Paratoner?!

Artıgerçek

Günlük hayatta olduğu gibi politikada da, bütün yıldırımları üzerine çekecek bir paratonere ihtiyaç duyulur.

TOPLUMSAL PARATONER!

Günlük hayatta insanların kızgınlık ya da öfkesini üzerine çeken biri, bunu fark ettiği an, bu öfkeyi bir başkasına yönlendirmenin yolunu arar ve çoğunlukla bulur da. Evet, bulduğu kişi, kendisinden daha fazla suçludur, hatta bütün suçları o işlemiştir! Dolayısıyla her şeyden önce onun mahkûm edilmesi gerekmektedir. Gerçekten de bir süre sonra, insanların dikkati ilk hedeften ikincisine kayar, hatta birincisi unutulur bile. İşte insan ilişkilerindeki toplumsal paratoner!

SİYASİ PARATONER!

Politikacılar bu paratonerlik durumunu çok iyi bilirler. Fazlaca hedef haline geldiklerinde, öfke ve kızgınlıkları bir başka politikacıya yönlendirmekte ustalaşmışlardır. Kendini savunmaya çalışmak yerine bu politikacıyı hedef göstermek çok daha akıl kârıdır onlar açısından. Bunda her zaman başarılı olamazlar elbette. Bazen ne yaparlarsa yapsınlar kendilerine yönelen yıldırımları savuşturmayı başaramazlar. Fakat bazen de ortaya kendilerini bile gölgede bırakan bir başka politikacı çıkıverir. İşte size tipik bir siyasi paratoner! Böyle durumlarda politikacının fazla bir şey yapmasına gerek bile kalmaz. Yeni ortaya çıkan siyasi paratoner, “görevini” lakıyla ve fazlasıyla yapmaktadır zaten. 

Günümüzün dünya çapındaki en büyük siyasi paratoneri İsrail başbakanı Netanyahu’dur. Kendi halklarının öfkesini çeken başkanların ya da başbakanların öfkeyi üzerlerinden başka yöne çevirmeleri için fazla çaba göstermelerine gerek yoktur artık. Netanyahu bunu fazlasıyla yapmaktadır. Günümüzde, toplumsal yıldırımların hedefi bütün politikacılar Netanyahu sayesinde rahata ermiş, hatta kendileri de halklarla birlikte bu dünya çapındaki paratonere saldırır olmuşlardır.

ORWELL VE “NEFRET HAFTASI”!

Herkesin ortak hedefi haline gelen dünya çapında paratonere saldırmak, onu hedef almak için hiçbir özel çabaya gerek yoktur. Bu, dünyanın en kolay işidir. Hatta o kadar ki, bu paratonere saldırmamak, onu hedef almamak güçtür artık. Onu hedef almazsanız, “bu neden bir şey demiyor” diyenler size bakmaya başlarlar pis pis. George Orwell’in 1984 romanındaki “nefret haftası” bunu çok iyi anlatır: “Her zaman olduğu gibi, ekranda Halk Düşmanı Emmanuel Goldstein’ın yüzü belirivermişti… Nefret, ikinci dakikasında tam bir cinnete dönüştü… Winston bir an kendine geldi ve ötekilerle birlikte bağırdığını, topuklarını var gücüyle iskemlenin basamağına vurduğunu fark etti. İki Dakika Nefret’in en korkunç yanı, insanın katılmak zorunda olması değil, katılmaktan kendini alamamasıydı.” (George Orwell, 1984, Çev: Celal Üster, Can, 2019, s. 21, 24)

Herkesin saldırdığına ya da hedef aldığına saldırmak dünyanın en kolay işi olduğu gibi, ona saldırmamak, küçük ya da büyük çaplı yıldırımların hedefi haline gelmeye yol açabilir.

Oysa asil ruhlu insanlar herkesin hedef aldığını hedef almaktan hoşlanmazlar. Kendilerini genel geçer bir linç şenliğinin alelade bir unsuru haline gelmiş gibi hissederler. Bu yüzden, genel histeri dalgasına kapılmayıp bir kenara çekilmeyi tercih ederler. Bu, onların, herkesin ortak hedefi haline gelmiş politikacıya öftelenmedikleri anlamına gelmez. Sadece, linçten hoşlanmadıkları anlamına gelir. Bir de, bu paratonerin yarattığı ortamın, diğer politik suçluları kurtarmış olmasından rahatsızdırlar.

VİCDAN, ETİK, ERDEM…

Tamam, Netanyahu Filistin halkına karşı ölüm seferleri düzenlemektedir ama şu anda bu hakikatten hareketle kendilerini hedef olmaktan kurtaran başka başka liderlerin sütten çıkmış ak kaşık gibi gösterilmelerine razı mı olunmalıdır? Hayır! Netanyahu’nun suçu 10 ise diğerlerinin suçu da 7, 8, 9’dur. 10’un varlığı, 7,8,9’un gizlenmesine, hatta onların kendilerini 0 olarak göstermesine neden yol açsındır ki?

Bugün Netanyahu’yu hedef almaktan daha kolay bir şey yoktur dünyada. Zor olan, bu genel saldırının gölgesine sığınan liderlerin teşhir edilmeye devam edilmesidir.

Vicdan, etik ve erdem, toplumsal ve siyasi paratonerliği besleyen toplumsal histerinin karşısında direnen, toplumun öfkesinin elektrik birikimini emerek yapıcı enerjiye dönüştürebilen sağlıklı toplumsal dayanaklardır.

Gün Zileli

6 Ocak 2024

www.gunzileli.net

gunzileli@hotmail.com

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Tarih Felsefesinde Liderlerin Rolü ya da Kılıçdaroğlu Meselesi

Artıgerçek Tarih Felsefesi’nde son derece önemli bir konu olan “Tarihte bireyin rolü” ya da “önderlerin …

19 Yorumlar

  1. Vladimir Paratoner

    Günlük hayatta olduğu gibi politikada da, bütün yıldırımları üzerine çekecek bir paratonere ihtiyaç duyulur.

    Günümüzün dünya çapındaki en büyük siyasi paratoneri Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’dir.

    Herkesin saldırdığına ya da hedef aldığına saldırmak dünyanın en kolay işi olduğu gibi, ona saldırmamak, küçük ya da büyük çaplı yıldırımların hedefi haline gelmeye yol açabilir.

    Bugün Putin’i hedef almaktan daha kolay bir şey yoktur dünyada. Zor olan, bu genel saldırının gölgesine sığınan liderlerin teşhir edilmeye devam edilmesidir.

    Vicdan, etik ve erdem, toplumsal ve siyasi paratonerliği besleyen toplumsal histerinin karşısında direnen, toplumun öfkesinin elektrik birikimini emerek yapıcı enerjiye dönüştürebilen sağlıklı toplumsal dayanaklardır.

  2. Siyonist Zelenski

    Zelenski’den Gazze’deki katliamla ilgili skandal yorum: İsrail kendini savunma hakkına sahip

    Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NBC News’e verdiği özel röportajda skandal sözlere imza attı. Program sunucusunun ‘İsrail’in uluslararası hukuka uyduğuna inanıyor musunuz?’ sorusuna Zelenski, “Kendi halkını ve devletini savunma hakkına sahip” ifadelerini kullandı.

    https://www.yenisafak.com/video-galeri/dunya/zelenskiden-gazzedeki-katliamla-ilgili-skandal-yorum-israil-kendini-savunma-hakkina-sahip-4573183

    Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’den Gazze için “kuralsız” saldırı iması

    Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İsrail’in Gazze’de her geçen gün artan saldırılarına ilişkin bir açıklama yaptı. Zelenski, “Kanun ve kurallardan bahsedecek olursak, teröristlerin olduğu yerde kural yoktur.” ifadelerini kullandı.

    https://www.ntv.com.tr/dunya/ukrayna-devlet-baskani-zelenskiden-gazze-icin-kuralsiz-saldiri-imasi,7NwINJGEsEq3XdR9i4SBDg#:~:text=Hamas%27a%20destek%20olan%20ülkeler,mutlak%20bir%20gerçek.%22%20dedi.

    Zelenski, ‘gıda ve temiz su hakkı’nı Gazze’de unuttu

    Beş ay önce “Gıda ve temiz su hakkı temel insan hakkı ve küresel hedef olmalıdır” diyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İsrail’in Gazze Şeridi’ne su, gıda, elektrik ve doğalgaz tedarikini kesmesine sessiz kaldı.

    ‘İnsanları yiyecekten, sudan mahrum etmeye çalışan herkes insanlık düşmanıdır‘

    Zelenski, 21 Ocak 2023’te Berlin Tarım Bakanları Konferansı’nda şunları demişti: “Hiç kıtlık olmamalı. Gıda ve temiz su hakkı temel insan hakkı olmalıdır. Bu küresel bir hedef olmalı! İnsanları yiyecekten, sudan mahrum etmeye çalışan herkes insanlık düşmanıdır. Bu düşmanları Ukrayna ve diğer ortaklarımız gibi yenmeliyiz.”

    Fakat Zelenski, konu İsrail’e gelince suyu, elektriği ve yakıtı kesilen Gazze hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

    https://www.diken.com.tr/zelenski-gida-ve-temiz-su-hakkini-gazzede-unuttu/

  3. Tarihinin en ‘omurgasız’ Altın Küre’si

    Geçen yıl Ukrayna’ya destek verilen Altın Küre Ödülleri’nde bu yıl İsrail’in katliamlarına maruz kalan Filistin halkının adı geçmemesi tepki topladı. Filistin yanlısı protestolara karşı yerel polis ve FBI tören alanında teyakkuza geçerken, İsrail yanlısı hareket oyunculara İsrailli esirlere destek için sarı kurdele dağıttı. Sosyal medya kullanıcıları, sahnede Gazze’deki insanlık dramına sessiz kalan sanatçılar için ‘omurgasız tavır’ eleştirileri yaptı.

    Oscar’ın habercisi olarak nitelenen Altın Küre ödüllerinin 81’incisi 7 Ocak’ta Los Angeles’ta sahiplerini buldu. Geçen yıl Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin bir video mesajını yayınlanan Altın Küre’nin bu yılki töreninde İsrail’in soykırıma varan katliamlarına maruz kalan Filistin halkına yönelik çıt çıkmadı. Sunucudan ödül yönetimine hiç kimse gece boyunca son üç aydır dünyayı sürekli şok eden vahşet hakkında hiçbir yorum yapmadığı gibi, ödül alan Hollywood ünlüleri de sessiz kaldı.

    Mark Ruffalo, Selena Gomez, Angeline Jolie, Quinta Brunson gibi isimlerin de yer aldığı binlerce sanatçı Gazze’de ateşkesi destekleyen dilekçeler imzalarken, Avrupa’da milyonlarca insan hükümetlerinin İsrail’e desteğine rağmen Filistin halkı için sokaklara dökülmüşken Altın Küre ödülleri tarihinin en apolitik törenine imza attı. Tarihin en karanlık icatlarından birini, Hiroşima ve Nagazaki’de yüzbinleri katleden, beyaz adamın hırsının dünyayı nasıl yok edebileceğini gösteren atom bombasının icadını konu alan ‘Oppenheimer’ filmi geceden galibiyetle ayrıldı. Öte yandan, basına yansıyan haberlerde Filistin halkından yana olan aktivistlerin son üç aydır prestijli kamu etkinliklerindeki protestoları nedeniyle, yerel polisin ve FBI’ın Los Angeles’taki ödül töreni salonunda ve dışında olası bir eyleme karşı teyakkuzda olduğu yazıldı.

    https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/tarihinin-en-omurgasiz-altin-kuresi-1826722

  4. Soykırımcılar birbirini ağırlar:

    ‘You’re the real genocide perpetrators,’ Katz tells Erdogan, referencing Armenian genocide, which Israel never recognized

    Foreign Minister Israel Katz hits back at Turkish President Recep Tayyip Erdogan who boasted earlier today of having submitted materials to help boost South Africa’s International Court of Justice case accusing Israel of genocide.

    “The president of Turkey, the country that carried out the Armenian genocide and thought the world would shut up about it, is ‘proud’ today that he handed over to The Hague tribunal materials that accuse Israel of genocide,” Katz tweets.

    “We heard you. We have not forgotten the Armenian holocaust and [Turkey’s] massacres of the Kurds. You are the real genocide perpetrators. We are defending ourselves from your barbarian friends,” he adds.

    Israel for decades has bucked Armenian pleas for Jerusalem to formally recognize the genocide perpetrated during the Ottoman Empire, not wanting to sour its ties with Turkey and Azerbaijan, which deny one took place.

  5. Iyi de Avrupa hukumetlerinin neredeyse tamami ve daha da onemlisi ABD hukumeti Netanyahu’nun katliam ve goce zorlama icraatini destekliyor

  6. Avrupa ve ABD’nin kendi adamlarını desteklemelerinde şaşılacak bir şey yok.

    Asıl ilginç olan, ülkelerinin işgaline karşı kimseden yardım almadan tek başına cesurca savaşan Zelenski gibi kahraman direnişçilerin Gazzeli direnişçilere karşı İsrail işgalini desteklemesidir.

  7. İsrail’de işçi krizi

    İsrail’de Gazze’ye yönelik saldırıların ardından işçi bulunamıyor. İnşaat sektöründe 140 bin işçi açığı olduğu belirtiliyor.

    İsrail’de yayımlanan ekonomi gazetesi Globes, Müteahhitler ve İnşaatçılar Birliği’nin açıklamasına yer verdi. Gazze’ye yönelik saldırılardan önce de sektörde 40 bin işçi eksiği olduğu ifade edilen açıklamada, saldırıların başlamasıyla Filistinli işçilerin İsrail’e girişinin tamamen durdurulduğu, halihazırda 100 bin Filistinli işçinin eksilmesiyle 140 binlik işçi açığının ortaya çıktığı belirtildi.

    ŞANTİYELERİN YÜZDE 50’Sİ KAPALI

    Açıklamada, mevcut durumda ülkedeki şantiyelerin yüzde 50’sinin, ciddi insan gücü sıkıntısı nedeniyle kapalı olduğu, aktif olanların ise yüzde 30 kapasiteyle çalıştığı aktarıldı.

    Merkezi İstatistik Bürosu tarafından yakın zamanda yayınlanan bir anket, Gazze’ye saldırıların başlangıcından bu yana Tel Aviv ve orta bölgelerdeki inşaat şantiyelerinin yüzde 41’inin ve Kudüs bölgesindeki şantiyelerin yüzde 58’inin kapatıldığını ortaya çıkardı.

    100 BİN FİLİSTİNLİ ÇALIŞIYORDU

    İsrail’in Gazze saldırıları öncesinde Batı Şeria’da 75, Gazze’de ise 12 bin Filistinlinin İsrail’de çalışma izni bulunuyordu. Gazze Şeridi’nden 15 bin Filistinli ise çalışma izni olmadan İsrail’de çalışıyordu.

    Filistinliler dışındaki inşaat işçilerinin sayısı ise çoğu Moldova ve Çin’den olmak üzere yaklaşık 23 bindi. Bu işçilerden 3 bini Gazze’ye saldırıların başlamasının ardından İsrail’i terk etti.

    İsrail Maliye Bakanlığının tahminlerine göre inşaat sektörü, söz konusu gelişmeler nedeniyle haftada 2,4 milyar şekel zarar ediyor ve mevcut durumun gelecek aylarda da devam etmesi beklendiğinden yıllık gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 3’ü kaybedilebilir.

  8. Eğer Siyonizm’e “Cici Demokrasi” içinde, ABD çıkarlarını zedelemeyecek bir şekilde muhalefet edecekseniz, bunu Filistin asıllı cici bici manken kızımız Gigi Hadid’in yaptığı gibi yapmalısınız:

    Gigi Hadid defile kazancını Ukrayna ve Filistin için bağışlayacak
    Filistin asıllı Amerikalı model Gigi Hadid, 2022 sonbahar defilelerinden elde ettiği geliri Ukrayna ve Filistin için bağışlayacağını açıkladı.
    Hadid, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna ve Filistin’deki duruma atıfta bulunarak “tarihin yürek burkan ve travmatik zamanlarında” işi dolayısıyla defilelere çıktığını belirtti.
    Paylaşımında, 2022 sonbahar defilelerinden kazandığı parayı, “Ukrayna’da savaştan zarar görenlere yardım etmek ve Filistin’de aynı şeyleri yaşayanları desteklemeye devam etmek” için bağışlayacağını ifade eden Hadid, insanların birbirlerini politik görüş, ırk ve din ayırmaksızın kardeş olarak görmesini umduğunu vurguladı.
    Hadid, savaşın bedelini liderlerin değil masum hayatların ödediğini kaydederek “Ellerinizi Ukrayna’dan çekin, ellerinizi Filistin’den çekin, barış, barış, barış.” ifadelerini kullandı.
    Aralarında tasarımcı Donatella Versace, Danimarkalı süper model Helena Christensen, Filistinli-Kanadalı tasarımcı Leen Al Ghouti ve model Mariacarla Boscono’nun da bulunduğu birçok isim Hadid’in paylaşımına yorum yaptı.
    Gigi Hadid, model arkadaşlarını da bağış yapmaya çağırdı.
    https://www.aa.com.tr/tr/dunya/gigi-hadid-defile-kazancini-ukrayna-ve-filistin-icin-bagislayacak/2526644

    Cici bacımız yine de dikkatli olsun! Zelenski abisinden “terörist” diye azar işitebilir sonra!

  9. “Cici bacımız” diye alay etmişsin ama senden daha yürekliymiş.

  10. Terörist Hadid

    Ama aynı zamanda “terörist”miş.

    Volodimir Zilelilenski’ye göre bütün Filistinliler ve onları savunan herkes terörist nasılsa.

  11. Terörist Husiler

    ABD’li abilerinden Volodimir’e ve onun Ukraynalı direnişçilerine güzel haber:

    ABD, Husileri “küresel terör örgütleri” listesine eklemeye hazırlanıyor
    ABD’den üst düzey bir yetkiliye göre Biden yönetimi yakında Yemen’deki İran destekli Husi isyancılarını özel olarak düzenlenmiş “küresel teröristler” listesine eklemeye hazırlanıyor.

    Yetmez ama evet!

    Sırada Rusya, İran, Kuzey Kore, Belarus, hatta onlar kadar yaramazlık yapmayan Çin ve Sırbistan gibi Amerikan çıkarlarını tehdit eden bütün devletlerin “küresel terör örgütleri listesi”ne eklenmesi var.

  12. The American Clown

    Bir yandan Amerikan palyaçosu, Beyaz Saray soytarısı Zelenski rejimini savunmak, öbür yandan aynı Zelenski rejiminin desteklediği Siyonizme karşı çıkmak gerçekten de yürek ister!

  13. Time Dergisi ve Anarşist Zelenski

    Rusya Ukrayna’yı işgal eder. Time 2022 yılın kişisi Zelenski.

    İsrail Gazze’yi cehenneme çevirir. Time 2023 yılın kişisi Taylor Swift.

    Yılın Paratoner’i ise Netanyahu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir