari inceliyor. ” Peki, CHP ve İyi Parti başta olmak üzere iktidarın “darbenin siyasi ayağı olmak”la suçladığı partilerin hiç mi suçu yok? Elbette var. Ama bu suç darbe destekçiliği değil. CHP başta olmak üzere bu partilerin suçu, adına ‘Yenikapı ruhu’ denen hortlağın canlandırılmasına destek çıkarak tek adam rejiminin, yani darbeyle mücadele adına kurulmak istenen dikta rejiminin inşasının önünü açmalarıdır. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından siyasi hesaplarla yapıldığı artık belli olan Afrin operasyonuna kadar iktidara verdikleri her destek, bu tek adam-dikta rejiminin inşasına verilen desteğe dönüştü. Bu partilerin ülkenin böylesine kritik bir eşikten geçtiği bugün bile HDP ile demokrasi ekseninde buluşmaktan kaçınmaları,iktidara verilen yeni bir destek olarak anlam kazanıyor. Bundan daha da önemlisi bu partilerin HDP’yi ‘sıfır baraj’ ittifakının dışında bırakma tutumları, ülkeyi darbe ve dikta kıskacından kurtaracak demokratik bir çıkış konusunda kapasitelerinin ne kadar sınırlı olduğunu da ortaya koyuyor.

  54. ulusalcı olduğunu biliyoruz zaten.

  55. ilginc bir ulusalciyim ama ben . kendi ulusunun baska uluslara karsi savasinda yenilgisini isteyecek türden bir ulusalci:)

  56. Tarihsel olarak feodalizme Dogru bir gerilemeye ulusal devrimleri tercih ederimden, beni bugunku Ulusalci lar etiketine otomatikman dusuren bir Mantik ancak bir ergene ait olabilir:)

  57. Bak bu iyi. Ama aslında “kendi ulusum” diye bir şey yok. Bu sadece bir sanrı.

  58. Mesela ulus devrimi asamasini, feodal yada ulus oncesi aidiyet federasyonlarina tercih ederimi, kürt ulusuna da uygularim, ve efendim biz ulus devleti astik yerel bilmemnelerin ozerk bolgelerinin toplaminin Ulus devrimini astigi soylencesine bir palavra , kurt ulusunun haklarini biryerler (tek tv degil moda emperyalizmede) icin Kabul edilebilir sinirlara cekmek olarak görürüm diyecem bu seferde nasname ci diyecek Zileli. cildiriciiiiim:)

  59. komünistlerin ulusu yoktur. komünistler açısından ulusal aidiyet sadece mecburi olarak konuşulan dilden ibarettir ki günümüz dünyasında ortak dil ingilizce bu zorunluluğu ortadan kaldırmak üzeredir. ulusun üstüne inşa edildiği diğer unsurlardan: a) tarih birliğini komünistler reddederler çünkü bizim için tarih sınıfların savaşı tarihidir. b) dar anlamıyla kültür birliğini reddederler çünkü bizim için kültür sınıfların çıkarlarını ve bu çıkarlar etrafında şekillenen yaşayış niteliklerini işaret eder. c) psikolojik unsuru reddetmek zaten en basiti çünkü subjektif ve kişiseldir. d) biyolojik/etnolojik unsur zaten ulus inşasında bir yer teşkil etmemiştir birkaç istisna ve yıkılmış ırkçı rejim dışında.

    bu yüzden komünistlerin ulusal aidiyete karşı çıkışları soyut bir slogan değildir. tarihsel materyalizmin somut metodundan kaynaklanır.

    ben ezen ulustanım diyen bir komünist, dünyayı ve toplumların tarihini anti-komünist bir perspektifle yorumlayan biridir. sözümona erdemlilik gösterip sözümona yüce prensipler uğruna kendine ait bir şeyden vazgeçmiş biri gibi davranmaktan hoşlanır. oysa erdem ve yüce prensipler egemen sınıfların dayattığı kuruntulardır, doğada veya toplumda somut olarak gözlemlenmezler. bu kişiye seni ezen ulus (türk) yapan nedir diye sorduğunuzda alacağınız cevap yukarıda açıkladığım üzere dil dışında hiçbir şey olamaz. o halde anadilinin ingilizce olmasını türkçe olmasına tercih eder miydin sorusuna evet yanıtı veriyorsa ki bir komünistin evet demesi gerekir- bu kişiyi türk yapan hiçbir şey kalmaz.

    ben türküm ama kürtleri destekliyorum diyen bir komünist, erdemli ve ezilenin yanında olan biri değil; anti-komünist dogmalara hapsolmuş sıradan biridir.

    ben komünistim. hiç kimse önsel olarak türk veya kürt değildir eğer kendisi bilinçli şekilde türk veya kürt olmak istemiyorsa… ve komünistlerin tek mücadelesi tüm dünyada insan ırkının kaynakları en verimli ve herkese yarar şekilde kullanma mücadelesidir. hiçbir vicdani, etik prensipe dayanmaz bu amaç. tıpkı doğada canlıların genetik evrimsel kurallara uygun hareket etmeleri gibi insan toplumları da bir kısmını anlayabildiğimiz bazı karmaşık kurallara göre yaşarlar. olay budur.

    geçmişte, 20. yüzyılda bu programa dönük tek “komünistçe”

  60. akit gazetesi baş yazarı ve yöneticisi kenan alpay bugün gün zileli’ye olumlu atıfta bulunmuş: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/kenan-alpay/perinceke-imza-seferberligindeki-pelikanlar-24166.html

    toplumsal hayat böyledir. kişinin niyetlerinin ve arzularının bir önemi yoktur. siyasi pozisyonunun nesnel olarak nereye düştüğü önemlidir. sen soyut komünizm veya soyut diktaya karşı mücadele veya soyut özgürlük için kıçını da yırtsan söz ve eylemlerin seni niyetlerinden bağımsız birilerinin yanına taşır. zileli de akit’in yanına taşınmış. not: perinçekçi veya maocu veya kemalist değilim veya ulusalcı vs. hiçbir zaman da olmadım.

  61. Öğretmeyen Öğretmen

    Bu sitedeki avuntu avcıları, amacınız öğrenmemek. Ve ben de size öğretirsem hata ederim. Yine de düşüncelerim var:
    1- Türk, Kürt … üzerinden ne ulusalcı ne enternasyonalist ne devrimci ne anarşist olunur !
    2- Milliyetçi söylemleri olanın ya bozuk bir hikayesi, ya bir kuyruk acısı, ya haklı ya yanlış bir intikam duygusu vardır ki; duyguyu, düşünceyi örseleyip akrep insana dönüştürür kişiyi, kalabalıkları.
    3- HDP’yi PKK’dan ayrıştıran ne? Sosyalist düşünceli Demirtaş. Ama yüzde 1, ama yüzde 10… Bu çok önemli. Adamın faşist düşmanı çok; Türk ve Kürt milliyetçiliği onu bir kaşık suda boğacak.
    4- Demirtaş’ı adam ve insan eden nedir? -”Seni başkan yaptırmayacağız!” söylemi. PKK, buna çok kızgın. Demirtaş kirli oyunu bozdu.
    5- Oyumu CHP’ye mi vereceğim, HDP’ye mi? – Oyumu, faşizme karşı kullanacağım.
    6- İnce, Demirtaş… Hangisi, süreçte faşistleşebilir? -İkisi de tabiiki. Ama ben yakın geleceğe bakmalıyım: Şu an ikisi de Spartaküs gibi.
    7- Kara göründü mü? -Hayır ! – Malum’un ”Başkan yardımcısını sonra açıklayacağım.” sözü bir şifre. Akşener’i, Karamolla’yı, hatta Demirtaşsız HDP’yi yandaş kılma taktiğini seziniz.
    8- ”Malum”, kimi yandaş kılamaz? -CHP’yi !
    9- Kime oy vereceğim? – İnce’ye.
    10- İnce kim? – Son Spartaküs !
    Soncası: Devrimci selamlar.

  62. Yani kendi ulusum diye baslayip soylemek istedigimi soylemek zorundaydimki siz anlayasiniz ne demek istedigimi. Kendi ulusum yok diyebilmek bir bilinc seviyesine tekabul eder. (ah su sizin ussten bakan havalariniz, neyse yasiniza ve tecrubenize olan guveninize verelim bunu) Ama bizden bagimsiz bizim arzularimizdan bagimsiz olarak uluslar vardir. icat edilmis sanrilar degildirler. Uluslar arasindaki farklarin ve dolayisiyla uluslarin ortadan kalkmasi , oyle heooyt biz ulus devleti bilem astik demekle falan olmaz. Uluslasma evresinden gectikten sonra (isteyin istemeyin bir gercekliktir bu tipki farkli dillerin olmasi gibi) Uluslarin esit ozgur birlikleri evresine gecmek evresinden gecerek , yani ozgur uluslarin , herturlu onyargi soven ayriminin ortadan kaldirilmasi ile mumkun olabilir. heyyyo ulusta neymis bi sanri o diyerek degil. Dunyada ve ozellikle bizim cografyada (al sana bi acik daha verdim) 🙂 ulusalcilarin ve ulusalciligi astiklarini soyleyen takiyye yapmis kurt ulusalcilarinin polemikleri oyle sapmistir ki , kavramlari Dogru kullanamaz olduk. Bu tartismayi derinlestirmek istemem. ben ulusalci degilim, Ama turkiyede kendine Ulusalci diyenlerin Ulusalci olmadiklarini dusunuyorum . Ornegin bir sosyalist nasil ezilen siniflarin haklarini gözetiyorsa, militan ve bilincli bir ulusalci dunyadaki butun Uluslarin özgür olmasini isteyebilmelidir( sanildiginin aksine sosyalistlerin alamatî farikasi degildir bu) ulus devrimcilerinin yani burjuvazinin devrimci barutunu yitirmesiyle unutulmus bir seydir bu felan filan diyecem ama anlasilmayacak ugrasmiyim.:)

  63. Ayrica kendi Ulusum diye birsey vardir , ben istesemde istemesemde vardir. Mesle kendi ulusunun cikarlarindan bakmamaktir dunyaya, istesemde istemesemde ruyalarimi turkce goruyorum birileride kurtce goruyordur.

  64. Hemo yilda adli yorumcuya. ben aslinda secim surecinin cok dogru yurudugunu dusunuyorum. Eger IYI parti ve CHP HDP ile ittifak yapabilseydi bu ne guzel demokrasi ittifakidir deniyorsa bu ayri bir oximoron. Ben olsam HDP adina bunu soylemezdim. Demokrasi kutsal inek falan degildir bu ayri bir tartisma. Mesele HDP nin secimden basarili cikmasi, Anti RTE AKP blkokunun basarili cikmasidir, bununla sinirlidir benim secimdeki perspektifim, amacim. Kim bundan ötesi bir misyonu secime ve ittifaklara yüklüyorsa halka yalan söyluyordur. Bu acidan hersey `Taktik`acidan Dogru yürüyor. HDP deki kendini daha sagda gördügü siyasi gruplara Kabul ettirmek saplantisini analiz etmek gerek. Arkadas sizin gönlünüz ne tarafta? HDp nin baraji asmasi Demirtasin iyi bir oy almasi , diger bloklarin oyu ile beraber Hdp nin oyunun % 50 yi asmasi , akp nin yenilmesi icin HDP nin ittifak disi ama dusmanlastirilmamis bir bicimde secime girmesi Dogru bir Taktik, tersi akp ye kazandirir, secimden akp nin kazanmamsindan baska bir hedef yoksa (bence olmamalai , yeni yeni bir baris sureci felan gibi) varolan tablo oldukca iyi. bilmem anlatabildimmi?

  65. oncekine ek: birakin beni ittifaka almadi amerikancilar diye aglasin perincek. HDP ye ne oluyor yaw:)

  66. Dünyadaki bütün uluslar özgür olmalidir (ayrimsiz Kürt ulusu dahil) diyen insana Ulusalci derim (sosyalist felan degil) . Ama kürtlerede hakkini verirsek Emperyalizm bizi böler diyen birine ( kendine ulusalci diyenlerin en solundakiler böyle yaklasiyorlar) sosyal soven derim. Ben ezilen ulusun temsilcisiyim tabiiki Emperyalizm ile isbirligi yaparim ezen ulus yapiyorya diyen insana da sosyal soven derim.Baska uluslar ve halklar ve insanliga kendi tahakkumunu kendi ulusunun cikarlari acisindan bakarak mesrulastirdigi, baska uluslara karsi tutum icine girdiginden dolayi.

  67. Adam gibi mücadele etmek. Dil Linguistik üzerine. Su almanca çok kadin düsmani bir dil.
    Almanca : `sei ein Mann !` dendiginde: Adam ol diye çevrilebilir, ve biz bunu gerçekten erkek egemen söylem sayabiliriz. Mann almanca Adam demektir. Ama Mann daki son N den birini atip , `man kann machen`derseniz bunu söyle çevirebilirsiniz: yapilabilinir. Ve hiç bir alman feministi bundan rahatsiz olmaz. Bunlarla ugrasiyoruz . sehit devrim sehidi deyince bunda dinsel söylem görürürüm ama hristiyanliga ait sehit kavrami olan martir i kullaninca sorun biter. . Günlük kadin cinayeti olan ulkede budur Plaza feministinin hali pür meali.

  68. çok hardcore sayilabilecek bir örnek vermek isterim (özellikle hemo yilda arkadasin dikkatini çekmesini isterdim) PKK nin kurulus manifestosunu (göreceli olarak, hernekadar milliyetci marazlari olsada) bugünün , bol miktarda konfedaralizm, ulus devleti asma edebiyatina ragmen çok daha dogru çok daha az `milliyetci`bulurum.

  69. cinsiyetler arasinda esitligi savunmak icin cinsiyetleri,farkli cinsel egilimlerin varligini inkar etmek gerekmedigi gibi

  70. ulus devletlerin milli kinler ve nefretler ortaya cikardigi savaslara neden oldugu, bunun yerine yerele yayilmis örgütlenmelerin ise UYGARLIKSAL acidan daha Ileri oldugunu savunanlara antik cag yunanistanin savas tarihini okumalarini öneririrm.

  71. hangisi daha büyük bir medeni cesaret ister ?benim ait oldugum ulus diye birsey yoktur bu bir sanridir demekmi, evet benimde ait oldugum bir ulus gercekligi vardir ve bu ulus tarihte kötü seyler yapmistir, yine yapiyor ve ben buna karsi cikiyorum diyebilmekmi?

  72. peki kabul ettim, olumlu bir ulusalcısın.

  73. Bu tipik Stalinist argümandır. “Bakın, Stalin’e en çok kapitalistler saldırıyor” argümanı. Bazı saflar da buna aldanıp Stalin’i savunmak zorunda hissederler kendilerini. Oysa bilmezler ki, emperyalistler, Stalin’e en zayıf nokta olduğu için saldırırlar. Aynı taktiği yıllardır VP izlemektedir. En reaksiyoner (Akit gibi) dincilerle kapışıp buradan nemalanır. “Bakın, gördünüz mü, bize nasıl saldırıyorlar…” Elbette Akit gibileri de zaten soldaki en büyük zaaf noktalarına saldırmaya teşnedir. Dolayısıyla ben kimsenin yanına düşmüş değilim. İki reaksiyoner eğilim saç saça baş başa birbirini yemiş bana ne? Ve bu arada benim yazdıklarımı öbürüne karşı tanık olarak göstermişler, yine bana ne? Benim yazdıklarım ortada. Merak eden açıp okur. Her iki reaksiyoner kesimin de sonuna kadar karşısında olduğumu görür. Kısacası, kendimi ispatlamak için Aydınlık için ettiğim lafları geri alacak değilim. Akit gibi pespaye reaksiyonerlere karşıt tutumumu da değiştirecek değilim.

  74. Peki Kabul ettim olumlu bir ulusalcisin ayyyy aman aman:)

  75. ben diyorumki ulus denen sey benim Irade ve istencimden bagimsiz bir nesnelliktir o diyo bana kikiririk ulusalcisin iste ulusalciiiiiii manini manini lumpen beyin haslama dumbelek.

  76. Desemki kapitalizm benim istegimden bagimsiz icat edilmemis sanri manri olmayan bir gercektir ve koleci üretim duzeninden ileridir Zileli diycekki ahanda bulduuuum kapitalistsin iste kapitaliiiiiiist. hay beynine limon serpeyim eger varsa

  77. “cinsiyetler arasinda esitligi savunmak icin cinsiyetleri,farkli cinsel egilimlerin varligini inkar etmek gerekmedigi gibi”

    cinsiyetin nesnel biyolojik bir temeli var. ulusun yok. ulus kurgudur. merkezi iktidar tarafından inşa edilir.

    üstelik ulusun geleceği de yok. tarihsel bir evreydi ve ortadan yavaş yavaş kalkıyor.

  78. altın yıllar

    Eski güzel günleri hatırlatıp ihtiyar delikanlı Gün Zileli’yi duygulandıralım biraz. Kınalıada’daki evin tavan arasını şöyle bir karıştırsak, Marşlar Kaseti’ni bulur muyuz acaba?

    https://www.youtube.com/watch?v=f16f4U5j0fs

  79. Duyudunuz arkadasi kürt ulusal kurtulusculari, ulus dediginiz sey olmayan merkezi iktidarinizin uydurdugu bir kurgudan baska birsey degildir siz ulusal aidiyeti olmayan dunya vatandasisisiniz, inin daglardan tipis tipis eve dönün.

  80. oturun oturdugunuz yerde bask cilar, bask ulusu diye bir sey yoktur, merkezi iktidarin uydurdugu bir kurgudur o. Sizin göreviniz Ispanyollarida aslinda Ispanyol falan olmadiklarina ikna etmekten ibarettir. Hal boyle olunca bu görevi yerine gatirirken sadece insan olmaktan baskaca bir kimlikte , öyle bask mask tasimamalisiniz. ok? Bu mantigi turkiyeyede uygulayin bakin kürt sorunu iki gunde çözülür:)

  81. Kürt siyasal hareketinin aklini hic kucumsememk gerek. ulus yoktur o bir sanridir diyen Liberter solculari kendileri icin hatta kendilerinin de disinda baska buyuk gucler icin savastiriyorlar. Ortada bir celiski var ve herkes biliyor aslinda bu carpikligi, ama pratik ve faydali bir carpiklik bu .herkesin ihtiyaclarini gideriyor.

  82. …….ortada bir carpiklik var aslinda herkes biliyor. faydali bir carpiklik bu . kimse sorgulamiyor ,tabulastiriliyor. aman ha siz dillendireyim demeyin cikiyor oradan bir Zileli ahanda bak yakaladim sen turk ulusacisisn diyor. Elde tek cekic olunca hersey civiye benziyor. cekic civi haric herseyin kafasina indiriliyor.

  83. ortada bir carpiklik var herkes biliyor. varolan ulusalcilar icindeki en sevimli ulusalci icin ulus diye birsey yoktur diyen Zileli oy istiyor. olabilir istenebilir.hatta oy verilir , ve hatta verilmelidir. ama bununla yetinmiyor zileli, varolan en sevimli ulusalciya baskaca misyonlarda yüklüyor. ama ulus bir sanridir kurmacadir. ve selahattin Demirtas asla ve asla Kurtlerle alakalandirilamaz.ulus devleti asmistir o o sekil birsey, .oyle karisik bu iliskiler ahci hizmetci bahcivan usak offf yoruldum ben.

  84. Gezi ayaklanmasi sirasi idi söyle yazmisti Zileli ve guzeldi: keske rengarenk giysileriyle `Kürt` kadinlari da alanda olsaydi, sanri icinde sanri tanrim cildiriciiiim:)
    Soyle olmaliydi Dogru cumle: kendilerini Kurt sanrisina ait olma sanrisina kaptirmis rengarenk giysileri ile kadinlar. 🙂

  85. anlasilsin diye.kürtlerin ayrilip ayri Devlet kurmalarini ister ve desteklerim. kuracaklari devlette sosyalist olma sarti falan aramam.
    Bu ayrilma da Emperyalizm ile isbirligi yapmalari (turkiye icin Boyle bir olasilik gormuyorum ben, ama kurt siyasi hareketi Boyle birseye sempati ile bakiyor mahkum edilmeli bu) durumunda elestirmekle yetinirim.
    Ama Suriyede yaptiklari seyi elestirmekle kalmaz mahkum eder ve karsi cikarim , simdi ben nerenin ulusalcisiyim.

  86. Öğretmeyen Öğretmen

    Ülke bir cehalet bataklığındayken ulus-dünya-evren… dedikodusu yapılacak şeyler değil; dert edilecek bir konunun kalmadığı ortamda, yaşayabilme sorunudur.
    Öğrenmeden devam edin.
    Bu Gün Zileli sayfası da ilacınız filan değil.
    Kendisi ne ki etrafı o olsun.
    Necip’in kankası bir na-çar!

  87. secim tavri: ilk turda Demirtas ikinci turda kim cikarsa RTE karsisina ona oy vermek. HDP dahil tumunu yerin dibine batiran ajitasyon ve propagandadan vazgecmemek. budur.

  88. neden o kadar alındın ki. Sen bana neler söylüyorsun.

  89. Son gun son saatte birden bire gereken imzayi tamamlayivermek ???? Perincek i secime AKP sokmadiysa ben ne olayim. Kimse sormaz nasil olsa yahu su imzalari bi kontrol etsek diye ( bahcelinin laflarindan sonra bu acayip anti demokratik algilanir) adim gibi eminim Perincek gerekli imzayi toplayamadi.

  90. Acep sundanmi yanlis anlasildim, ben ulusalcilarin en sol kesimi derken perincek sever yazar takiminin takimini hic dikkate almadim, ben ulusalcilarin sol kesimi derken henuz zayif ideolojik olarak kesinlikle farkimi koydugum , hala perincek kesimi ile iliskilerini kesememis bir kesimi kasdettim, benim icin perincek ve aydinlik ekibi (zileli beni afffetsin) herhangi bir kategoriye sokulmasi gerekmeyen, ihbarci alcak aydinlikcilardir, onlari herhangi bir ideolojik kategoride tartismam.ayrica bence perincek ve yalcin kucuk abd ve emperyalizmin turkiyedeki en Saglam ajanlaridir,

  91. cocugunu esini inancla seyhine teslim Edip tecavuz ettirten bir islamci murid ile, kendisinin ve cocugunun ve esinin beynini perincege emanet Edip tecavuz ettirten bir salak arasinda fark yoktur, turkiyede anti emperyalizm anti amerikanciligi sulandirmak ve saptirmakla gorevli iki ajan vardir, yalcin kucuk, dogu perincek. bide bunu yutum her anti emperyaliste her anti amerikanciya perincekci muamelesi yapip arada anti emperyalizmi unutanlar vardir. haksiz degiller , perincek cukurunu gorunce insanin cia ya asker yazilasi geliyor. belkide perincegin yalcin kucugun gorevi budur?????

  92. Nevar Bunda klasik retorik diyenler cikacaktir. ben oyle dusunmuyorum. degerlidir bu aciklama

    http://www.abcgazetesi.com/devrimci-hareketten-24-haziran-aciklamasi-86576h.htm

  93. Yine anti emperyalizm uzerine fikrimi soylerken ulusalci olarak etiketlenmek riskini alarak, detaylandirmadan söyle bir tespit uzerine dusunmenin faydali olacagina inaniyorum. tr de kendine ulusalci diyen bir kesim ,perincek in partisi, oda tv ve türevleri, AKP ye karsi kendilerini Anti Emperyalist Anti Amerikanci olarak sunarlarken, AKP oncesi ancient rejime özlemlerini ifade etmekten öte birsey soylemiyorlar, ancient rejim onlar icin yeterli, oysa ancient rejim bir yenisomurge karakteri tasimaktaydi, simdi devrimci hareket cilerin yazdigi gibi neoklasik sömürgecilige evriliyor surec sadece buna karsi cikmaya anti emperyalizm diyorlar.

  94. Ergenekon durusmalainda, eski eylemci itirafci bir gizli taniga söyle sesleniyordu perincek, sizin eylem yaptiginiz o isadami turkiyenin yerli-milli burjuvasi, o generaller m. kemalin generalleriydi. yanlistir, o isadami isbirlikci tekelci burjuva o generaller Nato generalleriydi.Perincekin demagojisini kavramadan Anti Emperyalist olunmaz.

  95. ahmet aslan Heybeliada

    benim bildiğim,sola , sağa kayma burdan devrim çıkar vs vs.bunların başka türlüde açıklaması vardır. dünya sağa kayarken , ülkemin insanıda sağa kayacaktır.bizdeki kayış bir acayip.kürtlerde bundan muaf değildir.arkadaşın halil berktay kayış mıparaşütle kaymak yada tkp li geçinen danışman mehmet uçum. bizdeki kayış başka isimlendirilmelihavada yüzlerce metre uçarak kayma gibi. burdaki sorun fikri bir temelde yok, sağdan sola soldan sağa salla bayrağı düşman üstüne.bırak devrimi filan, b irazcık hukuk devleti, eski solda oydu bugünde mücadele edilecek şey o,anayasanın faşist anayasanın ikinci maddesi değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek maddeleri, türkiye cumhuriyeti demokratik , laik sosyal bir hukuk devletidir,özetin özeti bu ben devrimci biri değilim bu kadar basit birşeyin olmasını savunuyorum.

  96. “Ülke bir cehalet bataklığındayken ulus-dünya-evren… dedikodusu yapılacak şeyler değil;”

    Bence güzel tartışmalar bunlar. Dedi-kodu falan gibi görmek de doğru değil.

    Ben bu saatte bile uyumadan tartışabilirim.

    “I don’t wanna sleep, it’s quarter after three”

    Gerçi “quarter after two” civarı şu an ama neyse.

    Bu arada sayın Zileli o arkadaşa dediği gibi bana da ulusalcı demez umarım.

    Ne de olsa “yerli ve milli” bir şarkının sözleri değil bu yukarıda aklıma gelen şey.

  97. “Ulus” denen toplumsal birliği ve ulus-devleti, İbn Haldun’un kavramlaştırmasıyla, bir “asabiyet” olarak da adlandırabiliriz.

    Türkiye’den örnek verecek olursak, TC, yani cumhuriyet ve “laik Türk ulusu” asabiyetleri, Osmanlı’nın, yani hanedan ve “Müslüman ümmeti” asabiyetlerinin yerini almıştır, demek pek yanlış olmasa gerektir.

    Ya da, örneğin, Kuzey Amerika’daki İngiliz kolonilerinde hüküm süren “Birleşik Krallık asabiyeti”nin yerini alan “Birleşik Devletler asabiyeti”nde, yani, bağımsızlığıyla birlikte ulus-devletleşen ABD’de de olduğu gibi. Benzer şekilde İspanya ve Portekiz’den koparak uluslaşan Latin Amerika’da da.

    Veya siyasal birliklerini kurarak uluslaşabilen İtalya ve Almanya’daki gibi mesela.

  98. “Ulus” ile “hanedan” arasında, en azından isim düzeyinde, mutlaka bir çelişki olması da zorunlu bir kural değildir.

    Örneğin, “Özbek ulusu” adını “Özbek Hanlığı”ndan almıştır.

    Bu nedenle, isimlerinden de belli olduğu üzere, Orta Asya’daki diğer “ulus”larla karşılaştırıldıklarında genç bir ulus sayılırlar.

