Ömer Faruk Ciravoğlu / Halim Spatar kitabı üzerine

M. Halim Spatar, Uzun Yolculuğum – Bir Yanımız Hep Çocuk Kaldı, İletişim, 2022

Bu kitapla ilgili sanırım birkaç cümle yazma hakkım vardır.

20 Mayıs 2020 de son şeklini verdiğimiz, artık kitaba girecek fotoğrafları seçtiğimiz günlerde Gün Zileli ile kitaptan çekildik.

Gerekçemiz, sürece katılan  arkadaşların Halil Berktay’ın yazısını koymama tavrıydı. Oysa biz yazıyı koymuştuk. Deniz Spatar da kitabın önsözünü yazmıştı bile.

Bu bunalımlı ortamda düzenlenen telekonferansta “ideolojik yazılar” girmesin fikri dile getirilmişti.

Bizim örgütlerimiz gibi yapılanmalarda, ilişkiler bazen çok karmaşık bir hal alabilir. Farklılıklar dile getirildiğinde de kırıcı olunabilir. Bunu yaşayanlar olayı “kan davası” haline de getirebilir. Ben de yaşadım, Halim abi de uzun tutukluluğun stresli ortamında yaşadı. O da kan davası gütmedi. Bunların süreçte etkili olduğunu ve aşmamız gerektiğini düşünüyorum.  Nitekim Halim abi’nin Levent Gedizlioğlu ile yazışmalarına önemli olduğu için yer vermek istedik. Levent ve Ender Helvacıoğlu benzeri gerekçelerle yer almak istemediler.

Bunu niye anlattım. Yaşadığımız bu hazırlık sürecinde dile getirilmese de bu tür  yaşanmışlıkların etken olduğunu düşünüyorum.

Bunda Deniz Spatar’ın bir suçu yok tabii. O son anda bilgisayarda bulduğu Halim Spatar otobiyografisini kitap yapmak istedi. Gerçi bizim hazırladığımız da farklı değildi. Aynı yazıları Deniz’in bana ilettiği klasörlerde bulmuş, bilgisayara geçirerek kitabı oluşturmuştuk.

Dile getirilen “ideolojik yazılar olmasın” fikrinden, Brecht tartışması, Halim abi’nin çevirisi Şostakoviç’in Tanıklık Tutanağı önsözü ve Joe Hill başlıklı yazıların kitaba konmayacağını düşünmüştüm. Çekilmemizin kuvvetli sebeplerinde biri de buydu.

Yanılmışım.

Sonuç olarak kitap, beklediğim ve üzüldüğüm eksiklikte çıkmadı.

Yalnız Halim abi bizi izlediyse eminim, “bırakın bu çocuklukları” diye seslenmiştir. Hiçbirimiz duymadık.

Yine de dile getirmeliyim ki, Halil Berktay’ın o muhteşem yazısını koymayanlar Halim Abi’nin sitemine hazırlıklı olsun…

Halim abi için ne yapsak az olacaktır…

30 Mayıs 2022

Yazıda geçen Halil Berktay’ın söz konusu yazısı sitede yer almaktadır: https://www.gunzileli.net/2022/05/31/halil-berktay-dmitri-sostakovic-ve-halim-spatar/

Meraklıları şu yazıya da bakabilir: https://www.gunzileli.net/2013/05/03/cesaret-baba-ve-biz-cocuklar/

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Yerelden Yenmek!

Artıgerçek YEREL MÜCADELELER Merkeziyet-âdemimerkeziyet tartışması son 200 yılın en önemli tartışmalarından biridir. Marksist sol, her …

Tek yorum.

  1. ismail büyükbaş

    Üç beş kendini çok bilmişler, Bir kitabı çıkarmada bile ,Üç beşe bölünmüşler. Topluma ne verecekler ve nasıl düzeltecekler.?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir