Kirov Cinayeti ve Stalin

Kirov_Cinayeti_ve_Stalin_KAPAK_200

 Kirov Cinayeti ve Stalin
Robert Conquest
Çeviren – Gün Zileli

 

1 Aralık 1934, Sergey Mironoviç Kirov, Smolni’nin üçüncü katında bulunan çalışma odasına gitmek üzere koridorda yürürken, Leonid Nikolayev adlı biri tarafından ensesinden vurularak öldürülür. Partinin bu gözde isminin öldürülmesi sıradan bir cinayet değildir ve sonraki yıllar devrimi yapan Bolşevik kuşağın tümüyle katline sahne olacaktır.

Sovyetler Birliği’nin 1930’lu yıllarını kasıp kavuran ve çoğu parti üyesi veya yöneticisi olan yüz binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan “Büyük Temizlik,” bu suikastın ardından gelen NKVD (gizli polis) operasyonları ve kitlesel tutuklamalarla başlamıştır.

Tutuklamalar, işkenceler, tehdit ve zorla alınan itiraflar ve idamlar. Ardından ilk itirafları alanların itirafları alınır ve idam edilirler. Sonra onları idama götürenler de idam edilir.

Suikastın, o zamanki NKVD şefi Yagoda’nın emirleriyle, NKVD görevlileri tarafından düzenlendiği, 1937 yılında ortaya çıkmış ve Yagoda başta olmak üzere, suikastın örgütlenmesine karışan NKVD görevlilerinin hepsi idam edilmiştir. Fakat Yagoda’nın bu suikast emrini kimden aldığı, kuvvetli kuşkulara rağmen hiçbir zaman kesin bir şekilde ortaya çıkmamış ve kanıtlanamamıştır.

Akıl yürütmeler, kuşkular ve hatta kanıtlar bir tek kişiyi işaret etmektedir.

“The Great Terror” adlı kapsamlı çalışmanın yazarı olan Robert Conquest, 1934-1938 yıllarının olaylarını, 1950’lerde Kruşçev tarafından Kirov cinayetiyle ilgili başlatılan soruşturmanın sonuçlarını ayrıntılarıyla, son derece tarafsız ve nesnel bir şekilde inceleyerek katilin izini sürüyor.

Bir cinayet romanı gibi de soluk soluğa okunabilecek kitap, Stalin döneminin karanlığına güçlü bir ışık tutuyor.

 

 

h20 kitap: www.h2okitap.com/portfolio/kirov-cinayeti-ve-stalin-robert-conquest/
Yazan:  Robert Conquest, Çeviren: Gün Zileli
Yayına Hazırlayan: Özcan Özen, Kapak : Sevil Tarla
ISBN :978-605-4906-10-3, Barkod : 97860549060109, Dizi : Toplumsal Hareketler ve Siyaset – 9
Sayfa : 224 sf., Boyut : 13,5×19,5 cm., Baskı Tarihi : Nisan 2015, Fiyat : 16,90 TL

 

 

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Fikret Başkaya / Mezarlıkları ne zaman imara açacaksınız?

“Modernlik, insanların geçim araçlarına sistematik olarak yabancılaşmasından ve hayatın bekasını sağlayan doğal ortamlar ile ekosistemlerin …

11 Yorumlar

  1. öğrenciyim sevgili zileli gönderirseniz elinizde varsa çok sevinirim:D

  2. Sayın Zileli

    SSCB yıkıldığına göre bu tür kitaplara ihtiyaç kalmadı. Kim Kirov’u tanır ? birçok sosyalist bile bilmez onun kim olduğunu. İngiliz halkı mı biliyor Kirov’u yoksa Amerikan halkı mı ? öyleyse bu kitapların amacı propaganda değil de nedir?

    Bildiğim kadarıyla batıda sovyetologlar vardı ve bunların çalışmalarının bilimsel olduğunu düşünmek saflık olur. Bir defa bu yazarlar bağımsız değiller. Her birisinin sponsorları vardır. En basit olarak her birisi sermayedar olan yayınevleri vardır. Dolayısı ile antikomünist olan bu yazarların sovyet tarihi hakkındaki açıklamaları fabrikasyon olmamaması mümkün değildir.

    Bunlardan birtanesi de Robert Conquest’tir.

    Wkipedia’da Robert Conquest’in açıkça İngiliz Hükümeti için çalıştığı görülmektedir.

    “Conquest joined the Foreign Office’s Information Research Department (IRD), a unit created by the Labour government to “collect and summarize reliable information about Soviet and communist misdoings, to disseminate it to friendly journalists, politicians, and trade unionists, and to support, financially and otherwise, anticommunist publications.”[2]”

    Şimdi soruyorum bu tür yazarların kitaplarına “objektif” “bilimsel” araştırmalarına güvenilebilir mi?

    Stalin, İktidarın Zirvesinde Yayın Yılı 2015 , Yuriy Yemelyanov, Bu kitapta bir bölümünde Stalin’in Kirov öldürüldüğünde çok uzulduğu adeta yıkıldığını anlatılır.

    Robert Conquest görevini yerine getirmiştir. Ama ondan doğrular değil ancak fabrikasyon bilgiler elde edilir.

    Bilinen tek bir vardır ki SSCB tarihi asla antikomünist olan Batılı yazarlardan öğrenilmez. Yazarların çok büyük bir kısmı bilim adamı değil kendilerine ücret ödenen soğuk savaş döneminde istihbarat örgütlerinin verdiği hedeflere göre kitap yazmaları istenen politik ajitatördürler.

  3. Şu “anti-komünizm” yaftası bana 1960’lardaki “komünist” yaftasını nasıl da hatırlatıyor bilemezsiniz. O zaman, doğruları söyleyen herkese komünist denirdi, şimdi de “anti-komünist” edebiyatı geçerli galiba.

  4. suç sende zileli. çok yüz veriyorsun stalinistlere.

  5. Bir de Stalinistlere sormalı 🙂

  6. Tarihe dedikoducu zihniyetle bakanlar için Kirov önemli değildir..

    Ama Tarihin aslında binlerce yıldır yinelendiğini, örneğin iktidar manyaklarının ne kadar da “standart” yöntemler uyguladığını anlamak için önemlidir.
    Örneğin Ergenekon ne ise, Kirov da o’dur!
    İngilizler için önemli değil ama bizim için hala önemlidir.

    Henüz kitabı okumadım.. Okuyacağım.. Ama Kirov süikastinde en büyük “kazanç” Stalin’in olmuştur.. Kaldı ki, bu Stalin’i daha kötü yapmaz! Milyonlarca cinayetin arasında Kirov bir kişidir.. Ama siyasal olarak önemli ise eğer, siyasi kişilerin infazı Stalin’e aitti…
    Hala Stalinist olanlar iktidarı benzer yöntemlerle ele geçirmek, benzer yöntemlerle elde tutmak isteyen darbeci, iktidarcı, tahakkümcü adamlardır ki, zaten o fırsatı bulduklarında da kimseye sormayacak.. Tamam; yapsınlar; o gücü bulsunlar haklarıdır!

    Ama sorun bu adamların hala ortalıkta “devrimci”, “kurtarıcı” pozlarla gezip de kendi gerçekliklerini anımsatanlara karşı utanmazca cevap yetiştirme çabalarıdır: Bir MHP’li Stalinistten daha dürüsttür… Aynı şeyi yapacaklar ama Stalinistler kıvırtıyor…

  7. MHP iyi örnek değil,
    VP, ya da Ulusalcı-milliyetçi “sosyalistler” diyelim.

  8. ah be gürsel abi, sen bi de kemal okuyan’ın “stalin’i anlamak” kitabını oku. neler var neler…

  9. onu okudum..
    Öznellik şaheseri! Onca şey yazıyor, ama yine de diyerek aklayıp duruyor. Böyle teorisyenlerin olduğu yerde çimen bitmez!
    Sonra
    Kaan Arslanoğlu’nun Stalin’i anlamak başlıklı uzun yazısını okudum. K.A.’nın K.Okuyan’a geçtiği torpil müthiş. Aklın erdemini zorlamış.
    Stalin’i Anlamak kitabı, bilimi, diyalektiği, neden-sonuç ilişkilerini anlayamayanın yazdığı bir kitap; Dinci Mantık içinde yazılmış. İşin korkunç yanı ikinci baskıda da düzeltme yapılmamış…
    Sol’un neden bu halde olduğunu açıklayan bir kitap!
    17-18 yaşın temel felsefe, temel tarih bilgisi bilmeyen zekasına seslenen… Fırsat verildiği için teşekkürler :)……

  10. KA’nın yazısı başlığı “Stalin’i anlamak’ı anlamak”… düzeltiyorum..
    Evrim açısından devrim” kitabı içinde uzun bir bölüm…