    Mesela, “Türkmen” adı Müslüman Oğuz’lara yaklaşık 11. yy’dan bu yana verilen bir isimdir.

    “Kırgız” adının geçmişi ise 8. yy’da yazıya geçirilmiş Orta Asya yazıtlarına kadar gider.

    “Tacik” adının geçmişinin bundan da eski olması lazım.

    Sadece “Kazak”lar Özbek’lerden sonra ortaya çıkmıştır yanlış hatırlamıyorsam.
    Bu isim de onlara Özbek’lerden koparak ayrı bir halk olmaları nedeniyle verilmiştir, diye okumuştum bir yerde.

  99. “Ulus” ve “hanedan” arasındaki bu uyumlu örneklere ek.

    Aslında bize en yakın örnek – “Arabistan” değil – “Suudi Arabistan” ve “Suudi” vatandaşlarıdır.

    Tıpkı, Osmanlı’nın son döneminde Tanzimat ve Meşrutiyet reformcuları tarafından, hanedan dışında da tüm Osmanlı vatandaşlarını kapsayacak şekilde bir “Osmanlılık” ve ortak bir “Osmanlı” kimliğinin oluşturulmaya çalışılması gibi.

    “Osmanlıca” ya da “Lisan-ı Osmani” adlandırması da o yılların bir ürünüdür.
    Daha önce böyle bir isim kullanılmazdı ve aslında “Osmanlıca” diye bir dil de yoktur zaten.

    Devletin ve ülkenin adı için bile “Osmanlı” ve “Osmani(ye)”den ziyade genellikle “Devlet-i Aliye”, “Memalik-i Mahruse” gibi, hatta bazen bunlardan da uzun tamlamalar kullanılırdı:

    Devletin ismi, Devlet-i Aliye’dir. Hükümetin adı, Hükümet-i Saltanat-ı Seniye’dir; İmparatorluk topraklarına, Memalik-i Mahrusa-i Şahane denmektedir; tebaa da, tebaa-i şahanedir. “Osmanlı” kelimesi de henüz bir siyasi terim değildir. Bu kelimenin siyasi ve hukuki bir terim haline gelmesi ancak, Abdülaziz devrinde, tâbiiyet kanunnamesinin çıkarılması üzerine mümkün olacaktır.

    Kaynak: http://www.oncevatan.com.tr/turkiye-makale,41541.html

    Önce Vatan Gazetesi

  100. O yıllarda Rum Patrikhanesi’nin “Adliye Ve Mezahib [Mezhepler] Nezareti”ne gönderdiği bir yazıda,

    “Osmanlı milliyeti bir tabir-i lisanî [dilde bir deyiş] ise de hakikat-i halde gayr-ı mevcuddur [gerçekte yoktur].”

    denmiş.

    Yani,

    “Ulus” diye bir deyim varsa da gerçekte var olmayıp bir kurgudur.

    demenin “Osmanlıca”sı.

  101. Suriye, Irak, Afganistan savaşları ve işgalleri sonrası TC vatandaşları:
    “Suriyeli, Iraklı, Afgan mülteciler ülkelerine dönsün!”

    Kösedağ Savaşı sonrası Selçuklu vatandaşları:
    “Moğol mülteciler ülkelerine dönsün!”

    Malazgirt Savaşı sonrası Bizans vatandaşları:
    “Türk mülteciler ülkelerine dönsün!”

    Nihavend Savaşı sonrası Sasani vatandaşları:
    “Arap mülteciler ülkelerine dönsün!”

    III. Kartaca Savaşı sonrası Kartaca vatandaşları:
    “Romalı mülteciler ülkelerine dönsün!”

    Gaugamela Savaşı sonrası Ahameniş vatandaşları:
    “Makedon mülteciler ülkelerine dönsün!”

    Babil kralı II. Nebukadnezar’ın Kudüs’ü ve Yahuda Krallığı’nı işgali ve Yahudilerin Babil’e sürgünü sonrası Yahuda vatandaşları:
    “Babilli mülteciler ülkelerine dönsün!”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir