Halim Spatar kitabındaki Deniz Spatar Önsözü Üzerine

Ömer Faruk Ciravoğlu, birkaç gün önce bu sitede yayınlanan “Halim Spatar Kitabı Üzerine” adlı yazısında, kendisinin ve benim, Halil Berktay’ın yazısının “İdeolojik yazılar konmasın” gerekçesiyle kitaba alınmaması üzerine kitabın son aşamasında çekildiğimizi belirtmişti.

İletişim Yayınları’nın bastığı kitap bugün elime geçti. Deniz Spatar’ın Önsöz yazısında; 

“Oral Çalışlar babamın (kimileri birbirini tekrarlayan) tüm yazılarını tek tek okuyup kronolojik bir sıra ve dilsel bütünlük içine getirmek için iki ay çalışmasaydı; İpek Çalışlar akıl edip, (o sırada) 84 yaşında olan annemle bir gününü ayırıp sabır ve sevgiyle söyleşi yapmasaydı; bütün bunların sonunda Cenap Nuhrat benim önsözüm dahil tüm çalışmaları titizlikle okuyup düzenlemeseydi ve Gürhan Ertür tüm bu süreci sabırla ve kararlılıkla organize etmeseydi bu kitap ortaya çıkmazdı.” (s. 15) denmektedir.

Bu paragrafın gerçeği yansıtmadığını söylemek zorundayım.

Halim Spatar’ın “(kimileri birbirini tekrarlayan) tüm yazılarını tek tek okuyup kronolojik bir sıra ve dilsel bütünlük içine getirmek için iki ay”, hatta daha uzun süre çalışan, Oral Çalışlar değil, Ömer Faruk Ciravoğlu’yla Gün Zileli’dir. Kitaptaki Halim Spatar’ın anlatımının düzenlenmesi, ara başlıklara varıncaya kadar neredeyse tamamen bizim çalışmamızın ürünüdür. Sanırım Cenap Nuhrat’ın yaptığı, ara başlıklar da dahil, bizim yaptığımız düzenlemenin üzerinden bir son okumadan ve birkaç ara başlık eklemekten başka bir şey değildir (bizim hazırladığımız taslak metin önümde şu anda). Osman Gürhan Ertür’ün “kararlı” organizasyonu ise, Oral Çalışlar ve İpek Çalışlar ile el ele (ve Elbette Deniz Spatar’ın desteğiyle), başta Halil Berktay’ın yazısını ve kitaba katkıda bulunan diğer arkadaşların katkılarını kitaptan çıkartmak ve bizim bu nedenle kitaptan çekilmemizi sağlamaktan ibarettir.

Gün Zileli

2 Haziran 2022

www.gunzileli.net

gunzileli@hotmail.com

Ömer Faruk Ciravoğlu’nun notu: Bizim hazırladığımız kitapla yayınlanan kitabı karşılaştırmadım. Oral’ın düzenlediği biyografi, bolca tekrar içeriyordu. Onu da düzenledik. Yayınlanan bizim düzenlediğimiz midir bakmadım. Önem de vermedim. Ancak bizim hazırladığımız kitabın esas olarak Gün Zileli tarafından yapıldığını söylemek zorundayım. Sonuç olarak ortaya çıkan kitaptan  memnunum.  

Hakkında Gün Zileli

Okunası

Yerelden Yenmek!

Artıgerçek YEREL MÜCADELELER Merkeziyet-âdemimerkeziyet tartışması son 200 yılın en önemli tartışmalarından biridir. Marksist sol, her …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir