Siyasi Davalar!!!

Artıgerçek

Ömrümün 14 yılından sonraki 63 yılında çok sayıda siyasi davaya tanık oldum. İstisnasız hepsi, o sıradaki siyasi iktidarların amaçları doğrultusunda hazırlanmış, sonucu önceden belli, sanıklarla birlikte hukuk ve adaletin de katledildiği ya da mahkûm edildiği davalardı. Hukukun olmadığı yargılama cinayettir!

Siyasi davalardaher şey hukukun tersine işler.

Hukukta karar yargılamadan sonra gelir. Siyasi davalarda karar önceden verilir, yargılama kararın ardından gelir ve resmîleşmesini sağlar.

Hukukta sanık, ismi üstünde sadece zan altındadır, “suçlu” olarak kabul edilmez. Siyasi davalarda ise sanık baştan suçlu kabul edilir. Bu tür davalarda amaç, “suçlu”nun “suçluluğu”nun tescil edilmesidir.

Hukuki davalarda “masumiyet karinesi” esastır. İddia makamının sanığın “suçuna” ilişkin kanıtlar ortaya koyması gerekir. Siyasi davalarda ise, iddia makamının genel suçlamanın ötesinde somut kanıtlar ortaya koyma yükümlülüğü yoktur. Yani, hukukta esas olan kanıttır, siyasi davalarda ise esas olan suçlamadır.

Siyasi davalarda karar önceden verilmiştir. Yargılama, bu kararın verilebilmesi için bir mizansendir. Dolayısıyla siyasi davalarda kanıtın pek bir değeri yoktur. Hukukta ise kanıt ve kanıtın gerçekliği belirleyicidir. Siyasi davalarda kanıtlanan tek şey kanıtsız cezadır.

Siyasi davalar sadece siyasi amaçla açılmıştır ve daha baştan iktidar sahiplerinin hedefleri yönünde sonuçlandırılacaktır.

Hukukta baş ilke, iddia edilen fiilin delillerle kanıtlanmasıdır. Siyasi davalarda tersi söz konusudur. Sanığın suçsuz olduğunu kanıtlaması gerekir ki, bu da imkânsızdır. Çünkü ortada suçlama vardır ama somut kanıt yoktur. Kanıtsız suçlamanın hukuktaki adı iftiradır ve iftira delillere dayanmadığından geçerliliği gibi geçersizliği de kanıtlanamaz. Örnek verecek olursam, iddia makamının “devleti yıkmaya kalkmak” suçlaması, somut kanıtlar içermediği sürece sadece bir iddiadır. Böyle bir durumda sanık, “hayır, böyle bir şey yapmadım” demekten öte ne diyebilir ki!

Siyasi davalarda adalet diye bir şey yoktur. Çünkü hüküm daha başından verilmiştir. Yargılama, sadece karara “hukuki” bir cila çekmek için düzenlenmiş bir kukla tiyatrosudur.

Aslına bakılacak olursa, siyasi davaların amacı, “suçluyu” bulmak değil, esas suçluyu ya da faili gizlemektir. Siyasi davaların hedefi, siyasi iktidarın düşman olarak bellediklerini kısa yoldan mahkûm etmektir.

Siyasi davalar iktidarın emrindedir, dolayısıyla bu tür davalarda hukuk değil, hüküm konuşur. Bir yerde siyasi bir dava görürseniz oradan kaçın!

Bir ülkede siyasi davalar açılabiliyorsa orada yargı bağımsızlığı diye bir şey yok demektir. Yargı organları hükümetin atamasına tabidir. Siyasi davalara atanmış mahkeme heyetlerinin kararlarından adalet beklemek safdillik olur! Davayı hazırlayan iktidar çökmeden o davanın çökmesi mümkün değildir. Ya da bazen iktidar yön değiştirebilir. Yargıladıklarının yerine başka düşmanlar edinebilir ve yargıladıklarını mahkûm etme amacı gündeminden düşebilir. Ancak böyle bir durumda hâkimler kurulu aniden “adalet”i hatırlayıp davaları sanıkların lehine sonlandırabilir. Yakın tarihimizde böyle komedi oyunlarına da tanık olduk.

İktidar için korkutucu bir tehdit oluşturmuş toplumsal olaylara ilişkin açılan davalarda sanıkların seçimi sembolik ve ibretliktir. Aynı toplumsal olaya katılan insanlar ne kadar “biz de aynı olayda vardık” derlerse desinler, bu kadar kalabalık bir kitlenin yargılanması mümkün olamayacağı için iddia makamı ya da hâkimler heyeti kulaklarının üstüne yatarlar. Bu, “yüce adalet”in uykuya geçme halidir!

Siyasi davalarda yargıçlar, sanıkları ve avukatlarını kös dinler. Çünkü savunmaların önceden verilmiş kararları bir nebze değiştirmeyeceğini en iyi onlar bilir.

Siyasi davalarda sanıklara verilecek hükümlerin (eğer o ülkede idam cezası kalkmışsa) süresi ve “beraat edecekler” önceden belirlenmiştir. Kısacası, ağır ve “hafif” cezalar, ayrıca göstermelik beraatler “adil yargılama” oyununu yutturmaya yöneliktir.

Siyasi davalar gülünesi bir tiyatro oyunudur. Bu oyunun en “iyi” (ya da en kötü) oyuncusu İtiraf Hazretleridir. İtiraf, mahkeme heyetlerini büyük bir yükten kurtardığı için geçmişte, başka ülkelerde bol bol kullanılmıştır. Ancak inandırıcılık dozu çok düşük olduğundan sonraki zamanlarda itiraf yöntemi terk edilmiştir. Bir de bu itirafın epeyce zahmetli (sanıkların psikolojik beyin yıkamadan geçirilmesi ya da olmadık vaatlerle kandırılması gibi) bir ön safhası vardır ki, hâkim ve savcılarımızın böylesine “ince” yargı “mühendislikleri” ile uğraşmaya ne zamanları ne de mecalleri vardır. Bu yöntem, daha “zinde” diktatörlüklerin becerebildiği bir işti geçmişte.

Siyasi davalarda görev alan savcı ve hâkimlere gelecek olursak, bu görevliler sadece kendilerine verilen cezalandırma işini sonuçlandırmakla yükümlüdürler. Bu kişilerin elbette adaletin yerini bulması gibi bir kaygıları yoktur, kendi mesleki geleceklerini ve kariyerlerini düşünmek en büyük meşguliyetleridir.

Siyasi davalarda adalet bakanlığı kendisine verilen göreve uygun olarak, siyasi davaları yürütecek savcı ve hâkimleri bir güzel elekten geçirerek en uygunlarını göreve tayin eder. Arada bir “error” verenler ya da yorgunluk belirtisi gösterenler olursa anında görevden alınıp yerlerine yenileri atanır.

Bugün pek mümkün gözükmüyor ama geçmişte (örneğin 12 Mart sıkıyönetim davalarında) hâkimlerin içinden nadiren dürüst ve vicdanlı insanlar da çıkabilmiştir. Önüne gelen bütün davalarda, o zamanki iktidarların isteklerine aykırı olarak mümkünse sanıkları beraat ettiren ya da en azından kararlara muhalefet şerhi yazan askerî hâkim Remzi Şirin bugün de hepimizin göğsünü kabartan böyle olumlu bir örnektir.

2018 yılında, 93 yaşında öldü.

Savcı ve hâkimlerin önünde hiç eğilmedik ama Askerî Hâkim Remzi Şirin’in önünde saygıyla eğiliyoruz.

Gün Zileli

30 Eylül 2023

www.gunzileli.net

gunzileli@hotmail.com

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Tarih Felsefesinde Liderlerin Rolü ya da Kılıçdaroğlu Meselesi

Artıgerçek Tarih Felsefesi’nde son derece önemli bir konu olan “Tarihte bireyin rolü” ya da “önderlerin …

Tek yorum.

  1. “Siyasi davalarda her şey hukukun tersine işler”
    Sadece siyasi davalarda mı?

    “Bir Çin Şiiri

    Davacı zengin, davalı yoksulsa
    Zenginden yana işler yasa

    Davacı yoksul, davalı zenginse
    Davalıda kalır yine nizalı arsa

    Davacı da davalı da zenginse davada
    Özür diler çekilir aradan kadı

    Davacı da davalı da yoksulsa, bak,
    Sade o zaman işte yerin bulur hak

    Can Yücel”

    3 yüzyıl önce hatırlatılan: “Hukuk suçluyu bulur ama suçu yok edemez!”
    Yorumum: Suç, suçu önlemeyi kendine meslek edinen siyasetçilerin enayileri kandırmasını sağlar!

    ABD ve AB’de günde sadece hava-su-yiyecek-toprak vs kirliliğinden hasta olan veya ölenler ki elhamdülillah sağlık endüstrisi ve bilimsel araştırmalara yol açar ve ekonomiyi pompalar, ilerlemeyi sağlar falan filan uzun havalarını bir tarafa bırakacağım yoksa İsveçli medya yıldızı küçük hanıma iş çıkarırım.

    “2016 yılında ABD’de sadece opioid uyuşturucusundan ölenler sayısı Vietnam Savaşı boyunca ölenlerden daha fazla…” (https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57840635). Ama Zelenski ve Zelenski’nin sarışın mavi gözlü köpek sever Ukraynalıları Amerikalı olmak istiyorlar. Ve orta sınıf siyasi analizciler alkışlarlar!

    Benim Can Yücel’e kişisel saygım:

    En başta : “Elhamdülillah Marksist-Leninist-maoist-orta-sınıf anarşist-…-zelenkiist-putinist-…kısacası solcu-sağcı devrimciyiz!” diyenlerden biri hakkında dediği: “Yalçın Küçük küçük ama mide bulandırır.”

    Bir diğeri:
    ” Konuşurduk da babamla bir zamanlar
    Siyasetten-miyasetten
    Halk Partisi’nden…
    “Oğlum yüreğim sıkışıyor,
    Beni öldüreceksin,” derdi babam.
    Şimdi düşünüyorum da ne o parti var
    Ne de babam
    kendimden başka öldürecek…
    Can Yücel”

    Benden not: Olmaz Can Yücel! Halk Partisi var! Hem de Ekrem İmamoğlu Cumhuriyet Halk Partisi sütüyle büyüdü ve tıpış tıpış TC başkanlığına yürüyor.

    Her ne kadar konuları, Sayın Zileli gibi, bağlam içinde ele almaya saygım varsa da, genelde milyonları aşan ve şu an milyonlarca pis ağızdan çıkan “İsrail’in kendini savunma hakkı vardır”, “Hamas teröristtir” vs nakaratlar sonsuz tiksindirici ve malum şantajlarla karşı karşıyayız. Galiba Hamas sadece Devlet olmadığı için ayıp etmiş/suç işlemiş oluyor, sanki dünyanın en azılı teröristleri Devletler değil. Üstelik orta sınıf anarşisti mülayim Noam Chomsky’e göre ” US is world’s biggest terrorist.” Bu nedenden konuyu daha geniş bir kapsam içinde ele aldım.

    Diğer ve çok daha geniş kapsamda, günümüzde dünyayı kendine benzeten Batı, tüm varlıklar dünyasının sadece yüzde biri olan ve işine yaradığı için bilinen Doğal Kaynaklar ve İnsan Kaynaklarına indirgedi. Yüzde doksan dokuzunu da “insanlık ve doğa” bayrağına sarılan yararlı salak bilim adam ve kadınlarına bıraktı.
    Örneğin hayvandan farksız, vahşi, çıplak sonsuz küçük beyinli ilkel tüm varlıkları insanlaştırır ama bizim sarışın mavi gözlü üçkağıtçılar, ambalajlarında “ağzında kemik olan köpek ısırmaz”, “özgürlük gerekliliğe boyun eğmektir”, “hümanizm” vb düsturlar yazılı bonbon dağıtırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir