Tag Archives: Mustafa Yılmaz

Yakup Kadri’nin 1934 Sovyet Yazarlar Birliği Kurultayı’ndaki konuşması (Mustafa Yılmaz)

“Yine devrim sırasında söylenen bir yalan mı keşfettin?” diye takılmıştı bir arkadaşım bir diyalog esnasında. Diyalogun geçtiği günlerde blogta yayınladığım “Çelik gerçekten böyle mi sertleşti?” yazısına atıfta bulunuyordu. Kendime ve bu bloga böyle bir misyon biçmişliğim yok ama bazen yalanlar onca yılın ardından, tabiri caizse, yuvarlana yuvarlana gelip insanın önünde duruveriyor. …

Devamını Oku

Mihail Şolohov’un fotoğraf albümü (Mustafa Yılmaz)

Yirminci yüzyılın ilk yarısında Rus edebiyatına damgasını vurmuş her figürün yaşam öyküsü, bu edebiyatı yetmiş-seksen yıllık bir mesafeden ve bambaşka bir dünyadan, bambaşka değer yargılarıyla izleyen biz meraklılar için farklı farklı sürprizler ve deyim yerindeyse tuzaklar barındırıyor. Mihail Şolohov (1920’ler, 1938 ve 1965) Eserlerini severek okuduğunuz, ilham aldığınız, edebi yeteneklerine …

Devamını Oku

Fahri Remzi Hıfzı’yı tanır mısınız? (Mustafa Yılmaz)

Kaynak: http://sarapdumanlari.wordpress.com/ [Uyarı: Yazının içinde paylaştığım memo.ru domainlerine giden bağlantılar için google zararlı site uyarısı vermektedir.] Bu yazıda Türkiyeli bir komünistin 1897 yılında Gilan’da başlayıp 1938′de Moskova’da sona eren yaşamı, daha doğrusu acı kaderi üzerine eldeki kısıtlı bilgileri bir araya getirmeye çalışacağım. Bu komünistin adı Mete Tunçay’ınTürkiye’de Sol Akımlar kitabında Ali Cevdet, Rusça kayıtlarda …

Devamını Oku

Zamyatin, Biz ve Proletkült (Mustafa Yılmaz)

Herkesin göreceğini görüp duyacağını duyduğu, Fikret Başkaya’nın sıkça tekrarladığı deyimle “pazarın çoktan dağıldığı” 1947-1948 yıllarında Orwell tarafından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört gibi bir romanın yazılabilmiş olması ne kadar anlaşılır ve normal bir durumsa, 1922 gibi nispeten erken bir tarihte Yevgeni Zamyatin’in Biz gibi bir şaheseri yaratması o kadar şaşırtıcı …

Devamını Oku

Mon Colonel (Mustafa Yılmaz)

Bu sinema yazısı yine bir altyazı çevirisine destek niyetiyle kaleme alınmıştı. İlk kez 16 Ağustos 2007 tarihinde divxplanet forumunda paylaşmıştım. Zaman içerisinde filmle ilgili yeni yeni notlar da birikti kafamda ama yazının orijinal halini bozmamak en iyisi. Yalnız Umur Talu’dan yaptığım alıntıyla ilgili bir bağlam notu düşsem iyi olur. Bu …

Devamını Oku

Ve Çelik Gerçekten Böyle mi Sertleşti? (Mustafa Yılmaz)

Konumuz Nikolay Ostrovski’nin “Ve Çelik Böyle Sertleşti” romanı. Rusça vikipedide bu kitap için açılmış sayfada Rus haber ajansı RIA’ya giden bir bağlantı var. Bağlantıda yer alan 2007 yılına ait haberde romanın Çin’deki popülaritesi konu ediliyor. Yanı sıra Moskova’daki Ostrovski Müzesi’nden bir uzmanın romanla ilgili görüşlerine yer verilmiş. Buna göre 2004 …

Devamını Oku

Katyn Ormanı (Mustafa Yılmaz)

“Sovyetler Birliği’nde XX. yüzyıl boyunca, önce İç Savaş, sonra da “Büyük Terör” yıllarında repressiya kurbanları için ülkenin her köşesinde toplu mezarlar kazıldı. Binlerce insan hayattan silindi gitti… Asırlık toplumsal geleneklerde somutlanan insanca defnedilme ve çocukları tarafından hatırlanma hakkından mahrum bırakıldılar. Bu toplu mezarların tamamı olmasa da bir kısmı 1990’ların başından …

Devamını Oku