HALİM SPATAR…

Büyük kültür insanı Halim Spatar’ın (1928-2013) anısı önünde saygıyla eğiliyorum. 

 

 

“Troçki, 18 Ocak’ta… güneye doğru uzun bir yolculuğa çıktı. Üç gün sonra treni Tiflis’te durdu. Tren manevra yaparken Stalin’den şifreli bir telgraf geldi: Lenin ölmüştü. Troçki başından vurulmuşa döndü… Ölen liderin anısına güçlükle bir mesaj yazdırabildi ve yayınlanmak üzere gazetelere gönderdi… Troçki bir an Moskova’ya dönmeyi düşündü. Stalin’le temasa geçti, fikrini sordu. Stalin, ertesi gün yapılacak cenaze törenine yetişemeyeceği cevabını verdi, orada kalmasını, tedaviye devam etmesini tavsiye etti. Oysa Lenin’in cenazesi birkaç gün sonra, 27 Ocak’ta kaldırıldı. Stalin’in Troçki’yi inceden inceye düzenlenmiş cenaze töreninden uzakta tutmasının elbetteki bir nedeni vardı: Törende Üçler bütün dünya karşısında Lenin’in halefleriymiş gibi görüneceklerdi.” (İsaac Deutscher, Troçki-II, çev: Rasih Güran, 1970, Ağaoğlu Yayınevi, s. 145-146)

Bu paragrafı, eski arkadaşlarıma, özellikle “özaydınlıkçılar”a ithaf ediyorum. Stalin, hiç değilse ölüm olayını telgrafla bildirmişti.

Gün Zileli

16 Nisan 2013

 

 

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Eski Günlerden İki Anekdot!

Artıgerçek Lejand Kitap, 6 ciltlik otobiyografimi yeniden basmayı üslendi. Birinci kitap olan Yarılma (1954-1972)’nin gözden …

15 Yorumlar

  1. Başın sağolsun Gün Abi.

  2. Stalin, Sovyetler Birliği’nin ulusal marşı olan enternasyonal’i değiştirip, çarlık generallerine övgüler düzen yeni bir ulusal marşı kabul etmiştir 1938 yılında,

  3. Tamamını yollayın da okuyalım.

  4. siz “özaydınlıkçıları” bilmiyorsunuz. Bunlar, Aydınlık’tan ayrılmış ama kendi içlerinde yakın bağlarını sürdüren bir grup arkadaştır.

  5. Cüneyt’in zekâsı Halim Spatar’ı anlamaya elverişli değildir.

  6. Önce hele bir yakınları görüverin,uzakları daha sonra.
    Ama ne yazık ki eski hastalığımızdır; uzakları ,yakınımızdan daha iyi görüyoruz ve de boşa vakit kaybediyoruz.
    Eskiden de Sovyet,Çin v.s deyip, kapı komşumuz olan ezilen,yok sayılan,halkları,kültürleri ,inançları ,dilleri görmüyorduk,ama Vietnamı,Kamboçya yı v.s üzereine ahkâm kesiyorduk.
    Kapı komşularımızı yine görmüyoruz,ama Irak,Suriye v.s yi iyi görüyoruz.
    Tamam,onları da görelim amma…..

  7. Cüneyt Akalan, bir de şu satırlara baksaydı orada neler görecekti acaba (yansıtmayacağından eminim de):

    Sapak (1983-1992), s. 50, 181-182

  8. vay be abi, senin siteye bakmasak haberimiz olmayacakmış… fotoğrafını da ilk kez gördüm. güle güle gitsin…

  9. abi isim koymayı unutmuşum hemen üstteki iletiye.

  10. özgürlükçü

    kuşkusuz her liderin kendine özgü farklılığı olsada o telgırafı troçki staline moskovadan gönderiyor olsa yer değiştirseler çokmu farklı olacaktı sorusuda aklımıza gelmiyor değil.gerek lenin gerekse diğerleri troçki ve stalin aslında dönemlerinin sosyalizm teorisi ve pratiğinin en kabül gören liderleri olduğu gerçeğini hatırlarsak kendi kimlik ve kişiliklerinden çok ulaşabildikleri sosyalizm teorisinde sorunlu olduklarınıda anlarız.yinede bu gün geldiğimiz yerden ve biriktirdiğimiz değerlerden çok ilkel ve arkaik görünüp olumlu tüketmemize rağmen kendi şartlarındaki pratik değerinide anlamaya çalışmalıyız.

  11. Sevgili Gün,

    Haberleşme listesine dahil edilmen için Gürhan’ı tekrar uyardım.
    Sen gazete haberlerini de kaçırdın bu kez galiba.

  12. ilginç bir sosyalistti…herşeyin farkında bir yarı tanrı gibiydi.beyefendi,nazik sesini yükseltmeyen entelektüel bir abimizdi.ama çaresizdi ,malzemenin ve onun yetersizliğinin farkındaydı..bu yüzden mesafeli ve birazda kapalıydı..80 öncesi tanımıştım…üzüldüm.