Gazeteci Barbro Karabuda (1935-2017)

EZİLEN HALKLARIN VE DİRENİŞÇİLERİN SAVUNUCUSUYDU

60 ve 70’li yıllarda ulusal kurtuluş ve demokratik direniş hareketleri üzerine sayısız röportaja imza atmış bulunan Barbro Karabuda uzun süredir direndiği amansız sağlık sorunlarına yenik düşerek 7 Ekim 2017 sabahı Stockholm’de yaşama veda etti.

Yakın dostlarımız Barbro ve eşi gazeteci Güneş Karabuda 60’lı yıllarda Ant Dergisi’nin önde gelen yazarlarındandı…

16 Temmuz 1935’te İsveç’te doğmuş olan Barbro Gidlund, gazeteci dostumuz Güneş Karabuda ile evlendikten sonra Türkiye’yi ikinci vatan bellemiş, eşiyle birlikte özellikle Demirel iktidarı döneminde uğradıkları baskılara rağmen röportajları ve yazılarıyla ülkemizin demokrasi mücadelesine büyük katkıda bulunmuştu.

Barbro 1960’da Kürdistan üzerine yayınlanan “Öster om Eufrat – i kurdernas land” kitabından dolayı 1967’de Türkiye’ye girişinde, hamile olduğu halde, mahkeme koridorlarında eziyete maruz bırakılmıştı.

Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika ülkelerinde yaptıkları çeşitli röportajların yanısıra özellikle Endonezya’daki korkunç komünist avı üzerine yaptıkları ve Ant’ta kapak olan röportaj islamcı faşist hareketin giderek hızla örgütlendiği, sol ve demokratik kuruluş, yayın ve kişileri açıkça tehdit etmeye başladığı o yıllarda büyük bir uyarı niteliği taşıyordu.

Karabuda ailesinin ve dostlarının acısını yürekten paylaşıyoruz.

Doğan Özgüden – İnci Tuğsavul

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Fikret Başkaya / Terörü ve Teröristi Nasıl Bilirsiniz? (1)

                                               “Bu insanlığın bir parçası olmaktan utanıyorum”                                                                        Ramallah’lı (Filistin) bir kadın Aslında yazının başlığı, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir