Ersen Olgaç / Hangi Marksizm?

 

 

Bize ne için sosyalist teori gerek? İçinde yaşadığımız dünyayı doğru yorumlamak için. Ama sosyalistler sadece dünyayı yorumlamakla yetinemezler, aynı zamanda onu değiştirmekle de yükümlüdürler. İçinde yaşadığımız dünya, sınıflı toplumun en gelişkin biçimi olan finans kapital diktatörlüğünün dünya egemenliği anlamına gelen global kapitalizmdir. Bu sistemin anlaşılması, yorumlanması ve yıkılması için elimizdeki en gelişkin teorik silah marksizmdir. Böylece marksizm, kapitalizmin doğuşundan günümüze kadar olan süreçte kapitalizmin en bilimsel eleştirel teorisidir. Marksizmin kapitalizmi en bilimsel biçimde eleştiren bir teori olması başka şey, marksizmin bizatihi bir bilim olarak kabullenilmesi ve sunulması başka şeydir.  Yirminci yüzyılın resmi reel sosyalizmi dediğimiz, başta Sovyetler Birliği olmak üzere diğer devletler, marksizmi bir bilim adı altında üniversite ve bürokratik kurumlar içine hapsederek, hayatın her alanına müdahale etme yetkisine sahip skolastik bir teoriye dönüştürdüler. Marksizm en yüce bilim ilan edilerek, diğer bilimler marksizme hizmet eder hale bile dönüştürüldü. Kvantum, rölativite ve kimyadaki resonans teorilerinin burjuva teoriler olarak eleştirildiği,  bilimin proleter ve burjuva diye ikiye ayrıldığı dönemler yaşanmıştır. Marks ve Engels’e ait olmayan ve  Plekhanov’un mucidi olduğu Diyalektik Materyalizm kavramı sayesinde hayatın bütün alanlarına müdahale meşrulaştırıldı. Marksizmi bir bilim olarak kabul etmek ve dayatmak, geçmişte yaşananlardan hiçbir ders almamak  ve marksizmi vulgerleştirmek demektir. Marksizmin bir bilim olduğu yolunda akademik bir tartışma ortamına girmek, ne marksizmi daha fazla devrimcileştirir ve ne de devrimcileri daha fazla marksistleştirir. Bunun yerine marksizmi, tüm ezilenlerin kurtuluşu için, içinde yaşanılan kapitalist sistemin en bilimsel eleştiri silahı, devrime cüret etmenin ideolojik kılavuzu olarak ele alıp, bu devrimci teoriyi skolastiklikten kurtarmak gerek.

 

Geçen yüzyılın başlarında marksizm iki ayrı ana bölünmeye uğramıştır. Bunlardan birincisi, Avrupa sosyal demokrasisinin başını çektiği ve daha sonra içi boşaltılmış olarak reel sosyalizmin kullandığı  geleneksel evrimci marksizm, diğeri ise başta Rosa Luxemburg, Troçki ve Lenin’in temsil ettiği devrimci marksizm. Bu yüzden de Marksizm kavramının başına devrimci sözcüğünün eklenerek günümüze kadar Devrimci Marksizm adıyla taşınması gerekli olmuştur. İkinci Enternasyonal’in evrimci marksizmi Rus devriminde ifadesini Menşeviklerde bulmuştur. Bu geleneksel evrimci marksizm anlayışının ürünü olarak, Ekim devriminin akabinde hasta yatağından Plekhanov, “biz Rusya’da sosyalist bilinçlendirme faaliyetine galiba erken başladık” derken,  evrimci marksizmin üretici güçler teorisini çok veciz bir şekilde dile getirmiş oluyordu. Ekim Devrimi’nin Kapital’e karşı bir devrim olduğunu söyleyen anlayış da, geleneksel marksizmin evrimci üretici güçler teorisinden gıdasını alan anlayıştı. Klasik Marksizm  de diyebileceğimiz evrimci marksizmin entellektüel yapısı, sosyalist devrimin olgunlaşmış kapitalist burjuva toplumunda gerçekleşeceği varsayımı üzerine temellenmiştir. Eşit olmayan ve birleşik gelişme yasasının gereği olarak cüretkar davranan devrimci marksizmin önü bu kez, reel sosyalizm adını alan evrimci  marksizmin vülger biçimiyle kesildi.

 

Marksizm kapitalizmin işleyişine, kapitalizmin çözülüp dağılma beklentisine ve daha da ötesi bu sistemde insanların diğer insanlarla, kendi sınıfıyla ve diğer sınıflarla ilşkisine ve tavrına yönelik derin bir tarihsel anlayış sunar. Ama vulger marksizm dediğimiz, evrimci ve bürokratik sosyalizm anlayışının bunlara gereksinmesi yoktu.

 

Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının hemen akabinde gerek evrimci bürokratik diktatörlüklerin önderleri ve gerekse Üçüncü Enternasyonal geleneğinden mirası kalan dünya komünist partilerinin hızla sosyal demokrasiye dönüşmeleri, evrimci marksizmden beslenen karakterlerinin doğal sonucudur.  Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa’daki milyonlarca işçi bu bürokratik devletlerin çöküşlerine en ufak bir direnme göstermek bir yana, sevinçle kucak açtı. Sosyalizm, komünizm, Marksizm, kollektivizm gibi iki yüz yıla yakın mücadelenin ürünleri olan kavramlar anlam ve içeriklerini kaybederek itibardan düştü ve yığınların gözünde lekelendi.

 

Bu durum aynı zamanda işçi hareketi için entellektüel çöküş devri anlamına da gelir. Bir zamanlar Rosa Luxemburg, Avrupa sosyal demokrat hareketin otuz kırk yıl propaganda ve ajitasyonunu Marx’ın Kapital’inin birinci cildine, yani Marx’ın ekonomi teorisinin bir parçasına dayanarak sürdürdüğünü söylemişti. Kapital’in sadece bir parçacığı olan entellektüel muhtevanın, yıllarca işçi hareketini entellektüel olarak beslediğini söyleyebiliriz. Daha sonra bu hareketin bütün entellektüel standartları feci bir biçimde hasara uğrarken,  geriye baktığımızda devrimci marksist birikimin cephaneliğinin zenginliği yine de güvence kaynağı oluyor. Yıkıntıdan kurtuluş Marks’a geri dönüş teorisiyle değil, Marx’dan geçerek içinde yaşadığımız dönemi algılayabilmek ve devrimci marksizmin cephaneliğine sığınmakla mümkündür. Varolmayan bir sosyalizm karikatürünün yıkılışından sonra, sermayenin diktatörlüğüne karşı sosyalizmi yeni bir çekim merkezi haline getirebilmek için, arkamızdaki yüzyılın trajedilerinin bir bilançosunu yapmak gerekiyor. Marx’a dönüşün devrimci çözümü de budur. Marksizmin entellektüel yapısı, sosyalist devrimin olgunlaşmış kapitalist toplumda gerçekleşeceği varsayımı üzerine temellenmiştir. Oysa ki, yirminci yüzyılın kapitalizm sonrası düzenleri, Marksizmi az gelişmiş toplumların kalkınma projeleri haline sokmuştur.

 

Reel sosyalizm denen vulger marksizmin, sosyalizm ve komünizm kavramlarını bu denli lekeleyip kirletmelerine rağmen, devrimci teoriyle pratiğin bütünleşeceği geleceğe güvenle bakmalıyız. Modern işçi hareketi devrimci marksizmden başka yaratıcı ve üretken bir doktrin bulamaz. Mülkiyetin anti-sosyal niteliğiyle üretimin sosyal niteliği arasındaki çelişki uzun süre anlaşma içinde devam edemez. Çatışmanın çıkması gerekir. Böyle bir çatışma çıkmaz ve toplumsal çözümler üretilemezse, insan soyunun kaderi sermayenin kaderinin önüne geçebilir. İnsanın sömürüsü ile doğanın sömürüsü artık bir bütün haline gelmiştir. Hava, su, toprak gıda, deniz, orman, metaya dönüşmüş bir pazarlanma içindedir. Bu durum bir ekolojik yıkımın tam eşiğine ulaştığımızı haber veriyor. Emeğin ve doğanın üzerindeki tahakkümün tasfiyesi için varoluş kavgası gerekiyor. Ücretli emekle sermaye arasındaki çelişki, yaşamla sermaye arasındaki uzlaşmaz çelişkiye dönüşmüştür. Bu çelişkinin çözümü aynı zamanda bir özgürlük mücadelesini gerektiriyor. O yüzden günümüzde marksist felsefe olsun, ekonomi politik olsun, tüm teorik çabalar ve kazılar bu amaca yönelik militan bir karakter taşımak zorundadır.

 

Sosyalizmi bir kalkınma projesi olarak değil, sınıfsız topluma doğru ilerleyen emansipasyon hareketi olarak algılarsak, geçmişin karanlığına, geleceğe ilişkin hazır toplumsal şemalarıyla yanıt veremeyiz. Bugün sadece fabrikaları değil, toplumun geniş bir kesimini proleterleştiren ve işçi sınıfının bir parçası haline getiren geç kapitalizmin işleyiş mekanizmalarını akademik bir ezop diliyle değil, hızla maddi güç haline gelebilecek militanca ve devrimci teorik çözümlemelerle açıklamak ve sergilemek zorundayız. Komünizm anlayışı gelecekteki olası tarihsel gelişmeleri kâğıt üzerinde şemalara dökerek değil, yaşamı bununla örerek yığınlarda kan ve can bulabilir. Marx’ın Gotha Programı’nın Eleştiri’sindeki son derece sınırlı, kısa açıklama ve tanımlamaları ayet biçiminde algılamak ve mutlak çıkarsamalara varmak devrimci marksist bir yöntem olamaz. Marx’ın deyimiyle ‘Allah bizi böyle Marksistlerden korusun.’

 

 

Daniel Bensaid’in radikal bir komünizmin güncelliğini çağrıştıran şu sözlerine kulak vermek gerekiyor: “Komünizm bir saf düşünce ya da doktriner bir toplum modeli değildir. Bir devlet düzeninin ya da yeni bir üretim tarzının adı da değildir. Komünizm, daha çok, sürekli olarak kurulu düzenin ötesine geçen ve ondan kopan hareketin adıdır. Ama o, aynı zamanda bu hareketten doğan, ona kılavuzluk eden ve bizi neyin ona yaklaştırıp neyin ondan uzaklaştırdığını görmemizi sağlayan hedeftir. Komünizm ilkesiz siyasete, amaçsız eyleme ve günübirlik doğaçlamalara karşı bir kalkandır. Komünizm komünizm olarak kendi araç ve amaçları olan bir bilimsel bilgi biçimi değil, daha çok düzenleyici bir stratejik hipotezdir. Bununla eş zamanlı ve kopmazcasına bağlı olarak bir başka adalet, eşitlik ve dayanışma dünyası hayalini; kapitalizm çağında kurulu düzeni yıkma peşindeki sürekli hareketi ve bu hareketi mülkiyet ve iktidar ilişkilerinde –gerçi bütün dünyaların en kötüsüne giden en kestirme yol olan daha az kötüye razı olmaktan tamamen farklı- köklü bir değişikliğe yönelten hipotezi kurar.”

 

 

 

 

 

Hakkında Gün Zileli

Okunası

MHP Takozu! (ve Artı-Gerçek’teki yazılarımın Sona Erişine İlişkin Kısa bir Açıklama)

Bu yazı, her zamanki gibi cumartesi gecesi Artıgerçek’te yayınlanmak üzere yazılmıştı. Dün, (yani 10 Mayıs, …

7 Yorumlar

  1. Gün bey,

    Sıkılgan bir mizacınız mı var?

    “Bu yaştan sonra, sadece keyfim neyi isterse, o kitapları okur, o dergileri okur, o makaleleri okur, o web sitelerini takip ederim, başka hiçbir şeye bakmam” mı diyorsunuz?

    Günlük okumalar yaptığınızı biliyoruz. Eğer sadece kendi kabuğunuzla sınırlı kalmayıp, önümüzdeki yıllarda, siyaset ile ekonominin nerelere savrulacağını takip etmek isterseniz, size şunları okumanızı ve bahsi geçen siteyi takip etmenizi öneriyoruz:

    PİYASA TOPLUMU VE PLANLI TOPLUM:

    http://www.abstraktdergi.net/piyasa-toplumu-ve-planli-toplum/

    SOSYALİST EKONOMİDE PLANLAMA TARTIŞMASI-1: LİBERAL İDEOLOJİNİN TUTARSIZLIĞI:

    http://www.abstraktdergi.net/sosyalist-ekonomide-hesaplama-tartismasi-1-liberal-ideolojinin-tutarsizligi/

    SOSYALİST EKONOMİDE PLANLAMA TARTIŞMASI-2: PİYASA SOSYALİZMİ YANILGISI VE PLANLAMA:

    http://www.abstraktdergi.net/sosyalist-ekonomide-hesaplama-tartismasi-2-piyasa-sosyalizmi-yanilgisi-ve-planlanma/

    ROBOTLU ÜRETİM VE TEMEL YURTTAŞLIK GELİRİ PROJESİNİN EKONOMİ-POLİTİĞİ:

    http://www.abstraktdergi.net/robotlu-uretim-ve-vatandaslik-geliri-projesinin-ekonomi-politigi/

    EMPERYALİST ÜLKELERDE GÜNCEL KOMÜNİST MÜCADELE:

    http://www.abstraktdergi.net/emperyalist-ulkelerde-guncel-komunist-mucadele/

    Abstrakt Dergi:

    http://www.abstraktdergi.net/

  2. Marksist Uzun Havalar

    İyi eğitimden geçmiş, iyi meslekli, iyi maaşlı, uslu terbiyeli orta sınıftan arkadaşlarla bir salonda sohbet eden ve arkadaşlarınızın apaşikar görüp onayladıklarına alışmış bir hava içinde konuşuyorsunuz. Dedikleriniz ya Kuran’da, ya İncil’de, ya da kapitalizm ve burjuvalar gibi cimri olmayan, herkese bolluk, herkese mutluluk, herkese tatsız tuzsuz, yavan orta sınıflılık vaat eden Marksizm din kitabında yazılı ilahiler.

    Bence Marksizm, kapitalizmin bir uzantısı, “mantıksal” limiti, üretim tanrısı önünde vecde gelme, Darwin’in biyolojisinin sosyal hayat versiyonu.
    Kapitalist, Marksist, komünist, sosyalist, faşist, anarşist, Nazi, totaliter yancısı hep birlikte kardeş kardeş İlerleme dinini paylaşırlar. İlerleme dinine inanan salak Marksist olmayabilir ama Marksist salak mutlaka İlerleme dinine inanır. İşte Marks’ın düştüğü en büyük hata buydu: İlerleme dininin imamlığını yapmak. Marks’ın en mükemmel bir burjuva düşünür olduğu su götürmez bir gerçek. Ölmez oluşunun nedeni de bu. Siz orta sınıflar zavallıyı mezarında bile rahat bırkmıyorsunuz. Marks’ın 19. Avrupa’sını evrene yansıtması çok çirkin ve tiksindirici. Son derece ırkçı bir tutumla 19. yüz yılda dünyaya hakim olan Avrupa’nın hakim düşüncesini tamamıyla benimsedi.

    Salt Avrupa tarihi açısından baktığımızda, daha önce başlayan ama Rönesans adı ve tarihinde odaklaşan cennetin yere inmesi, yine daha önce başlayan ama varlığı daha açıkça görülen kapitalist-burjuva düzen, o düzenin süt ineği modern bilim, endüstri, koloniler, insan dolu yerleri bulmalar art arda birbirini izledi.
    Not: Marks’ın, kapitalizmin gelişmesinde sonsuz büyük rol oynayan kadınları görmemsi de ne kadar hakim ideoloji etkisi altında kaldığını gösterir.
    Nasıl allah dünyayı kendine benzer yarattıysa, burjuvalar da tüm dünyayı kendilerine benzettiler: ekonomi, enerji, politika, bilim, teknoloji, örf ve adetler, sınıflar, psikoloji, savaş, ahlak, aile, ulus, gibi kurum ve alanlarda yenilikler daha önceki tarihle kıyas edilmeyecek kadar farklı. Bu yenilikler yanında buhar, elektrik ve atom enerjisi devrimleri masal, Rus ve Çin devrimleri çocuk oyuncakları. Hatta ne Fransız devrimi ne de Bolşevik darbesi, kendi toplumlarında diğer ülkelerde devrim mevrim olmadan yaşanılan değişiklikler kadar radikal değişiklik getirmediler. Ama olsun, Marksist at gözlüğünü çıkarmak dinden çıkmak olur.
    Marks ve siz bu benzerler arasındasınız.
    Marks ve diğer Marksist imamların komünist toplumun nasıl bir toplum olacağı muğlaklığı, kapitalist-burjuva düzenin yarattığı dünya dışı düşünmenin ne kadar zor olduğuna delalet eder. Şair olmak gerekir, veya …

    Bir yerli sizin nefret/aşk sapıklığınızın nesnesi olan beyazlara “toprak bizim değil ki satalım, üstelik bizde para yok, parayı ne yapacağız?” dediğinde sizin Marks amcanız gibi değişik bir yaşamı dile getirmek için bin bir takla atmaz. Veya bir antropologun dediği gibi “mülkiyet ilkel için, mülkiyet felsefesi yapmak için vesile değil, ölüm demektir”.

    Yazınızda diğer çok yaygın bir saplantı var, bakirelik saplantısı: el değmemiş, kız oğlan kız, saf ve temiz, kirlenmemiş, bozulmamış kısacası enayi dümbeleklerinin peri masalı. Hıristiyanlar için Konstantin öncesi, Müslümanlar için Medine günleri, Atatürkçüler için Atatürk zamanı, Budistler için Aşoka öncesi, … liste uzun. Daha henüz 15. yüz yılda Amazon ormanlarında vahşi çıplak yerliler beyazların bu saplantısını Arap telefonuyla duyarlar. Üstelik beyazların ve sizlerin gerçeği derinlerde arama saplantısını da aynı iletişimle öğrenirler. Beyazları başlarından savmak için ormanın daha derin yerlerine gönderirler.
    Sayın Ersen Olgaç, vahi çıplaklar arasında babanızı biliyorsanız, şanslısınız derler.
    Burjuvalar sizin Baş İmam Marks ve sizi o kadar sersemleştirmiş ki, ne istediğinizi bile bilmiyorsunuz.

    İşte sizleri en derinden tanımış biri:
    “See … how cruel the whites look. Their lips are thin, their noses sharp, their faces furrowed and distorted by folds.Their eyes have a staring expression; they are always seeking something; they are always uneasy and restless. WE DO NOT KNOW WHAT THEY WANT. WE DO NOT UNDERSTAND THEM. WE THİNK THEY ARE MAD”
    Words of an old Pueblo Indian related to Jung.

  3. abstraktdergi

    Muhammet Dağa Gitmezse, Dağ Muhammet’e gidermiş
    Gün Peygamber gitmemiş, ben gittim, http://www.abstraktdergi.net/ şahane bir iktisat-sosyal-politik marksist-leninist güncelleme sitesi.
    Ben de Brecht’in şiirini güncelleştirdim.
    İstediğince elden düşme görünsün göze
    Kuşkusuz alın kullanılmış olsa bile!
    Sınamayın gerekli olup olmadığını,
    Hayatta yapacak başka bir şey kalmamış ise!
    Açıkça istiyoruz şunu sizden:
    Duyar duymaz kaçmayın Marks’dan, Lenin’den!
    Çünkü artık kalmadı hiçbir yer,
    Bu burjuva yavşak peygambersiz,
    Çünkü artık kalmadı hiçbir şey,
    Yüce Tanrıları KAPİTAL’siz.
    Şu üretir-tüketir tekrar üretir-tüketir şenlikde,
    Şu yedi milyar insanla aynı anda ilintide,
    Şu reklam satmayla sonsuz zengin olunan “kıtlıkta”!
    Yaparız reklamını sitemizde,
    Marks’ı ve Lenin’i yeni ambalajlarla!
    Her şeyin durmaksızın değiştiği dünyada,
    Görünen köye kılavuz Brecht-ass,
    Satar biz andavallara,
    Bir iktidar filozofu Heraklit-ass.

    Bir ayrıntı daha var, o da sakladığınız mı dersin?
    Immanuel Wallerstein, sizi ateşlendiren kapitalizmin, çok daha doğrusu kapitalin, bitmez tükenmez krizini incelediği son yazdığı kitapların birinde “kriz 50 yıl önce olsaydı, dünyayı elinde tutanlar çözüm için Marksizm’i seçerlerdi” der.

  4. Muhammet Dağa Gitmezse, Dağ Muhammet’e gidermiş
    Gün Peygamber gitmemiş, ben gittim, http://www.abstraktdergi.net/ şahane bir iktisat-sosyal-politik marksist-leninist güncelleme sitesi.
    Ben de Brecht’in şiirini güncelleştirdim.
    İstediğince elden düşme görünsün göze
    Kuşkusuz alın kullanılmış olsa bile!
    Sınamayın gerekli olup olmadığını,
    Hayatta yapacak başka bir şey kalmamış ise!
    Açıkça istiyoruz şunu sizden:
    Duyar duymaz kaçmayın Marks’dan, Lenin’den!
    Çünkü artık kalmadı hiçbir yer,
    Bu burjuva yavşak peygambersiz,
    Çünkü artık kalmadı hiçbir şey,
    Yüce Tanrıları KAPİTAL’siz.
    Şu üretir-tüketir tekar üretir-tüketir şenlikde,
    Şu yedi milyar insanla aynı anda ilintide,
    Şu reklam satmayla sonsuz zengin olunan “kıtlıkta”!
    Yaparız reklamını sitemizde,
    Marks’ı ve Lenin’i yeni ambalajlarla!
    Her şeyin durmaksızın değiştiği dünyada,
    Görünen köye kılavuz Brecht-ass,
    Satar biz andavallara,
    Bir iktidar filozofu Heraklit-ass.

    Bir ayrıntı daha var, o da sakladığınız mı dersin?
    Immanuel Wallerstein, sizi ateşlendiren kapitalizmin, çok daha doğrusu kapitalin, bitmez tükenmez krizini incelediği son yazdığı kitapların birinde “kriz 50 yıl önce olsaydı, dünyayı elinde tutanlar çözüm için Marksizm’i seçerlerdi” der.

  5. Sayın Güney Işıkara
    Muhammet Dağa Gitmezse, Dağ Muhammet’e gidermiş
    Gün Peygamber sitenize gitmemiş, ben gittim.

    http://www.abstraktdergi.net/

    sitesi şahane bir iktisat-sosyal-politik marksist-leninist güncelleme sitesi.

    Ben de Brecht’in şiirini güncelleştirdim.

    İstediğince elden düşme görünsün göze
    Kuşkusuz alın kullanılmış olsa bile!
    Sınamayın gerekli olup olmadığını,
    Hayatta yapacak başka bir şey kalmamış ise!
    Açıkça istiyoruz şunu sizden:
    Duyar duymaz kaçmayın Marks’dan, Lenin’den!
    Çünkü artık kalmadı hiçbir yer,
    Bu burjuva yavşak peygambersiz,
    Çünkü artık kalmadı hiçbir şey,
    Yüce Tanrıları KAPİTAL’siz.
    Şu üretir-tüketir tekar üretir-tüketir şenlikde,
    Şu yedi milyar insanla aynı anda ilintide,
    Şu reklam satmayla sonsuz zengin olunan “kıtlıkta”!
    Yaparız reklamını sitemizde,
    Marks’ı ve Lenin’i yeni ambalajlarla!
    Her şeyin durmaksızın değiştiği dünyada,
    Görünen köye kılavuzu Brecht-ass,
    Satar biz andavallara,
    Bir iktidar filozofu Heraklit-ass.

    Bir ayrıntı daha var, o da sakladığınız mı dersin?
    Immanuel Wallerstein, sizi ateşlendiren kapitalizmin, çok daha doğrusu kapitalin, bitmez tükenmez krizini incelediği son yazdığı kitapların birinde “kriz 50 yıl önce olsaydı, dünyayı elinde tutanlar çözüm için Marksizm’i seçerlerdi” der.

  6. Brecht ve Immanuel Wallerstein

    Şahane bir iktisat-sosyal-politik marksist-leninist güncelleme sitesi: http://www.abstraktdergi.net/
    Okusunda büyüsün ninni, koyun gibi melesin ninni.

    Brecht ‘in güncelleştirilmiş ninnisi.

    İstediğince elden düşme görünsün göze
    Kuşkusuz alın kullanılmış olsa bile!
    Sınamayın gerekli olup olmadığını,
    Hayatta yapacak başka bir şey kalmamış ise!
    Açıkça istiyoruz şunu sizden:
    Duyar duymaz kaçmayın Marks’dan, Lenin’den!
    Çünkü artık kalmadı hiçbir yer,
    Bu burjuva yavşak peygambersiz,
    Çünkü artık kalmadı hiçbir şey,
    Yüce Tanrıları KAPİTAL’siz.
    Şu üretir-tüketir tekar üretir-tüketir şenlikde,
    Şu yedi milyar insanla aynı anda ilintide,
    Şu reklam satmayla sonsuz zengin olunan “kıtlıkta”!
    Yaparız reklamını sitemizde,
    Marks’ı ve Lenin’i yeni ambalajlarla!
    Her şeyin durmaksızın değiştiği dünyada,
    Görünen köye kılavuzu Brecht-ass,
    Satar biz andavallara,
    Bir iktidar filozofu Heraklit-ass.

    Bir ayrıntı daha var, o da sakladığınız mı dersin?
    Immanuel Wallerstein, sizi ateşlendiren kapitalizmin, çok daha doğrusu kapitalin, bitmez tükenmez krizini incelediği son yazdığı kitapların birinde “kriz 50 yıl önce olsaydı, dünyayı elinde tutanlar çözüm için Marksizm’i seçerlerdi” der.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir